Neymar mellé Xavi és Guardiola, itt a párizsi tiki-taka?

Vágólapra másolva!
2020.01.12. 10:00
null
Guardiola (balra) és Xavi: újra együtt, úgy, mint rég? (Fotó: AFP)
Újra kinyílott a világ második legkedveltebb ablaka, a labdarúgás nevű sportág téli átigazolási ablaka, így jelentkezünk szokásos topligás transzfer-összefoglalónkkal. Illetve nem a szokásossal: ezúttal nem csak egyetlen csapatra hegyezzük ki a heti körsétánkat, hanem városi sétákat teszünk. A Premier League után szokás szerint a Serie A-val folytattuk, majd a Ruhr-vidék két gigászánál nézünk körül, hogy elérkezzünk Párizsba.


Csodás nyarat tudott maga mögött a PSG: a közeljövő örökös francia bajnoka úgy adott el százmillió euró értékben játékosokat (Giovani Lo Celso, Moussa Diaby, Christopher Nkunku, Stanley Nsoki, Grzegorz Krychowiak, Timothy Weah, Arthur Zagre, Kevin Trapp, Jesé), hogy egyáltalán nem gyengült meg. A legnagyobb nevek ingyen távoztak (Gianluigi Buffon, Adrien Rabiot, Dani Alves), de velük tisztes bérkeret szabadult fel. S a klub úgy költött el jó 150 millió eurót, hogy a közvélekedés szerinti „gálacsapatba” közülük (Abdou Diallo, Idrissa Gueye, Pablo Sarabia, Mauro Icardi, Marcin Bulka, Ander Herrera, Keylor Navas) csak utóbbi érkezett.

A párizsi keret összértéke meghaladja az egymilliárd eurót, ennél kevéssel többet csak a Real Madrid, az FC Barcelona és a Liverpool játékosállománya ér, valamint harminc százalékkal többet a Manchester Cityé, de a City kezdőcsapata is csak 11 emberből állhat…

Természetesen a párizsiak is számolnak a tavasszal kötelezően előbukkanó sérüléshullámmal, no és az alapemberek közül Thiago Silva 35 éves, Edinson Cavani néhány hét múlva 33, Ángel Di María 32 lesz, és ősi közhely: nincs az a keret, amelyet ne lehetne tovább combosítani.

 

 

Igaz, nem hisszük, hogy Sadio Manét eladná a Liverpool, a Juventus inkább átengedné Emre Cant, de éppen középső középpályásból egy fél csapatot ki tudna állítani a PSG. A milanos Lucas Paquetát sem érezzük jobbnak Julian Draxlernél, Alessio Romagnolinak pedig olyan vetélytársai lennének, mint Marquinhos, Presnel Kimpembe, Abdou Diallo vagy a már említett Thiago Silva, aki nemrégiben lejátszotta a 300. mérkőzését a klubban, s ez a szereplési (légiós)rekord szerződéshosszabbítást érhet.

Azonnali erősítés lehet a leicesteri Ricardo Pereira, aki a védelem mindkét szélén bevethető, ám 50 milliónál is többe kerül; olcsóbb, ugyanakkor kevésbé strapabíró kiszemelt a juvés Mattia De Sciglio. A nagy dobás a dán karmester, Christian Eriksen lehet, a PSG már jó ideje vérbeli karmester nélkül szerepel, Draxler, Sarabia és az üstökösként feltűnt, 17 esztendős Adil Aouchiche ide vagy oda.

Kiszemelt még a Fiorentina szélsője-középpályása, Gaetano Castrovilli, aki az idény egyik nagy felfedezettje.

Nagy kérdés, mi lesz a nyáron az Intertől kölcsönkapott, a Juventusnál állítólag újra célkeresztbe kerülő Mauro Icardival, Cavani pótlását ugyanis a nyáron mindenképpen meg kell oldani. Az argentin csatár a házi góllövőlistán a második, a gólpasszlistán a harmadik helyen áll, átlagban 59 percenként „alkot” egy kanadai pontot, vételi opciója a L'Équipe szerint 70 millió euró. Jutányos.

Cavanit ugyebár az Atlético Madrid vinné, főleg, mert legfrissebb kérői a pletykák szerint a Tottenham, a Chelsea, az Arsenal és a Manchester United; az évi 7.2 millió eurós bruttó fizetést kapó Draxlernek a Chelsea, a Sevilla, a Nice, a Milan és a Hertha a kérője, előbbi klub visszavinné Angliába Gueyét, a Juventus a Leandro Paredes,Thomas Meunier párost monitorozza (az olasz sajtóban szóba került egy Paredesért Can és De Sciglio csere), Paredest a Napoli, Meunier-t az Inter dongja körül, és a jelek szerint bármelyiküknek nagyságrendekkel nagyobb az esélye egy közeli váltásra, mint Neymarnak a Barcához való visszatérésre.

A 13-szoros válogatott balhátvédet, Layvin Kurzawát felajánlották a Lyonnak, de az nem kért belőle, a nyáron így ingyen távozik. Francia, angol kérői vannak az Inter mellett, a gigafizetését már csak az is garantálja, hogy szerződést kötött a szuperügynök Kia Joorabchiannal. Ahogyan azt fentebb is láttuk, nagyon kapósak a párizsi fiatalok, a védő Moussa Sissakót a Celtic, a 17 éves, jól megtermett hátvédet, Tanguy Kouassit a Manchester City és a német lapok szerint szinte biztosan sikerrel járó RB Leipzig is szerződtetné (Kouassinak még nincs profi kontraktusa, ezért teljesen nyílt a kontrakt-tusa).

A PSG az Atlético számításait húzza át a jelek szerint, Cavani ugyanis hiába írt alá előszerződést, két és fél évre csatlakozna a madridiakhoz, nem adják el őt, a nyáron mehet majd, ingyen – a Chelsea és a Manchester United is szívesen látná majd akkor. Kylian Mbappé továbbra sem hajlandó még csak beszélni sem a hosszabbításról, míg egy Neymarhoz közel álló forrás szerint a brazil támadó egyre jobban érzi magát Párizsban, és hosszabbíthat, mert úgy érzi, van esély végre a Bajnokok Ligájára.


Főleg úgy, ha igazak a Le 10 Sport hírei, melyek szerint a PSG tulajdonosai megunták a BL-arany nélkül mit sem értő milliárdoslétet, és a nyáron Pep Guardiolát ültetnék a kispadra: a katalán mágus sokak szerint nem érzi már jól magát a Manchester Citynél, a PSG meg az egyetlen olyan klub, amely állni tudja havi (!) kétmillió eurós fizetését – és ideális padavanja, majd talán utóda lehet Xavi.

Akinek a neve szóba került új Barca-mesterként, Ernesto Valverde helyett, ám hogy izgalmasabb és emberibb legyen a helyzet: a spanyol sajtó szerint az FC Barcelona elnöke, Josep Maria Bartomeu nem kedveli Xavit, és nem kér a szolgálataiból, ellenben a jövőre esedékes elnökválasztáson induló Víctor Font a vele jó emberi viszonyban lévő Xavival kampányol, és azt nyilatkozta, hogy azt mindenképpen meg kell akadályozni, hogy eme nagy duó egy riválisnál álljon munkába.

„Nem tagadom, az az álmom, hogy a Barcelona vezetőedzője legyek. Sokszor mondtam, ez sosem változik meg. A Barcelonáé a szívem – nyilatkozta az ügyről Xavi. – Csakhogy szerződés köt az al-Szaddhoz, ezért most a katari klubra figyelek. Valóban találkoztam Dohában Éric Abidallal, nagyon jó barátom a sportigazgató. Tisztelem a Barcelonát és Valverdét is. Most az al-Szadd vezetőedzőjeként akarok helytállni. Tiszteletben tartom, ami a szerződésemben áll.”

Mindez természetesen azt is jelentheti, hogy az egykori passzmester nem akar beugrani a tűzoltó nagyon is veszélyes szerepkörébe, ezzel a témával sorozatunk következő részében bővebben foglalkozunk.

Ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet a francia sajtó, hogy a PSG sportigazgatója, Leonardo abszolúte háttérbe szorulna két olyan karakter, mint Xavi és Guardiola mögött, ezért is az ő jelöltje a kispadra – a BL-arany elmaradása esetén! – Massimiliano Allegri. És még mielőtt megkérdeznék: Lőw Zsolt „kisfőnöke”, Thomas Tuchel a nagy esélyes a Bayern München kispadjára, nyári munkába állással.

Zárjuk a legfrissebb Mbappé-hírrel: az egyik párizsi lap szerint a Monaco várja a legjobban a támadó új PSG-szerződését vagy eladását, mivel ha hosszabbít vagy távozik az ék, előző klubja még 35 millió eurót kap. Na ja, szerződést kötni tudni kell…

Mbappé könnyen a világ második legdrágább játékosa lehet egy hosszabbítással is, ha igaz a hír, mert így a francia és a Transfermarkt-információk alapján összesen 185+35 millió euró lesz a kölcsönzési plusz vételára, azaz 220 millió euró: a világrekord Neymar, 222 millió euróval.

A Real Madridnak legalább 300 millió eurót kell fizetnie érte. Amikor erről kérdezte Mbappét a francia sajtó, a támadó azzal vágott vissza, hogy egyáltalán nem szól semmit sem ahhoz a hírhez, hogy ő lehet a világ legdrágább labdarúgója, mert az ő szakmája nem a könyvelés…

FRANCIAORSZÁG, LIGUE 1
TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2020

AMIENS
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe:
Jayson Papeau (Chambly)

ANGERS
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Alexandre Letellier (Sarpsborg)
Távozott:
Kölcsönbe:
Vincent Pajot (Metz)

BORDEAUX
Érkezett:

Kölcsönbe: Rémi Oudin (Reims, 2 000 000 euró)
Távozott: Younousse Sankharé (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Jasszin Benrahu (Nimes)

BREST
Érkezett: Sébastien Cibois (egyesület nélküli)
Távozott: Julien Fabri (Chateauroux, ingyen)

DIJON
Érkezett:
Távozott:

LILLE
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Rominigue Kouamé (Cercle Bruges)
Távozott:
Kölcsönbe: Rominigue Kouamé (Troyes)

LYON
Érkezett:
Távozott:

MARSEILLE
Érkezett: Simon Ngapandouetnbu (Marseille U19)
Távozott:

METZ
Érkezett: Dylan Bronn (Gent, 4 000 000)
Kölcsönbe: Vincent Pajot (Angers)
Kölcsönből vissza: Jamiro Monteiro (Philadelphia Union)
Távozott:

MONACO
Érkezett: Sztrahinja Pavlovics (Partizan Beograd, 10 000 000)
Kölcsönből vissza: Jorge (Santos)
Távozott:
Kölcsönbe: Henry Onyekuru (Galatasaray, 750 000), Sztrahinja Pavlovics (Partizan Beograd)

MONTPELLIER
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Bastian Badu (Chambly)

NANTES
Érkezett: Renaud Emond (Standard Liege, 4 000 000)
Kölcsönből vissza: Anthony Limbombe (Standard Liege)
Távozott: Yassine El Ghanassy (szerződését felbontották)

NICE
Érkezett:
Kölcsönbe: Riza Durmisi (Lazio)
Távozott: Lamine Diaby-Fadiga (Paris FC, i.)
Kölcsönbe: Racine Coly (Famalicao)

NIMES
Érkezett:
Kölcsönbe: Jasszin Benrahu (Bordeaux)
Távozott:

PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett:
Távozott:

REIMS
Érkezett:
Távozott:

Kölcsönbe: Rémi Oudin (Bordeaux, 2 000 000)

RENNES
Érkezett:
Távozott: Diafra Sakho (egyesület nélküli)

SAINT-ÉTIENNE
Érkezett: Maxence Rivera (St.-Étienne B)
Távozott:

STRASBOURG
Érkezett:
Távozott:

TOULOUSE
Érkezett: Ruben Gabrielsen (Molde, i.)
Távozott:
Kölcsönbe:
Corentin Jean (Lens)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik