Euro 2016: ilyen se volt még, a rendező franciák is „selejteznek”

Vágólapra másolva!
2014.01.23. 14:56
Csütörtökön és pénteken tartják az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának ülését, amelyen több, a 2016-os Európa-bajnokság lebonyolítását érintő kérdést tárgyalnak meg. Amennyiben a végrehajtó bizottság rábólint, a rendező francia válogatott „versenyen kívül” indulhat a selejtezőkön, és besorolást nyer az egyetlen ötcsapatos csoportba hatodik válogatottként.

A franciák indulására a szabályzat 21. pontja ad lehetőséget. Ez kimondja, hogy az ötcsapatos csoportba sorsolt csapatok mellé Franciaország is csatlakozik, hogy központilag szervezett felkészülési mérkőzéseket játszhasson. A franciák versenyen kívül indulnának, a lejátszott mérkőzéseik után nem osztanának pontokat. Ezzel a megoldással a házigazda valószínűleg a FIFA-világranglistás besorolását óvná – a 2012-es társházigazdák, Lengyelország és Ukrajna a felkészülési programjuknak „köszönhették” gyenge kiemelésüket a 2014-es világbajnoki selejtezőkre.

Várhatóan a csütörtök-pénteki végrehajtó bizottsági ülések után teszik közzé az Eb-selejtezők kiemelését és a február 23-i nizzai sorsolás menetét, valamint a kontinenstorna órarendjét. Az előzetes várakozások szerint Magyarország a 2. kalapba kerülhet, mivel a besorolásról nem a FIFA-rangsor, hanem az UEFA-koefficiens dönt. A selejtezősorozatból a rendező Franciaország mellett kilenc csoportgyőztes, a kilenc csoportmásodik, a legjobb csoportharmadik, valamint a nyolc további csoportharmadik által megvívandó pótselejtező négy győztese jut ki az Európa-bajnokságra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik