Real: folytatódik a VAR-cirkusz – nyilvánosságra kerültek a hangfelvételek

Vágólapra másolva!
2024.01.22. 15:26
Real Madrid CF v UD Almeria - LaLiga EA Sports
Mint a moziban. Bizony, volt mit nézni a Real Madrid legutóbbi bajnokiján (Fotó: Getty Images)
Korábban már beszámoltunk róla, hogy a spanyol élvonalbeli Almeríánál nehezen viselték, hogy szerintük igen csak vitatható videóbírós ítéleteknek köszönhetően, a 99. percben szerzett góllal tudott fordítani ellenük 0–2-ről a hétvégi bajnokin a Real Madrid. A felháborodást fokozhatja, hogy nyilvánosságra kerültek a VAR-szoba és Francisco Hernández játékvezető közötti hangfelvételek.

A Real Madrid–Almería mérkőzés első nagy port kavart ítélete az volt, amikor 0–2-nél a VAR-szoba jelzése után 11-est ítélt Francisco Hernández játékvezető, amit Jude Bellingham gólra is váltott. A Marca a következőképp idézi az ítélet előtt a VAR-szoba és a játékvezető közti beszélgetést:

VAR-szoba (Hernández Hernández): Fran, felülvizsgálatot javaslok az Almería védőjének lehetséges kezezése miatt.
 

Játékvezető (Francisco Hernández):  Tökéletes. A beadás eltalálja az Almería védőjének karját. Lap nélküli büntetőt fogok ítélni. 

Azt már a Real Madrid-ellenességgel még csak véletlenül sem vádolható Marca teszi hozzá, hogy az szóba sem kerül a beszélgetés során, hogy esetleg a középen érkező Real-játékosok is szabálytalankodtak az esetnél, ami a felvételek alapján indokolt felvetésnek tűnik.

 

A 61. percben második vitatott pontjához érkezett a meccs, amikor is Sergio Arribas talált a Real Madrid kapujába, a játékvezető azonban érvénytelenítette a találatot, mivel úgy ítélte meg, hogy előtte a félpályánál az Almería játékosa, Dion Lopy szabálytalankodott Bellinghammel szemben.

VAR-szoba (Hernández Hernández): Gyere ki, Fran, nézd meg az esetet. Javaslom, hogy vizsgáljuk meg az akciót a gól előtti esetleges támadó szabálytalanság miatt.

Ezután hosszas videózás következett, a bíró többször visszatekerte a felvételeket és végül nem adta meg az Almería találatát.

Játékvezető (Francisco Hernández): Szabadrúgást fogok ítélni a Real Madrid javára, érvénytelenítem a gólt, az Almería 6-os számú játékosának pedig sárga lapot adok.

A 67. percben érkeztünk a meccs harmadik vitatott pontjához. Ekkor Aurélien Tchouaméni beadása után Vínicius Júnior juttatta az Almería kapujába a labdát, elsőre úgy tűnt, hogy kézzel, Francisco Hernández ezért nem is adta meg a találatot. Pár pillanat múlva azonban a bíró jelzést kapott a VAR-szobából, hogy menjen ismét a monitorhoz. Az elemzés után pedig a bíró úgy döntött, hogy Vinícius Júnior nem kézzel, hanem vállal szerzett gólt, így végül megadta a találatot.

VAR-szoba (Hernández Hernández): Javaslom visszanézni, hogy esetleg mégsem kézzel szerzett gólt. A jobb vállát találja el a labda. 

Felmerült az is, hogy esetleg szabálytalansággal indult a Real Madrid támadása, de ezt végül határozottan elvetette Francisco Hernández.

Játékvezető (Francisco Hernández): Tökéletes, a vállát találja el a labda, vagyis ez egy érvényes gól. Gólt fogok ítélni, szabálytalanság pedig nem történt előtte.

A történet folytatása pedig ezután ismert, a Real Madrid egy harmadik gólt is begyötört az Almería kapujába a 99. percben, így kétgólos hátrányból fordítva végül megnyerte a meccset. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik