13 éves kislány majmozott, kivezették a stadionból

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.27. 19:03
null
Rasszizmus: Goodes kiszúrta a fiatal lányt, miután majomnak nevezte (Forrás: Daily Mail)
Nem Európában és nem is az öreg kontinensen közkedvelt labdarúgás környékén járunk tinirasszista történetünk során. Adam Goodes, a Sydney Swans ausztrál futball (aussie rules football) csapatának játékosa pénteken, mérkőzés közben szúrt ki egy 13 éves lányt, aki közvetlen közelről majmozta le a bennszülött ausztrál sportolót. A lányt ezután a biztonságiak kísérték a stadionon kívülre, majd adták át a hatóságoknak, a példátlan eset óriási visszhangot kapott Ausztráliában.

A 33 éves Goodes szupersztárnak számít a sportágban és hazájában is, elmondása szerint nem először tapasztalt rasszista bekiabálásokat, de a Collingwood elleni találkozón mélységesen lesújtotta és megdöbbentette, hogy egy 13 éves kislánytól kellett ilyet hallania, ezért döntött úgy, lépni kell.

A rendőröknek átadott majmozó lányt kétórás kikérdezés után elengedték, Goodes nem emelt vádat ellene, szerinte nem az ő hibája, ami (és amilyen stílusban) elhagyta a száját.

„A rasszizmus köztünk van, most épp egy 13 éves lány képében jelent meg. De nem ő tehet arról, amit mondott, és ez az, ami igazán bánt. Végtelenül szomorú lettem, mikor megfordultam, és láttam, hogy egy fiatal kislány kiabál felém. Összeszorult tőle a szívem."

A lány két nappal később kapcsolatba lépett a játékossal, és bocsánatot kért tőle. Ezt Goodes a Twitteren közölte, az újságíróknak azonban azt is elmondta, nem „boszorkányüldözés" volt a célja.

„Rengetegen kerestek meg és biztosítottak támogatásukról az elmúlt két napban, de csak remélni tudom, hogy az a 13 éves lány, a családja és környezete is hasonló támogatást kap, szükségük van rá – nyilatkozta Goodes az ABC-nek. – Nem állt szándékomban hajtóvadászatot indítani ellene, csak a szemeket szeretném felnyitni. Az oktatásban és a gyermekeink nevelése során sokkal nagyobb hangsúlyt kell erre a témára fordítani, hiszen jól látható, jelenleg hol tartunk."

„Nem az ő, nem lehet az ő felelőssége, amit mondott, hiszen még csak 13 éves. Ártatlan, nem is hibáztatom semmiért. A probléma a környezetével van, ahol megtanulta, hogy normális dolog embereket lemajmozni. Biztosra veszem, fogalma sincs arról, milyen érzést vált ki emberekből, ha majomnak nevezik őket."

Goodes az eset óta egész Ausztrália tiszteletét kivívta, Julia Gillard miniszterelnöknő szerint cselekedeteivel követendő példát állított, a pályán és civilként egyaránt. A kislány később nyilvánosan is bocsánatot kért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik