Szabics este bajnoki címet ünnepelhet a Sturmmal

Vágólapra másolva!
2011.05.25. 09:21
null
Szabics élete első felnőttbajnoki címét ünnepelheti (Fotó: Imago)
Biztosan lesz magyar bajnoka az osztrák Bundesligának. Ha a Sturm szerdán legyőzi az Innsbruckot, Szabics Imre nyakába kerül aranyérem. Ha a graziak pontokat veszítenek, az Austria Wien (Sáfár Szabolcs), sőt extrém esetben a Salzburg (Bodnár László) is révbe érhet.

Hetekkel ezelőtt elfogyott a jegyek döntő része a Sturm utolsó hazai bajnoki mérkőzésére. A szurkolói érdeklődés oka felettébb profán: az ezredfordulón még Kelet-Közép-Európa mintaklubjaként említett graziak 1999-ben nyerték történetük második, egyben legutóbbi bajnoki címét. Ha szerdán a fekete-fehérek legyőzik az Innsbruckot, Ausztria képviseletében a stájer klub készülhet a Bajnokok Ligája-selejtezőkre.

SVÁJCBAN A BASEL VAGY A ZÜRICH ÜNNEPELHET

Este eldől Svájcban is a bajnoki cím, amelyért még a Basel és a Zürich verseng. A bázeliek egypontos előnyben vannak, a gólkülönbsége a két csapatnak (73–44) teljesen azonos. A Basel a 6. helyen álló Luzernt fogadja, a Zürich az 5. Thunt.

A bronzéremért folytatott csata is nyílt, itt az előző fordulóban előző Young Boysnak van egypontos fórja a Vanczák Vilmost foglalkoztató Sionnal szemben. A Young Boys a St. Gallent, a Sion a Neuchatel Xamaxot fogadja. A kiesés kérdése sem dőlt el, jelenleg a Bellinzona (29 pont), a St. Gallen (31) és a Neuchatel (31) veszélyeztetett, a trió egy tagja kiesik, egy osztályozóra kényszerül.

SVÁJCI SZUPERLIGA
36. FORDULÓ
Basel–Luzern 20.15
Bellinzona–Grasshoppers 20.15
Sion–N. Xamax 20.15
Young Boys–St. Gallen 20.15
Zürich–Thun 20.15
Az élcsoport: 1. Basel 70, 2. Zürich 69, 3. Young Boys 54, 4. Sion 53 pont

„Nem vagyok izgulós alkat, de izzadni kezd a tenyerem, ha eszembe jut a szerda esti mérkőzés” – érzékeltette személyes példával a tét nagyságát és élettani hatását Szabics Imre, a graziak támadója. Szabics ugyanis első felnőtt bajnoki aranyérmét nyerheti meg a Sturmmal, amelynek 1999 és 2003 között is a játékosa volt – a grazi bőség utolsó éveiben.

„Tavaly nyáron egyrészt azért igazoltam ide, mert bíztam benne, hogy a Sturmmal végre bajnok lehetek – említett egy hosszabb távra is érvényes motivációs tényezőt a Bundesliga idei kiírásában kilenc gólt és ugyanennyi gólpasszt jegyző csatár. – Őszintén szólva eszembe sem jutott, hogy már az első ausztriai évem végén célba érhetünk, de a véleményemmel nem voltam egyedül. Senki sem várta tőlünk, hogy az utolsó fordulóban aranymeccset játszhatunk. A klub is racionálisan fogalmazta meg az elvárásait a csapattal szemben. Ausztriában a költségvetés alapján a Sturm a negyedik a sorban, de a pénz nem minden – egy tehetősebbet meg kellett előznünk. A tíz évvel ezelőtti és a jelenlegi együttest már csak ezért sem szerencsés összehasonlítani, annak idején alighanem ez volt az ország leggazdagabb klubja.”

A Sturm bajnok, amennyiben legyőzi az Innsbruckot, döntetlen esetén az Austria elkaphatja a Salzburg legyőzésével – jelenleg a listavezetőnek +32, üldözőjének +30 a gólkülönbsége. Ha ez is egyenlő, a szerzett gólok száma dönt, amelyben szintén minimálisan a Sturm áll jobban (64–63).

A Salzburg csak akkor lehet bajnok, ha hatalmas gólkülönbségű sikert arat, a Sturm pedig nagyon kikap – nem csoda, hogy Ausztria leggazdagabb klubjánál inkább a keretátalakítással foglalkoznak (ennek lett „áldozata” Bodnár László). Egy biztos: a döntés a Sturm kezében van, a riválisok legfeljebb imádkozhatnak egy botlásért...

SEGÍTŐ KÉZ

Ennyit a pályán zajló eseményekről, viszont a pályán kívül is „nagy az élet”. Mint arról beszámoltunk, a hétvégi Wiener Neustadt–Sturm Graz (1–2) bajnokin riasztott az ázsiai fogadásfigyelő rendszer, mivel a szokott tétek hétszerese volt a találkozón. Ráadásul a Sturm úgy nyert, hogy (a pont Grazból érkezett) Edin Salkic a 87. percben, jobb oldali szögletnél teljesen érthetetlen módon kézzel beleütött a labdába úgy, hogy ellenfél a közelben nem volt (ha ez nincs, a Sturm akkor is maradt volna az élen, csak nem két pont előnnyel, hanem csupán eggyel jobb gólkülönbségével vezetné a táblázatot)... A bécsi ügyészség vizsgálódik, Salkicot kitették az utolsó bajnokira a Wiener Neustadt keretéből, a liga meghallgatásokat tervez, csakúgy, mint a szövetség.

SALKIC KEZEZÉSE 1:00-TÓL


OSZTRÁK BUNDESLIGA
36. FORDULÓ
Sturm Graz–Innsbruck 20.30
LASK–Rapid Wien 20.30
Austria Wien–Salzburg 20.30
Mattersburg–W. Neustadt 20.30
Ried–Kapfenberg 20.30
Az élcsoport: 1. Sturm 63 pont (64–32), 2. Austria 61 (63–33), 3. Salzburg 60 (49–29)
Azonos pontszám esetén a gólkülönbség, majd a több lőtt gól rangsorol
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik