Gyász: elhunyt az ausztrál válogatott korábbi szövetségi kapitánya

Vágólapra másolva!
2023.06.08. 11:12
null
Rale Rasic (1935–2023) (Fotó: Getty Images)
Életének 88. évében elhunyt Rale Rasic, korábbi labdarúgó, az ausztrál válogatott egykori szövetségi kapitánya, aki az ország futballjának történelmében első alkalommal juttatta ki a „socceroost” egy világbajnokságra – számolt be róla az Ausztrál Labdarúgó-szövetség hivatalos honlapja.

Rasic 1935-ben az akkori Jugoszláv Királyságban, a mai Bosznia-Hercegovina területén található néhány száz fős falucskában, Doléban született, s 17 évesen kezdett futballozni a Proleter Zrenjanin csapatánál, majd megfordult az FK Vojvodinánál, a Szpartak Szuboticánál, valamint a Borac Banja Lukánál, mielőtt 1962-ben Ausztráliába emigrált volna, ahol alacsonyabb osztályú bajnokságokban szerepelt 1969-es visszavonulásáig.

Játékos-pályafutása befejezése után mindössze 34 évesen, 1970-ben kinevezték az ausztrál válogatott szövetségi kapitányává, s a nemzeti csapatot sikeresen kijuttatta az 1974-es világbajnokságra – az ország labdarúgásának történelmében először.

Rasic irányításával a válogatott a nyugat-németországi tornán két vereséggel és egy gól nélküli döntetlennel – rúgott gól nélkül – csoportja utolsó helyén végzett. Ausztrália következő vb-szereplésére egészen 2006-ig kellett várni.

Az 1974-es világbajnokság után Rasicot menesztették a válogatott éléről, s egészen 1999-ig ausztrál csapatoknál dolgozott vezetőedzőként, 1989-ben pedig beválasztották az ausztrál sport Hírességek Csarnokába.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik