Már biztos az amerikai rekord - napi összefoglaló

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2010.02.28. 08:14
null
Razzoli (középen) szerezte meg az olaszok első aranyát (Fotó: Reuters)
Az Egyesült Államok már biztosan megdönti az olimpiai rekordot éremhalmozásban a vancouveri téli ötkarikás játékokon, míg Kanada az aranyérmek tekintetében lehet csúcstartó, ha megnyeri a ma esti férfi jégkorongdöntőt. A lengyelek és az olaszok is megszerezték első aranyukat Vancouverben.

A lengyelek és az olaszok is a Vancouverben zajló téli olimpiai utolsó előtti napján szerezték meg első aranyérmüket: Justyna Kowalczyk a női 30 km-es sífutást nyerte meg Marit Björgen és Aino-Kaisa Saarinen előtt, míg Giuliano Razzoli Ivica Kostelicet és Andre Myhrert előzte meg férfi műlesiklásban. A szám magyar indulója, Bene Márton az első futamban kiesett.

Az Egyesült Államok újabb aranyérmét a férfi négyes bob szerezte meg: Németországot és Kanadát szorította maga mögé az amerikai csapat.

Gyorskorcsolyában megrendezték a férfi és a női csapatverseny fináléját is: a gyengébbik nemnél Németország nyert Japán előtt, míg a lengyelek meglepetésre megelőzték az Egyesült Államokat a bronzéremért folytatott versenyben. A férfiaknál Kanada győzött az Egyesült Államok és Hollandia előtt.

A hódeszkások férfi párhuzamos óriás-műlesiklásában Jasey Jay Anderson gyarapította a kanadai aranyérmek számát.

Férfi curlingben előbb Svájc begyűjtötte a bronzérmet a svédek ellen, majd Kanada megvédte címét a norvégok elleni döntőben.

A férfi jégkorongtorna bronzmeccsén a finnek nagyszerű hajrával megverték Szlovákiát, az aranyérem sorsa ma este dől el: a finálét Kanada vívja az Egyesült Államok ellen.

Ami az éremtáblázatot illeti, az amerikaiak már 36 medáliát gyűjtöttek (9 arany, 14 ezüst, 13 bronz), annyit, mint az eddig rekorder németek 2002-ben Salt Lake Cityben. De további egy érem is biztos, mivel bejutottak a férfi jégkorongtorna döntőjébe.

Amelyben a 13 aranynál járó Kanada lesz az ellenfelük. A házigazdák számára a legfontosabbnak tartott hokis diadal megszerzésén túl az is a tét, hogy a téli játékok történetében egyedüliként 14 első hellyel büszkélkedhessenek. Jelenleg közösen csúcstartók a szintén 13 elsőséget elérő szovjetekkel (1976) és a norvégokkal (2002).

A házigazdaként begyűjtött aranyak számát tekintve viszont már az örökranglista élére ugrottak, ezen a téren az Egyesült Államok (Salt Lake City, 2002) és Norvégia (Lillehammer, 1994) volt a rekorder 10-10 győzelemmel.

A NAP ÉRMESEI 
FEBRUÁR 27.
ARANY EZÜST BRONZ
Alpesi sí, férfi műlesiklás Razzoli (olasz) Kostelic (horvát) Myhrer (svéd)
Curling, férfiak Kanada Norvégia Svájc
Hódeszka, párhuzamos óriás-műlesiklás, férfiak Anderson (kanadai) Benjamin (osztrák) Bozzetto (francia)
Sífutás, női 30 km tömegrajt, klasszikus stílus Kowalczyk (lengyel) Björgen (norvég) Saarinen (finn)
Gyorskorcsolya, üldözéses csapat, férfiak Kanada Egyesült Államok Hollandia
Gyorskorcsolya, üldözéses csapat, nők Németország Japán Lengyelország
Bob, négyes Egyesült Államok Németország Kanada

 

 

 ÉREMTÁBLÁZAT
ORSZÁG ARANY EZÜST BRONZ
Kanada 13 7 5
Németország 10 12 7
Egyesült Államok 9 14 13
Norvégia 8 8 6
Koreai Köztársaság 6 6 2
Svájc 6 2
Kína 5 2 4
Svédország 5 2 3
Ausztria 4 6 6
Hollandia 4 1 3
Oroszország 3 5 7
Franciaország 2 3 6
Ausztrália 2 1
Csehország 2 4
Lengyelország 1 3 2
Olaszország 1 1 3
Fehéroroszország 1 1 1
Szlovákia 1 1 1
Nagy–Britannia 1
Japán 3 2
Horvátország 2 1
Szlovénia 2 1
Lettország 2
Finnország 1 3
Észtország 1
Kazahsztán 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik