FIFA: kezdődik a megtisztulás; nem lesz 40 csapatos vb

Vágólapra másolva!
2015.12.03. 15:21
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) megtisztulását célzó reformcsomagot hagyott jóvá csütörtöki ülésén a szervezet végrehajtó bizottsága. A vb-mezőny 40 csapatosra bővítését – egyelőre – elvetették.

A reformok többek között korlátozzák a magas rangú vezetők számát, csökkentik a végrehajtó bizottság hatáskörét, továbbá növelik a nők jelenlétét. A csomag a februárban összeülő kongresszus elé kerül, amely megváltoztathatja az alapszabályt.

„Ezek a reformok a jobb kormányzás, nagyobb átláthatóság és jobb elszámoltathatóság felé mozdítják el a FIFA-t – írta közleményében a szövetséget ideiglenesen irányító rangidős alelnök, a 69 éves kameruni Issa Hayatou. – Mérföldkövet jelentenek azon az úton, amely a FIFA hitelességének helyreállítását célozza, egy olyan sportszervezetét, amely modern, megbízható és professzionális.”

A reformok értelmében az elnök és a vezető tisztségviselők maximum három, egyenként négyéves ciklust tölthetnének posztjukon, míg a jelenleg egyformán a végrehajtó bizottsághoz tartozó stratégiai és vezetői feladatköröket szétválasztanák.

A végrehajtó bizottságot az úgynevezett FIFA tanács váltaná fel, és a testületben mind a hat kontinentális szövetséget képviselné legalább egy nő is. A FIFA tanács felelős lenne a szervezet teljes stratégiai vezetéséért, míg az úgynevezett általános titkárság felügyelné a működési és üzleti tevékenységeket, amelyek a stratégia hatékony végrehajtásához szükségesek.

A bizottság tárgyalt arról a javaslatról is, hogy a világbajnokságon részt vevő válogatottak számát emeljék fel 32-ről 40-re, ám a testület végül leszavazta az ötletet, és visszaküldte további elemzésre. A mezőny növelése először csak a 2026-os vb-n jöhetne szóba, a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari tornán még biztosan a megszokott 32 csapatos lesz a küzdelem.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik