Női röplabda: nagy csatában egyenlített a Vasas a döntőben

Vágólapra másolva!
2022.05.01. 22:21
null
Egyenlített a Vasas a döntőben (Fotó: Török Attila)
Fordulatos és időnként izgalmas meccsen harcolta ki az egyenlítést a Vasas Óbuda a Swietelsky-Békéscsaba ellen a női röplabda Extraliga döntőjének második mérkőzésén. A csabaiaknak a ráadásban elveszített első játszma után sikerült fordítaniuk, azonban a negyedik és az ötödik szettben a hazaiak simán nyertek és végül 3:2-re győztek.

A Folyondár utcában a Vasas kezdte jobban az első játszmát, de a vendégek rendre behozták lemaradásukat, sőt a szett közepén egy-egy ponttal még vezettek is. 20:15-nél viszont már eldőlni látszott a játszma sorsa, ám 22:22-nél megint egyenlő volt az állás. Aztán így is két szettlabdájuk lett a piros-kékeknek, de ekkor meg a csabaiak értek el sorozatban három pontot, s jutottak ők is lehetőséghez a játszma lezárására. Csakhogy ezt meg a Vasas hárította és utána Török Kata pontja már a harmadik hazai szettlabdát jelentette. Ezt pedig Bojko egy ásszal váltotta végül pontra (27:25).

Hogy az első szett végjátékától a hazaiak táltosodtak meg, vagy a vendégek omlottak össze, azt mindenki döntse el maga, mindenesetre 11:3-mal nyitottak az óbudaiak. Ez az előny azonban kissé elkényelmesítette őket, s szép lassan elkezdtek visszazárkózni a csabaiak. 17-nél érték őket utol, sőt 19:17-re már ők vezettek. Sokat hibáztak a piros-kékek, így egy-két pontnál nem sikerült közelebb kerülniük, sőt a végén a BRSE három szettlabdához jutott, s bár az elsőt még hárították, utána Pekárik blokkolta Bannistert, így egyenlített a vendégcsapat (22:25).

Ez viszont a piros-kékeket demoralizálta és most 5:1-re a viharsarkiak húztak el a szett elején. Innen a Vasas felzárkózott egyre, az más kérdés, hogy ennél közelebb nem tudott kerülni, sőt, a végjátékhoz érve megint ötre nőtt a differencia. A csabaiak blokkban, mezőnyben és a támadásbefejezések határozottságában voltak jobbak, ráadásul remekül semlegesítették Bannistert, akit aztán le is cseréltek. 23:20-nál azonban megállt a csabaiak tudománya és sorozatban megszerzett négy ponttal a Vasas jutott szettlabdához. Csakhogy két hazai hiba után fordult a kocka, és háromszor is a BRSE nyithatott a játszmáért. Végül Kliszura tette fel az i-re a pontot (26:28).

A negyedik felvonás eleje viszont kiegyensúlyozott játékot hozott, 10:10-ig fej fej mellett haladtak a felek, azonban ekkor egy 8:0-s Vasas-széria következett, 22:12-nél pedig a Vasas-tábor rá is számolt a vendégekre. Végül 11 játszmalabdájából Abdulazimova pontjával már az elsőt kihasználta a hazai együttes és egyenlített (25:13).

A sokkból az ötödik játszma elején sem tudott kikeveredni a csabai gárda: 5:0-t mutatott az eredményjelző, amikor Tóth Gábor már a második időkérését is kihasználta. A másodikat követően ugyan két pontra felzárkóztak, de így is 8:5-nél cseréltek térfelet a csapatok. És innen már nem volt visszaút: 14:8-nál jutott először meccslabdához a Vasas és Papp Orsolya pontjával egyből ki is használta(15:8).

Női röplabda Extraliga-döntő, 2. mérkőzés:
Vasas Óbuda–Swietelsky-Békéscsaba 3:2 (25, –22, –26, 13, 8
)
Budapest,
Folyondár utca, 500 néző. V: Jámbor, Kiss Z.
VASAS: Török 16, Papp 8, Bannister 19, Bojko 14, Abdulazimova 16, Fábián. Csere: Bamba (liberó), Király-Tálas 4, Zernovic 3. Vezetőedző: Jannisz Athanaszopulosz.
BÉKÉSCSABA: Kornyijenko 1, Kliszura 18, Pekárik 13, Drpa 24, Glemboczki 4, Bodnár 6. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Szatmári, Karhu 7, Bagyinka 2. Vezetőedző: Tóth Gábor.
MESTERMÉRLEG
Jannisz Athanaszopulosz:
– Ezen a mérkőzésen leginkább magunkkal harcoltunk, úgy éreztem, mi voltunk a jobb csapat a pályán, de annak ellenére, hogy közel álltunk a 2:0-hoz, hátrányból kellett visszakapaszkodnunk. A Békéscsaba nagyot harcolt, visszajött a meccsbe, szóval nagyon örülök, hogy nyerni tudtunk. Játéktudásban szinte azonos szinten van a két együttes, nagy, hullámvasúthoz hasonló derbiken vagyunk túl, a folytatásban is hasonlóra számítok. Nagy harcra készülünk szerdán Békéscsabán.
Tóth Gábor: – Nem realizáltuk azt a lehetőséget, ami előttünk volt ma este, ennél több kell majd, minden játékelemben. Gond volt a fogadással és egyik pozícióban sem nyújtottunk stabil játékot. Ha ez meglett volna, akkor a mérkőzés is. Ám nincs időnk foglalkozni ezzel a találkozóval, hiszen szerdán folytatódik a küzdelem, ami valószínűleg hasonló izgalmakat fog hozni.
A párharc állása: 1–1.

A bronzmeccsen szetthátrányból, de simán fordított a Szent Benedek RA Kaposváron és a kiesési párharcot Diósgyőrben is magabiztosan nyerte az MTK. A címvédő Fatum-Nyíregyháza viszont vért izzadva győzött öt játszmában Újpesten, azonban a másik két párharchoz hasonlóan szintén 2–0-ra vezet összesítésben.

Női Extraliga-bronzmeccs, 2. mérkőzés
1. MCM-Diamant Kaposvár–Szent Benedek RA 1:3 (20, –15, –19, –19)
Kaposvár Aréna, 350
néző. V: Mezőffy, Sík.
KAPOSVÁR: Grbac 2, Matics 12, Wirth 6, Bashnakova 14, Szedmák 10, Lemmens 9. Csere: Szpin (liberó), Hegyi, Budai. Vezetőedző: Vincent Lacombe.
SZBRA: Bleicher 5, Szavovics 12, Koprivica 12, Sztijepics 25, Kiss G. 14, Jimerson 8. Csere: Fáth, Baksa (liberók), Iosia, Vacsi. Vezetőedző: Dejan Desznica.
MESTERMÉRLEG
Vincent Lacombe:
– Jól kezdtünk, ahogyan tettük azt az előző meccseken is. Sajnos a továbbiakban problémát okozott a pontszerzés, különösképpen támadásban akadtak gondjaink. A találkozó végéig pedig ezen nem sikerült javítani.
Dejan Desznica: – Nagyon fontos mérkőzés volt számunkra, örülök, hogy nyerni tudtunk. Esélyünk van lezárni a párharcot Balatonfüreden, nagyon szeretnénk, de ha öt meccset kell játszani, akkor lejátsszuk mind az ötöt. Persze szerdán hazai közönség előtt szeretnénk ünnepelni klubunk első bajnoki érmét!
A párharc állása: 2–0 a Szent Benedek javára.

Női Extraliga, az 5. helyért, 2. mérkőzés:
Újpesti TE–Fatum-Nyíregyháza 2:3 (21, –19, 21, –26, –14)
Budapest,
Szilágyi utca. V: Varjasi, Bátkai-Katona.
UTE: Ovecková 3, Kraszteva 16, Preval 11, Manninger 12, Koleva 29, Gyimes 12. Csere: Dömsödi (liberó), Szabó L. 1, Ambrosio 3. Vezetőedző: Horváth András.
NYÍREGYHÁZA: Milanova 3, Vaida 25, Bodovics 6, Radonjics 7, Vaszileva 23, Pintér 8. Csere: Tóth F. (liberó), Glavinic 3. Vezetőedző: Szasa Nedeljkovics.
MESTERMÉRLEG
Horváth András:
– Azt gondolom, hogy a küzdelemre panasz nem lehet. Nagyon sok labdát védekeztünk le, rengeteg nehéz szituációból álltunk fel és jöttünk vissza, de a negyedik játszma végi felelőtlenségünk, ami többször is előjött, megpecsételte a sorsunkat. Azt gondolom, hogy szett-, illetve meccslabdáknál, valamint húsz fölötti szituációkban az a három nyitásrontás rendkívül sok. Természetesen tudjuk, hogy a szerdai idegenbeli összecsapás nehéz lesz, de ennél kevesebbet nem teljesíthetünk, mint amit ma. A szurkolóink által teremtett fantasztikus hangulatnak is erőt kell adnia a játékosainknak, mert az a támogatás, amit ma is nyújtottak a szimpatizánsaink, rendkívül sokat segített az egész csapatnak.
Szasa Nedeljkovics: – Az első mérkőzés után azt mondtam játékosaimnak, senkit ne tévesszen meg az, hogy csütörtökön 3:0 arányban, láthatóan „könnyen" nyertünk otthon. Az UTE szívós, hajtós együttes, amit hazai pályán bizonyított. Ebben a mai meccsben minden benne volt, ami egy ötszettes mérkőzésben benne lehet. Csapatom tartását mutatja, hogy kétszer is fordítani tudtunk vesztes helyzetből és végül drámai végjátékban győztünk. Most veszünk egy nagy levegőt és készülünk a szerdai harmadik találkozóra, melyen hazai közönség előtt le szeretnénk zárni a párharcot.
A párharc állása: 2–0 a Fatum-Nyíregyháza javára.

Női Extraliga, a 7. helyért, 2. mérkőzés:
Diósgyőri VTK–MTK Budapest 0:3 (–19, –24, –18)
Miskolc,
Generali Aréna, 116 néző. V: Horváth M., Csizmarik.
DVTK: Kalmár 2, Baidiuk 9, Szajkó 6, Sylejmani 17, Godó, Kiss E. 8. Csere: Kundrák (liberó), Egri 3, Sitku. Vezetőedző: Leonidasz Gaitanakisz.
MTK: Tatár 5, Tettamanti 6, Berkó 4, Sziládi 12, Kilyénfalvi 9, Windisch 18. Csere: Szalai A. (liberó), Borsos, Weidemann. Vezetőedző: Leiszt Máté.
MESTERMÉRLEG
Leonidasz Gaitanakisz:
– Jobb csapat az MTK, játékosai koncentráltabbak voltak. A mentális gyengeségünkből adódóan ha holnapig játszunk, akkor sem tudtunk volna nyerni.
Leiszt Máté: – Ha részekre bontom ezt a mérkőzést, akkor azt kell mondjam, hogy az első szettben nagyon fegyelmezetten játszottunk, a másodikban felszívta magát ugyan az ellenfelünk, de a lányok ragyogó mentális állapotról tettek tanúbizonyságot, míg a harmadik szettet részünkről a lelkesség dominálta, amely a pontossággal párosulva meghozta a sikert számunkra.
A párharc állása: 2–0 az MTK javára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik