FIFA: az Egyesült Államok rendezi az első 32 csapatos klub-vb-t

L. M.L. M.
Vágólapra másolva!
2023.06.23. 19:19
null
A klubvilágbajnokság trófeája (Fotó: Getty Images)
Az Egyesült Államok lesz a házigazdája 2025-ben az első bővített, 32 csapatos klubvilágbajnokságnak – jelentette be a hivatalos oldalán a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA).

 

Egyhangúlag az Egyesült Államokat jelölte ki a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség a 2025-ös labdarúgó klubvilágbajnokság rendezőjének. A FIFA hivatalos oldalán megjelent közleményben a szervezet úgy fogalmaz, hogy a házigazda kiválasztásakor „figyelembe vették az infrastrukturális és szolgáltatási követelményeket, valamint a torna tágabb stratégiai célkitűzéseit”.

A 2025-ös klub-vb lesz az első 32 csapatos torna, erre az európai szövetség (UEFA) 12, a dél-amerikai (CONMEBOL) 6, az ázsiai (AFC),az afrikai (CAF), az észak- és közép-amerikai (CONCACAF) szövetség egyenként 4, míg az óceániai (OFC) testület egy klubcsapatot delegálhat, akárcsak a rendező ország.

Chelsea, Real Madrid, Manchester City – ez a három európai csapat már biztos, hogy részt vesz a nagyszabású tornán. A londoniak a 2021-es, a madridiak a 2022-es, míg a manchesteriek a 2023-as Bajnokok Ligája-győzelmük miatt szerepelnek a klub-vb-n. A maradék 9 európai hely közül az egyiket biztosan a BL 2023–2024-es kiírásának győztese kapja, a további nyolcat az UEFA rangsora alapján osztják ki.

A FIFA tanácsa emellett elhalasztotta a 2030-as világbajnokság rendezéséről szóló pályázatának elindítását. A szabályzatot várhatóan a szervezet 2023 kora őszi ülésén terjesztik elő jóváhagyásra, és a pályázati folyamatot ezt követően indítják el hivatalosan. A házigazdák megnevezése szintén csúszik, 2024 harmadik negyedévéről 2024 negyedik negyedévére tolódik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik