Női vb: Marozsán hiába szállt be, kiestek a németek

Vágólapra másolva!
2019.06.29. 20:30
null
Marozsán Dzsenifer (jobbról a második) és a német válogatott üres kézzel repülhet haza Franciaországból (Fotó: AFP)
Az Európa-bajnok holland női labdarúgó-válogatott Vivianne Miedema és Stefanie van der Gragt fejes góljaival 2–0-ra legyőzte Olaszországot a franciaországi világbajnokságon, így története során először bejutott a legjobb négy közé. Nem lesz ott az elődöntőben azonban Németország, amely Marozsán Dzseniferrel a soraiban 2–1-re kikapott Svédországtól.

NÉMETORSZÁG–SVÉDORSZÁG

Marozsán Dzsenifert szerettük volna a kezdőcsapatban látni, de a magyar származású középpályás lábujjtörése után sajnos továbbra sincs olyan állapotban, hogy teljes meccset tudjon vállalni, ezért Martina Voss-Tecklenburg szövetségi kapitány a Nigéria elleni nyolcaddöntőhöz hasonlóan ezúttal is a kispadra ültette.

A németek a 16. percben Marozsán nélkül is megszerezték a vezetést, Sara Däbritz jó ütemű kiugratását követően Lina Magull látványos mozdulattal lőtt a kapuba (1–0). Ekkor még nem gondoltuk, hogy lehet jelentősége annak a statisztikai adatnak, mely szerint a németek az eddigi 32 meccsükből csak kettőt veszítettek el a vb-n, amikor ők szerezték az első gólt. Egyet a svédek ellen 1995-ben…

Svédország válaszára nem sokat kellett várni, hat perccel később Sofia Jakobsson egyenlített, ami annak fényében bravúr, hogy a nationalelf az idei világbajnokságon eddig nem kapott gólt (1–1). Világbajnoki meccs első félidejében pedig 16 éve(!), a 2003-as, Svédország elleni döntő óta nem vették be a kapuját, de azt az összecsapást a németek hosszabbításban végül 2–1-re megnyerték.

Voss-Tecklenburg a szünetben érzékelhette, hogy csapata támadójátékában kevés az átütőerő, ezért a második félidőre becserélte Marozsán Dzsenifert, akinek azonban a mozgásán érződött, hogy nincs százszázalékos állapotban. A Lyon klasszisa a rögzített játékhelyzeteknél többnyire veszélyesen csavarta középre a labdát, ám az akciókban nem tudott annyit segíteni, mint amennyi egészséges lábbal a képességei alapján elvárható lenne tőle.

Ez azonban „csak” a kisebbik bajuk volt a németeknek, a nagyobbik, hogy a svédek a második félidő harmadik percében Stina Blackstenius találatával megfordították az állást (1–2). A svéd támadó a válogatottban egy évig nem szerzett gólt, az elmúlt öt napban azonban kettőt is, mind a kettő győztes találat volt a világbajnokság egyenes kieséses szakaszában (a Kanada ellen 1–0-ra megnyert összecsapást is ő döntötte el).

A németek nem feltétlenül a két kapott gól, sokkal inkább a vérszegény támadójáték miatt estek ki, így egyrészről sorozatban a harmadik világbajnokságukról utazhatnak haza érem nélkül, másrészről pedig címvédőként nem lehetnek ott a jövő évi olimpián – amelyen Európát Nagy-Britannia, Hollandia és Svédország képviselheti.

Hollandia már a négy között a vb-n (Fotó: AFP)
Hollandia már a négy között a vb-n (Fotó: AFP)

OLASZORSZÁG–HOLLANDIA

„Történelmet akarunk írni” – mondta Lieke Martens, a holland válogatott sztárja a FIFA honlapján néhány nappal ezelőtt.

És történelmet is írtak – jelenthettük ki szombat 17 óra előtt, amikor véget ért az Európa-bajnok együttes Olaszország elleni, rekkenő (32 fokos) hőségben lejátszott negyeddöntője.

A legjobb nyolcba 1991 óta először bejutó olaszok az első félidőben még egyenrangú partnerei voltak esélyesebb riválisuknak, a hollandok azonban a szünet után nagy fölényt alakítottak ki, és két szép fejes góllal felülkerekedtek ellenfelükön.

A 70. percben az Arsenal csatára, a válogatottsági gólrekorder Vivianne Miedema, majd tíz perccel később az FC Barcelona BL-döntős középhátvédje, Stefanie van der Gragt bólintott az olaszok kapujába. Mindkét gól szabadrúgás után született, és mindkettő Sherida Spitse beadásából, akinél több gólpasszt (4) egyetlen holland női labdarúgó sem jegyzett a vb-k történetében.

A KÉT GÓL

A hollandok az idei világbajnokságon a tíz góljukból nyolcat a második félidőben, a legutóbbi nyolcból hatot rögzített játékhelyzetet követően szerezték.

Hollandia a győzelmével két legyet ütött egy csapásra, hiszen a világbajnoki elődöntő mellett a jövő évi olimpián is biztossá tette részvételét.

NŐI VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
NEGYEDDÖNTŐ
Olaszország–Hollandia 0–2
(Miedema 70., Van der Gragt 80.)
Németország–Svédország 1–2 (Magull 16., ill. Jakobsson 22., Blackstenius 48.)

8. NŐI VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ HÁTRALÉVŐ PROGRAMJA
NEGYEDDÖNTŐ
Június 27., 21.00, Le Havre Norvégia–Anglia0–3
Június 28., 21.00, Párizs
Franciaország–Egyesült Államok 1–2
Június 29., 15.00, Valenciennes
Olaszország–Hollandia0–2
Június 29., 18.30, Rennes
Németország–Svédország1–2
ELŐDÖNTŐ
Július 2., 21.00, Lyon
Anglia–Egyesült Államok (49)x–x
Július 3., 21.00, Lyon Hollandia–Svédország (50)
x–x
A 3. HELYÉRT
Július 6., 17.00, Nizza
a 49. mérkőzés vesztese–az 50. mérkőzés vesztesex–x
DÖNTŐ
Július 7., 17.00, Lyon a 49. mérkőzés győztese–az 50. mérkőzés győztesex–x
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik