Labdarúgás: öt évet kaptak a jótékonysági meccsekkel százmilliókat kicsaló vádlottak

MTI/ CS. M.MTI/ CS. M.
Vágólapra másolva!
2020.10.20. 15:01
null
Szeged, Széchenyi tér, a bíróság épülete – képünk illusztráció (Fotó: Török János/Délmagyarország)
Jogerősen öt év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a két férfit, aki jótékonysági focimeccsek szervezésére mintegy 900 millió forintot csalt ki 21 sértettől 2004 és 2009 között.

 

A táblabíróság folytatólagosan elkövetett többrendbeli csalás bűntettében és hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottakat, akikkel szemben 4, illetve 9.5 millió forintra vagyonelkobzást is elrendelt.

A két férfi az Egyesült Államokban bejegyzett offshore cégeire – 2004–2007 között az African Star FC LLC-re, majd a Humanity FC LLC-re – hivatkozva azt állította, hogy jótékonysági labdarúgó-mérkőzéseket szervez. Előbb a projekt beindítására, majd uniós pályázatokon elnyert támogatás lehívásához kértek kölcsön a sértettektől 250 ezer és 200 millió forint közötti összegeket, irreálisan magas hozamot kilátásba helyezve nekik.

A bíróság megállapította, hogy a vádlottak alapította cégek sem Magyarországon, sem külföldön nem végeztek gazdasági, kulturális, sporttevékenységet, irodájuk, alkalmazottjuk sem volt. Az évek alatt a vállalkozások egyetlen mérkőzést sem szerveztek, pályázatot sem nyújtottak be, a külföldi csapatoknak csak érdeklődő leveleket küldtek. Több hazai és nemzetközi szervezettel felvették azonban a kapcsolatot, hogy így keltsenek bizalmat a sértettekben.

Az elsőrendű vádlott egy ismerősével – az ügy harmadrendű vádlottjával – 2008 tavaszán hamis likviditási szerződést is készített, ezzel is tévedésbe ejtve a sértetteket. A harmadrendű vádlottat magánokirat hamisítás vétsége miatt megrovásban részesítette a táblabíróság, mert az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszékhez hasonlóan nem látta bizonyítottnak, hogy részt vett a csalássorozatban.

A Szegedi Ítélőtábla helybenhagyta a törvényszék ítéletének büntetésekre vonatkozó részét, kimondta azonban, hogy a vádlottak az elsőfokú döntéssel szemben nem a szabadságvesztés felének, hanem kétharmadának letöltése után bocsáthatók feltételes szabadságra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik