Peking 2022: a magyar csapatvezetés megérkezett, a gyorskorisok elindultak

Vágólapra másolva!
2022.01.26. 10:23
Szerda reggel elutazott a pekingi olimpiára a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott, miközben a magyar olimpiai csapat vezetése már meg is érkezett Pekingbe és benevezte a magyar sportolókat a jövő pénteken kezdődő téli ötkarikás játékokra, valamint átvette a csapat szállását is – jelentette az MTI.

A shorttrackesek delegációja Budapestről Amszterdamba repül, majd ott közel 9 órás várakozást követően folytatja útját a kínai fővárosba.

Az elmúlt napokban pozitív koronavírustesztet adott Liu Shaoang és Varnyú Alex, így ők nem tartottak a többiekkel, viszont az eredetileg nem utazó tartalék, Tiborcz Dániel mégis repülőre szállhatott a magyar szövetség (MOKSZ) tájékoztatása szerint, akárcsak Liu Shaolin Sándor, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence, valamint Jászapáti Petra, Kónya Zsófia és a női tartalék Sziliczei-Német Rebeka.

Liu Shaoang és Varnyú akkor utazhat a többiek után, ha egymást követő öt napon át negatív koronavírustesztet produkálnak.

A pekingi téli olimpia jövő pénteken kezdődik, másnap indul a short trackesek versenye, vegyes váltóban már érmeket osztanak, és ekkor rendezik a női 500 méter és a férfi 1000 méter selejtezőjét. Előbbiben Jászapáti és Kónya, utóbbiban pedig a Liu testvérek, valamint Krueger a nevezett. A rövidpályás gyorskorcsolya az egyetlen magyar éremesélyes sportág a téli olimpián. Az MOKSZ 10-15 olimpiai pont megszerzését reméli.

Kozuback Kamilla, az első magyar olimpikon hódeszkás pénteken, a síelők – az alpesi szakágban érdekelt Kékesi Márton és Tóth Zita, valamint Kónya Ádám és Pónya Sára sífutók – vasárnap kelnek útra Pekingbe. A Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk műkorcsolya páros február 11-én utazik az olimpiára, mivel az ő versenyük február 18-án és 19-én lesz.

Ugyanakkor a magyar küldöttség vezetése már megérkezett Pekingbe, s a Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint megtörtént a magyar sportolók benevezése, és sikerült átvenni a szobákat is.
Dósa Viktória csapatvezető és Tor Tamás, a csapatiroda munkatársa – aki a koronavírus-helyzet felelőseként úgynevezett Covid Officer is – hosszú isztambuli várakozás, majd átszállás után, több mint egynapos utazással ért a kínai fővárosba. Miután beköltöztek a pekingi olimpiai faluba, benevezték a magyar versenyzőket a játékokra, átvették a szobakulcsokat és az apartmanokat. A 14 magyar sportoló és szakmai stáb a sportágaiknak megfelelően három helyszínen lakik majd.

„Pekingben a magyar szállásra semmi panasz nem lehet. Minden apartmanunk egyforma, 220 négyzetméteren négy darab egyágyas szobával. Tágas, világos és igényes az elhelyezésünk, az ágyak szélesek és kényelmesek. Az étkező kétszintes” – mondta a MOB honlapján Dósa.

Hozzátette: az önkénteseken kívül mindenki fehér kezeslábas védőruhát visel, csak a szemük látszik ki a plasztik arcvédő mögül.
„Elsőre furcsa, de gyorsan megszokja az ember ezt a látványt. Nagyon nagy hangsúlyt fordítanak a vírus elleni védekezésre, sok a megelőző intézkedés. A résztvevők naponta kötelesek PCR-tesztet végezni és az egészségügyi állapotukat is folyamatosan figyelemmel kell kísérni és regisztrálni. A helyi önkéntesek, szervezőbizottsági tagok rendkívül segítőkészek és kooperatívak. Az internet jól működik. Az időjárás a hazaihoz hasonló, a jeges sportok otthonául szolgáló pekingi faluban kedden hideg, de gyönyörű tiszta idő volt, az alpesi síelőknek, illetve a sífutóknak és snowboardosoknak otthont adó havas falukban sok hó esett és ott is kellőképpen hideg az időjárás” – tájékoztatott a helyszínről Dósa Viktória.

Az olimpiai résztvevők speciális engedéllyel és különleges, kifejezetten csak az olimpiai résztvevők szállítására engedélyt kapott járatokkal utazhatnak Kínában.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik