FIFA: az európai klubok nem akarnak negyvencsapatos vb-t

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.12.04. 17:32
Az európai labdarúgóklubokat tömörítő szervezet (ECA) ellenzi, hogy 2026-tól negyven válogatott szerepeljen a világbajnokságon.

Pénteki közleménye szerint az ECA többek között azért bírálja a nemzetközi szövetség (FIFA) tervezetét, mert azt nem egyeztette vele, így a csapatok véleményét figyelmen kívül hagyta. Az ECA 220 klubot képvisel.

Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München elnöke, egyben az ECA vezetője szerint mindez bizonyíték arra, hogy a FIFA a korrupciós válság miatti reformfolyamatok lezajlása után sem fog megfelelően működni.

A két szervezet közötti feszültség márciusban enyhülni látszott, amikor a FIFA beleegyezett, hogy 209 millió dollárt (60 milliárd forint) oszt szét ama klubok között, amelyeknek a játékosai szerepelnek a 2018-as oroszországi vb-n.

A nemzetközi szövetség végrehajtó bizottsága csütörtöki ülésén tárgyalt arról a javaslatról, hogy a vb-n részt vevő válogatottak számát emeljék fel 32-rõl 40-re. A testület egyelőre leszavazta az ötletet.

A mezőny bővítését az elmúlt időszakban több futballvezető is szorgalmazta, köztük Gianni Infantino, az európai szövetség főtitkára, a FIFA februári elnökválasztásának egyik jelöltje. A mostani javaslatot – amely a csütörtökön elfogadott reformcsomag része volt – elsősorban az ázsiai és afrikai bizottsági tagok támogatták, de most visszaküldték további elemzésre.

A létszámemelés először a 2026-os vb-n jöhetne szóba, a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari tornán még biztosan 32 csapatos lesz a küzdelem.

A vb-résztvevők számát nem határozza meg a FIFA szabályzata. Amennyiben később mégis 40 csapatosra bővítik a mezőnyt, az öthetes tornába plusz 32 mérkőzést kell majd beiktatni, azaz elképzelhető, hogy összesen 96 meccset bonyolítanak le.

A 2026-os torna házigazdáját legkorábban a 2017-es Kuala Lumpur-i kongresszuson jelölhetik ki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik