Kowalczyk hajrája aranyat ért 30 kilométeren

Vágólapra másolva!
2010.02.27. 22:43
null
Kowalczyk (jobbra) tizedmásodpercekkel verte meg Björgent (Fotó: Reuters)
Címkék
A női 30 km-es klasszikus stílusú versennyel folytatódtak szombaton a sífutók küzdelmei a téli olimpián. Az aranyérmet a lengyel Justyna Kowalczyk nyerte meg, szenzációs hajrával győzte le a norvég Marit Björgent. A bronzérmes a finn Aino-Kaisa Saarinen lett.
Ötvennégyen vágtak neki a távnak, és az első tíz kilométeren nagyjából együtt haladt a mezőny. Az olimpiák történetében most először minden öt kilométeres kör végén lécet is cserélhettek a versenyzők, s ez némi izgalmat hozott a versenybe. A nevesebb versenyzők közül a finn Kuitunen szakadt le, míg az iramot a lengyel Kowalczyk diktálta, de szorosan ott volt a nyomában az eddig három aranyat szerző Marit Björgen is.

A táv harmada után aztán egy nyolcas csoport meglógott a többiek elől, az élen a fent említett két versenyzővel. Féltávnál még négyen felértek hozzájuk, így tizenketten maradtak versenyben, köztük három norvég, két svéd és két lengyel.

A táv kétharmadánál többek között Kowalczyk, Björgen és a finn Saarinen is kiment lécet cserélni. Ezt kihasználva a norvég Steira megpróbált meglépni, és szerzett is öt másodperces előnyt, míg a lécet cserélő versenyzők tíz másodpercet kaptak. Ennek ellenére ők hárman és a svéd Kalla vissza tudtak zárkózni a norvégra, viszont a többiek lemaradtak.

Ezek után Björgen robbantott, és pillanatok alatt öt másodpercet vert Kowalczykra, míg Saarinen és Steira már tíz fölötti hátrányban volt. Hét kilométerrel a cél előtt már csak a lengyel tudta tartani a lépést, igaz megmaradt a nagyjából öt másodperces különbség, így gyakorlatilag kétesélyessé vált a verseny.

A harmadik helyért vívott küzdelemben a finn Saarinen az utolsó kör előtt kiment még lécet cserélni, így Steira meg tudott lépni. Igaz a finn később visszazárkózott rá. Az élen pedig Kowalczyk felért Björgenre.

Egy kilométerrel a vége előtt a lengyel az élre is állt, de most meg a norvég nem hagyta magát. Így értek be a stadionba, ahol a célegyenesben szívszaggató hajrába kezdtek. A norvég ugyan el tudott menni Kowalczyk mellett, de az nem tört meg, és végül ő volt a kitartóbb: három tizedmásodperccel a lengyel sífutó haladt át előbb a célvonalon. A harmadik helyre több mint egy perces hátránnyal érkezett be a finn Saarinen.

 VANCOUVER 2010
SÍFUTÁS, NŐI 30 KM-ES VERSENY (KLASSZIKUS STÍLUS)
1. Justyna Kowalczyk (lengyel) 1:30:33.7
2. Marit Björgen (norvég) +0.3
3. Aino-Kaisa Saarinen (finn) +1:05.0
4. Evi Sachenbacher-Stehle (német) +1:19.2
4. Isida Maszako (japán) +1:22.8
6. Charlotte Kalla (svéd) +1:23.9
A TELJES EREDMÉNYLISTÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJÁK.



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik