A riói olimpia valós hagyatéka

EDUARDO PAESEDUARDO PAES
Vágólapra másolva!
2017.04.13. 09:01
null
Szerelvény halad az olimpiára átadott vonalon (Fotó: AFP)
Eduardo Paes, Rio de Janeiro korábbi polgármestere testközelből élte végig, hogy a 2016-os nyári olimpia milyen hatással volt a városra, s most, valamivel több mint fél évvel a játékok vége után megfogalmazta ezzel kapcsolatos gondolatait – írását Magyarországon kizárólag a Nemzeti Sportnak juttatta el.

 

Az utóbbi időben igen élénk párbeszéd bontakozott ki a 2016-os ötkarikás játékok Rio de Janeiróra gyakorolt hatása kapcsán. A város korábbi polgármestereként nincsenek kétségeim afelől, hogy az olimpia hasznos volt Rio szempontjából.

Az olimpia megrendezése felgyorsította azon közlekedési és infrastrukturális beruházások megvalósítását, amelyek hosszú távon mind a helyi lakosság, mind az ide látogató turisták javát szolgálják. Az olimpiának hála ezen túlmenően is számos, hosszú ideje elhanyagolt probléma megoldása is előtérbe került.

Eduardo Paes
Eduardo Paes

Mára több ezer riói lakos élvezheti minden nap az új metróvonal, a három gyorsbusz-járat, és a felújított utak nyújtotta gyorsabb és kényelmesebb közlekedés előnyeit. Mindenki javát szolgálja Porto Maravilha, az újjáélesztett kikötő, ahová immár villamosvonal vezet, és amely otthont ad a város legnépszerűbb múzeumának. De számos más előny is származik még a rendezésből.

Igazság szerint egyelőre korai még felmérni a 2016-os játékok hatását. Az olimpiai park és a helyszínek legtöbbje a paralimpiai játékok végéig, azaz szeptember 18-ig, hat hónappal ezelőttig használatban volt.

Összehasonlításképp: a 2012-es londoni olimpián használt vízisport-központ a nyilvánosság számára 2014 februárjában, azaz közel másfél évvel a játékok lezárultát követően nyitotta meg kapuit. Az Erzsébet királynő nevét viselő olimpiai park, az elképesztően sikeres londoni játékok hagyatékának központi eleme pedig további két hónappal ezt követően.

Rióban még közbeszerzési eljárást kell lefolytatni ahhoz, hogy elvégezhető legyen a kézilabdacsarnok átalakítása, melyet követően négy iskola lesz majd kialakítva az épületben. Csak mert ez még nem történt meg, nem jelenti azt, hogy nem is kerül rá sor. Amikor elkészül, ez a négy iskola is az olimpia hagyatékát fogja gyarapítani.

Sajnos az olimpiai hagyaték használatbavételét szerteágazó gazdasági tényezők is befolyásolják. Brazíliát gazdasági válság sújtja, ami jóval az ötkarikás játékokat megelőzően kezdődött. A brazil gazdaság gyengélkedésének számos oka van, többek között az árutőzsdei árak zuhanása, a kormányzat túlköltekezése, a korrupció és a politikai környezet kiszámíthatatlansága. Ezek közül egyiknek sincs köze az olimpiához.

Brazília nem az olimpia miatt küzd gondokkal, hanem gazdasági problémái vannak. Épp ellenkezőleg: pont a nyári játékok juttatták némi levegőhöz a gazdaságot azáltal, hogy munkahelyeket teremtettek az építőipar és a turizmus területén akkor, amikor arra a braziloknak égető szükségük volt. A Brazil Turisztikai Minisztérium szerint az olimpiának köszönhetően a turizmus növekedése rekordokat döntött a tavalyi évben. A hozzávetőlegesen 6.6 millió külföldi turista 6.2 milliárd dollárnyi összeget pumpált a gazdaságba – ez több mint hat százalékkal magasabb érték az előző évinél. A minisztérium erre az évre újabb csúcsot vár.

Helytelenek azok a spekulációk, amelyek szerint az olimpia óriási terhet rótt az államra. A valóságban az ötkarikás helyszínek építési költségeinek mintegy 60 százalékát a magánszektor fizette.

Az olimpia főbb helyszíneinek jelentős része már a játékokat megelőzően is létezett. A Maria Lenk Vízisport-központ és a Riói Olimpiai Aréna a 2007-es pánamerikai játékokra készült. A Maracana immár több mint hat évtizede Rio egyik látványossága. Arra természetesen nincs mentség, hogy szégyenteljesen elhanyagolták, amióta tavaly visszakerült magánkézbe, a tulajdonosaihoz, de március 9-én ismét megnyitotta kapuit a labdarúgás számára.

A Maracana közelében élők hálásak lehetnek az olimpiai játékoknak a környéken végrehajtott árvízvédelmi intézkedések miatt, amelyeket már régen el kellett volna végezni. Polgármesterként az olimpia pozitív hatásainak kiemelésével győztem meg a kormányzatot, hogy álljon a rendezés mellé.

Súlyos félreértés alakult ki a másik vizes helyszín, az Olimpiai Vízisport-stadion kapcsán, amelynek belsejét a brazil művész, Adriana Varejao munkái ékesítik. Néhány sajtóorgánum az olimpia kártékony hatásainak illusztrálására hozta fel példaként, és fényképekkel igyekezett bemutatni elhanyagoltságát.

A valóságban a helyszínt mindig is ideiglenesnek szánták. Leromlott állapotúnak tűnik, mivel jelenleg épp a bontása folyik, az abból származó anyagok pedig két új vizes létesítmény felépítésénél lesznek majd felhasználva.

Rendkívül korai lenne még minden részletre kiterjedően felbecsülni az olimpia hatásait, de Rio már így is sokat profitált a játékokból. Biztos vagyok abban, hogy az elkövetkező hónapok során számos további előny válik egyértelművé mindebből. Csak az idő, és a mostani vezetők által végzett munka fogja pontosan megmutatni, mennyi mindent nyer még Rio azzal, hogy történelmi jelentőségű módon, első dél-amerikai városként adhatott otthont az ötkarikás játékoknak.

A szerző Eduardo Paes, Rio de Janeiro városának korábbi polgármestere

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik