Tenisz: kemény ellenfeleink lesznek a németek a Davis-kupában

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2023.12.22. 14:51
null
Sajtótájékoztatót tartott a Davis-kupa-csapatunk (Fotó: Huntennis)
A Magyar Teniszszövetség pénteki sajtótájékoztatóján a leendő magyar Davis-kupa-csapat tagjai és Sávolt Attila szakmai igazgató vett részt – szó esett német ellenfeleinkről, jövőbeli tervekről és a Fucsovics–Marozsán páros összeállásáról.

A Davis-kupa és az olimpia volt terítéken a Magyar Teniszszövetség pénteki sajtótájékoztatóján, melyen a leendő válogatott tagjai, köztük Fucsovics Márton, Marozsán Fábián, Valkusz Máté és Fajta Péter, valamint Sávolt Attila szakmai igazgató vett részt. Nagy Zoltán szövetségi kapitány betegség, míg Piros Zsombor talpsérülésének kezelése miatt maradt távol.

Február 2-án és 3-án a negyedik kiemelt Németország ellen játszunk a Davis-kupa-világdöntő selejtezőjében. A helyszín tavalyhoz hasonlóan a Tatabányai Multifunkcionális Sportcsarnok – a különböző belépők a jegymester.hu-n érhetők el, többek között az „early bird”-bérlet is, melyet kedvezményes áron, 11 ezer forint helyett 8500 forintért lehet megvásárolni december 31-ig.

JÓL MUTAT, HOGY A KÉT MAGYAR FŐTÁBLÁS ÖSSZEÁLL

– Hogy alakult a felkészülése a közelmúltban?
– Rendben volt, négyhetes felkészülésen vagyok túl, benne rengeteg futással, kondiedzéssel, és egy profi fizioterapeutával is elkezdtem dolgozni heti két-három alkalommal – válaszolta Fucsovics Márton. – Erősnek érzem magam – jövőre harminckét éves leszek, úgy vélem, még van két-három jó évem.

– A párizsi olimpia van elsősorban szem előtt a Marozsán Fábiánnal közös páros esetében, vagy ettől függetlenül tervez nagyobb hangsúlyt fektetni a párosra?
– Az egyénit mindig sokkal fontosabbnak gondoltam, párosban sosem voltam túl jó. De örülök, hogy Fábi bejutott a top százba, remélhetőleg még több évig utazhatunk együtt versenyekre, sokat edzhetünk együtt és ezzel is húzzuk egymást előre. Jól mutat, hogy a két főtáblás magyar összeáll, ez fontos szempont a Davis-kupa és az olimpia miatt is.

– Van-e kitűzött célja Melbourne-re?
– Tavaly a harmadik körig jutottam… De nem szeretek így előre tekintgetni, mindig azt mondom, az éppen előttem álló meccs a legfontosabb.

A tét a szeptemberi világdöntő csoportkörébe jutás – ezt legutóbb a 2020–2021-es kiírásban értük el, amikor 2020 márciusában Debrecenben 3:2-re legyőztük a második kiemelt belgákat, így a koronavírus-járvány miatt az azt követő év végére csúsztatott csoportkörében játszottak.

„Vegyesek voltak az érzéseim – kezdte a sajtótájékoztatót a világranglista-59. Fucsovics Márton arra a kérdésre, mire gondolt a sorsoláskor nekünk húzott németekkel kapcsolatban. – Örültem, mert jó csapat nívós játékosai ellen küzdhetünk, ám kaphattunk volna könnyebb ellenfelet is. Az viszont előny, hogy itthon játszunk, és nem kell elutazni valahová Dél-Amerikába vagy Dél-Koreába. Remélhetőleg sokan kijönnek szurkolni nekünk.”

Tavaly októberben a párizsi 1000-es tornán Fucsovics ki-ki mérkőzésen kapott ki az első körben Alexander Zverevtől, februárban pedig minden bizonnyal ismét összecsapnak. „Mindenképp az a terv, hogy visszavágjak neki. Itthon jó esélyem lehet erre, ha ismét szoros meccset játszunk, bízom benne, ezúttal én kerülök ki győztesen a párharcból.”

„Az elmúlt két alkalommal (Ausztrália és Franciaország ellen – a szerk.) szoros mérkőzéseken estünk el a továbbjutástól, de ezúttal jó esélyünk lehet, meg is érdemelnénk – folytatta a Fucsovicsot öt hellyel követő Marozsán Fábián. – Ismerjük a helyszínt, ezzel és a biztatással együtt nyomást helyezhetünk a németekre.”

Valkusz Máté négy challengertornán is négy közé jutott 2023-ban, közülük két döntőt vívott és egyet meg is nyert. „Az eddigi legjobb évemet tudhatom magam mögött, fizikailag és a játékomat tekintve is. Mindenképp az lesz a célom, hogy a kapitány adott esetben számításba vegyen egyesben is a Davis-kupán. Mindent megteszek ezért a következő egy hónapban, ugyanakkor remélem, senkinek nem lesz problémája, és mindenki a legjobb formájában lesz” – mondta.

Fajta Péter tavaly szeptemberben kerettag volt a törökök elleni osztályozón, viszont nem lépett pályára. „Sajnos összeszedtem egy sérülést Keszthelyen, egy kétoldali sportsérvet, melyet csak műtéttel lehetett helyrehozni. Ez nagyjából három hete megtörtént, és körülbelül egy hete megkezdtem a rehabilitációt és a felkészülést a következő szezonra. Bízom benne, februárra már százszázalékos állapotban leszek, hogy akár velem is számolhasson a kapitány, amikor a csapatot kijelöli” – jelentette ki.

„Nem örültünk a sorsolásnak a szövetségnél – ezt már Sávolt Attila szakmai igazgató mondta. – Az utóbbi két selejtezőn kimondottan nehéz ellenfeleket kaptak a fiúk, és ezúttal Németország lehet a legkeményebb, főleg, ha Alexander Zverev is játszik, és minden előkészítéssel kapcsolatos információ ezt sejteti. A kiemeltek között például Finnországot, Kazahsztánt vagy Chilét szívesebben el tudtuk volna képzelni, de ez van, ilyen a sorsolás. Az előkészületek jól állnak, egyértelműen Tatabánya mellett döntöttünk, már tavaly is sikerrel rendezte meg a város a selejtezőt – és egyöntetűen a kemény pályára tettük a voksunkat. Gondolkodtunk salakon is, de fedett térben nem lehet olyan lassú salakpályát kialakítani, ráadásul Zverev és Jan-Lennard Struff is ért el szép eredményeket ezen a borításon. Annyit változtatunk, hogy kicsit megpróbáljuk az érdesebb felületet simábbá tenni Tatabányán, de csak annyira, hogy ne legyen túlságosan gyors a pálya. Biztos vagyok a telt házban, gyorsan fogynak a jegyek.”

Csütörtökön Marozsán Fábián sajtótájékoztatóján elárulta, közösen indulnak az Australian Open párosküzdelmeiben Fucsoviccsal, szem előtt tartva a Davis-kupát és a párizsi ötkarikás játékokat. „Én hoztam fel a témát Fábinak – fedte fel Fucsovics. – Egyszer-kétszer párosoztunk már edzésen, igen jól sikerült, és bár kicsit arrébb van még az olimpia, mindenképp szeretnénk játszani együtt, ha kijutunk.”

A két jelenleg legmagasabban jegyzett játékosunk még nem szerepelt párosban tétmérkőzésen.

Ami a közeljövőt illeti Fucsovics és Marozsán is december 27-én utazik el a Melbourne előtti versenyeire, előbbi a brisbane-i és az adelaide-i, utóbbi a hongkongi és az aucklandi 250-eseket érinti, míg Piros Zsombor a hongkongi torna és az ausztrál GS selejtezőjében indul.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik