Népsport: az irodalmi stílusra is adott a Herkules

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.04.03. 12:20
„Minden módja a tisztességes birkózásnak szabad” – írta 1884. május 20-án a francia birkózásról az illusztrációkkal megjelenő Herkules
Címkék
Az első magyarországi „klasszikus” sportlap elindulásáról 1884 márciusában értesülhetett a közvélemény. A Herkules négy évig jelent meg hetente, majd havonta kétszer, 1893 decemberétől a Sportvilággal kellett rivalizálnia. A nagy háború első évében, 1914 decemberében volt olvasható az utolsó száma, amely tördelői bocsánatkéréssel zárult.

Párizsban, Londonban és az Egyesült Államokban diplomáciai szolgálatot teljesítő gróf Esterházy Miksa külföldi tapasztalataira alapozva elhatározta, hazatérve elterjeszti az atlétikát, amely a négy fal közé szoruló tornával ellentétben a friss levegőn űzendő. Elképzelését gyorsan a gyakorlatba ültette: 1875 áprilisában megalapította az első hazai, több szabadtéri sportágat felkaroló egyesületet, a Magyar Athletikai Clubot (MAC), amely május 6-án meg is rendezte az első nyilvános magyarországi szabadtéri atlétikai versenyt (a kontinensen is úttörőnek volt mondható a kezdeményezés!), és győztesei között megtaláljuk Porzsolt Gyulát (100 yard, 120 yard gát, távol), valamint Porzsolt Ernőt (2 angol mérföld).

A MAC-hoz kötődő Porzsoltok más területen is igyekeztek kitűnni, Gyula és Ernő testvérei, Kálmán és Jenő 140 éve megalapították az első, „embersportokkal” foglalkozó magyarországi sajtóterméket, a Herkulest.

»Herkules!« Ez a czíme az új heti szaklapnak, mely a tornázáson kívül minden testgyakorlatnak a felölelését tűzte ki czélul. Szerkesztik Porzsolt Kálmán (hirlapiró) és Porzsolt Jenő (aki tanár és tornatanító jelölt). Az első szám április hó elsején jelenik meg. Ára?”  – közölte 1884. március 1-jén az 1883 szeptemberében jelentkező Tornaügy című folyóirat. A MAC nevében Kisbaári Kiss Ferenc alelnök március 17-én, a Balaton Egylet részéről Sziklay János titkár március 30-án jelezte levélben, hogy klubjuk hivatalos közlönyének tekinti a Herkulest. Hozzájuk csatlakozott harmadiknak a Hunnia Csónakázó Egyesület, 1885 végére már tizenhárom egylet neve szerepelt a lap címoldalán, majd az évek folyamán mintegy hetvenre duzzadt a létszám.

A bemutatkozó szám végül 1884. április 3-án látott napvilágot, amiről egy hét múlva a Vadász és Versenylap is cikket közölt, többek között a Herkules profilját is ismertette:

A »Herkules« hivatáskörébe fog vágni a torna, athletika (járás, futás, ökölvívás, birkózás sat.), úszás, csónakázás, velocipédezés, vívás, korcsolyázás, labdázás, gerelyvetés, nyilazás sat. (…) Az előttünk fekvő első szám érdekes tartalmát a következő közlemények képezik: Magyar torna. – A nemzeti tornaegylet dísztornája. – Matolay Elek. (Képpel). – Az athléták tavaszi viadala. – Nyilazás. (Képpel). – A labdajáték. – A lovaglás, mint testedzés. – Élet a vizen. Új tornaszer – Nemzetközi velocipéd-verseny Turinban. – A „sport”. – Tárcza: A tarpéi szikla. (Elbeszélés Porzsolt Kálmántól.) Különfélék.”

Siklóssy László híres sporttörténeti munkája, A magyar sport ezer éve     III. kötetében foglalkozik a Herkulessel, megemlítve, hogy virágkorát alapításától 1887-ig élte. Kijelentése azért furcsa, mert konkurenciával egészen 1893 decemberéig, a Sportvilág felbukkanásáig nem kellett megküzdenie.

Nyilvánvaló, hogy a Herkules a Tornaügy ellenpólusa akart lenni, és bár eleinte nem akasztottak tengelyt, később sokszor rúgták össze a port, cikkekben kifejtve határozott véleményüket. Porzsolt Gyula is írt az újságba, az atlétika volt a területe, Jenő főleg a labdajátékokról és a korcsolyázásról értekezett, az akkor már fiatal íróként is ismertté váló (később színházigazgató) Kálmán az irodalmat csempészte az oldalakra, magasabb eszmények által vezérelve.

Porzsolt Kálmán a Népszínházat is vezette

A Herkules nyolcoldalas hetilapnak indult, de mert hasznot nemigen hozhatott, 1888-tól havi kétszer jelent meg, és akadtak kihagyások is, amikor kettő helyett csak egy szám született, vagy – mint 1890 novemberében – egy sem. Ugyanakkor ez év december 25-én nem nyolc, hanem 28 oldal kínálta magát, és olyan szerzőket nyert meg Porzsolt Kálmán, mint Jókai Mór, Kozma Andor vagy a Kelet-Ázsiát, Fokföldet, Észak-Amerikát megjáró Kaas Ivor. A címlapról 1891. januártól tűnt el a „testgyakorlati közlöny” alcím, egyúttal teret nyert az újságban a vadászat és a lovassportok, valamint ez év nyarán Pihenő címmel rövid életű szépirodalmi melléklettel egészült ki a paletta.

Porzsolt Kálmán minden tehetsége sem tudott megküzdeni a kedvezőtlen körülményekkel. A Herkules megindulásakor a nagyszabású angol sportlapok lebegtek szeme előtt; ezek az álomképek már eltűntek. Most már ő sem fektette ereje javát a lapba, amely viszont nem elégítette ki a kilencvenes években átalakulóban lévő sportéletünket. A mind hevesebb versenyláz egy frissen szerkesztett, valóságos sporthírlapot kívánt, egy boulevard-lapot” – állapította meg Siklóssy. Ez a hírlap lett a fentebb már említett Sportvilág.

Az 1894. január elsejei szám keserédes hangulatban hívta fel a figyelmet a tizedik születésnapra: „Tíz éves munkásságunk jubileumát minden zaj nélkül, csöndes munkával üljük meg. Több tövissel, mint rózsával volt berakva e tíz éves pálya; a reá való visszaemlékezésre tehát nem érdemes sok időt fecsérelnünk, annyival kevésbé, mert előttünk még számos megoldatlan feladat s bevégezendő munka áll”   – volt olvasható a címlapon, és mintha a két Porzsolt testvérnek védekeznie, tiszta szándékait bizonyítania kellett volna.

Ennek érdekében a hazai sportvilág irányadó személyiségeinek betekintést engedtek a kulisszák mögé, hogy tájékozódhassanak az újság mozgatórugóiról, törekvéseiről, a műhelyről, egyúttal felkérték a budapesti sportegyesületek képviselőit, hogy „vizsgálják át lapunk számadásait s állapítsák meg, vajjon tíz éves működésünkben csakugyan ideális czélzatok vezettek-e bennünket, vagy pedig önző érdekek”.

Ezt követően az említettek nyilatkozatot tettek, amely szerint a Porzsolt testvérek minden anyagi haszon nélkül szerkesztették a lapot (hasonlóképpen a testgyakorlói és sportirodalom gyarapítását szolgáló Herkules-könyvtárt), sőt Porzsolt Kálmán a Herkules fenntartására a tíz év alatt – a deficitet kompenzálva – 2164 forintot fizetett saját vagyonából. A nyilatkozatot többek között aláírta Hegedüs Sándor (Nemzeti Torna Egylet, elnök), Gerenday György (MAC, alelnök), dr. Kollár Lajos (Budapesti Torna Egylet, elnök) vagy Iszer Károly (a Budapesti Torna Club képviselője).

A folyóirat (amelyből sohasem lett tudósítói lap) utolsó száma 1914. december 31-én látott napvilágot. Az első világháború miatt, versenyek híján a megelőző hónapokban leginkább az iskolai testedzésről és sportról szóló, valamint módszertani, sportelméleti vagy sporttörténeti cikkek jelentek meg, a záró számban például a következő írások kaptak helyet: A sport és a harczkészség, A testgyakorlatok módszertanából, Az ó-görög versenyjátékokról, A testi nevelés a verseczi állami főreáliskolában (benne rengeteg atlétikai eredménnyel), Az ifjúság testi nevelése a tanárképző gyakorló főgimnáziumában. A Herkules történetének utolsó számát záró írás egy rövid megjegyzés volt, amelyben a lap tördelője bocsánatot kér, hogy az előző, novemberi kiadásban rosszul helyezte el az egyik szerző, Földváry Mihály nevét…

Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Tanszermúzeum Hivatalos Értesítőjének 1915. január 1-jei számában még feltüntették a Herkulest, sőt az 1916-os Budapesti cím- és lakjegyzékben a Hírlapok és folyóiratok fejezetben is szerepelt még: „Herkules. Szerk.: Porzsolt Kálmán és Porzsolt Jenő. Szerk. és kiadóhiv.: II. Irma-tér 3.”

Ezt követően tényleg nyoma veszett, ugyanakkor megjegyezzük, egy évvel túlélte a Sportvilágot, amelyet utoljára 1913. december 22-én vehettek kézbe az olvasók.

Főmunkatársként a címlapon a későbbi MLSZ-elnök
Több mint húsz évig a két szerkesztő, Porzsolt Jenő és Kálmán neve virított a Herkules első oldalán a fejlécen, aztán az 1906-os második számban, január 31-én felbukkant alattuk a főmunkatárs Kárpáti Béla neve is. Nem véletlenül, ugyanis Porzsolt Jenő és Kárpáti egyaránt a IX. kerületi felső kereskedelmi iskolában tanított, azaz ismerték egymást. Kárpáti nagy nevet szerzett labdarúgó-vezetőként, merthogy alelnöki megbízatását követően, 1907 és 1909 között az MLSZ elnökeként tevékenykedett, 1910 és 1915 között pedig a szervezet társelnöke volt. A Herkulesbe elsősorban tanügyi írásokkal jelentkezett, az újság megszűnéséig ott maradt a neve a címlapon. Kárpátit 1913 szeptemberétől kinevezték a VIII. kerületi Vas utcai felső kereskedelmi iskola igazgatójának, tisztségét 1920-ban bekövetkezett haláláig látta el.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik