DAC: Storck jobbkeze, a mindent látó szem és a figyelmes szervező

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2021.03.31. 10:26
null
Közös cél: Zacsovics Zoltán (balra), Czuczi Mátyás és Németh Antal is a DAC sikereiért dolgozik (Fotó: DAC/Nagy Krisztián)
Bár a reflektorfény a futballistákra irányul, Dunaszerdahelyen a háttérben is több magyar dolgozik az együttes sikeréért: Németh Antal és Czuczi Mátyás edzőként, Zacsovics Zoltán csapatvezetőként.

 

A magyar válogatott kerettagok – Kalmár Zsolt és Schäfer András ismét meghívót kapott Marco Rossi szövetségi kapitánytól, és vélhetően a jelenleg sérülés után lábadozó Vida Máté is jó eséllyel pályázott volna a kerettagságra –, a dunaszerdahelyi magyarságtudat, illetve a mostani vezetőedző, a magyar nemzeti csapatot 2015 és 2017 között szövetségi kapitányként irányító Bernd Storck személye miatt számos szál köti a hazai labdarúgáshoz a DAC-ot. Ám ez még nem minden. Bár a rivaldafény többnyire a labdarúgókra és a vezetőedzőre vetül, az egyesületnél a háttérben is több magyar szakember dolgozik a sikerekért.

A FŐNÖK JOBBKEZE     

Bernd Storck kinevezése után a korábban a magyar utánpótlásban szövetségi edzőként dolgozó Németh Antal is csatlakozott a stábhoz, aki az MLSZ-nél töltött éveiben ismerte meg a német szakembert.

„Szakmailag teljes mértékig azt kaptam, amire számítottam, mindössze a telt házas mérkőzés élménye hiányzik, az viszont nagyon – mondta lapunknak Németh Antal. – Amikor az ősszel félházas meccseket játszottunk, bíztam benne, hogy a szurkolók hamarosan az egész arénát megtölthetik, de erre sajnos még várni kell. Ami a szakmai oldalt illeti, természetesen Bernd Storck a főnök, én pedig igyekszem mindenben alkalmazkodni hozzá. Az utánpótlás-válogatottaknál hasonló módszerekkel dolgoztunk, mégsem lehet összehasonlítani a két feladatot. Ott sokkal több időnk volt felkészülni a következő mérkőzésre, aztán az elitkörös meccsek, illetve a selejtezők idején néhány nap alatt hirtelen nagyon sűrűvé vált a program. Ezzel szemben itt napról napra készülünk, és az is lényeges különbség, hogy itt nem kell terelgetni a játékosokat a profizmus felé. A felnőttcsapatnál már mindenki pontosan tudja, mivel jár ez az életforma. Szintén lényeges különbség, hogy utánpótlásedzőként csak magyar labdarúgókkal dolgoztam, míg itt több nemzet játékosait kell irányítanunk, ami a kulturális különbségek miatt összetettebb feladat.”

A magyar szakember hozzátette, a kifogástalan infrastruktúra által hosszú távon is biztosítva van a fejlődés.

„Ígéretes, fiatal átlagéletkorú csapatunk van, amelynek már most is van esélye a bajnoki cím megszerzésére. Nem véletlen, hogy a mostani szünetben a felnőtt- és az utánpótlás-válogatottakhoz összesen tíz játékost adtunk. Ami az idén hiányzott néhány esetben, az a rutin, amelynek segítségével most még közelebb lehetnénk az első helyhez. A Slovan megelőzéséhez minden meccsen a képességeinknek megfelelően kell játszanunk, ha kevésbé lenne hullámzó a futballunk, élesebb versenyfutásra kényszeríthetnénk a listavezetőt.”

A pályán Kalmár Zsolt (13) az egyik főszereplő a DAC-ban (Fotó: DAC)
A pályán Kalmár Zsolt (13) az egyik főszereplő a DAC-ban (Fotó: DAC)

 A MINDENT LÁTÓ SZEM          

A szakmai stábnak a csapatot asszisztens edzőként és videoelemzőként egyaránt segítő Czuczi Mátyás is tagja. A DAC játékának elemzése, az ellenfél feltérképezése, az edzéseken látottak értékelése, az edzésgyakorlatok levezetése és a játékosok egyéni felkészítése egyaránt az ő munkája, és bár a szerepkör meglehetősen szerteágazó, az összes feladat ugyanazt a célt szolgálja: erősebbé tenni a csapatot.

„A legfontosabb feladatom talán az ellenfelek játékának, illetve a sajátunk elemzése – avatott be a részletekbe Czuczi Mátyás. – Időnként azt figyeljük, hogyan helyezkednek a vetélytárs játékosai a szabadrúgásoknál és a szögleteknél, máskor rövid animáció segítségével mutatjuk meg a labdarúgóknak, mit szeretnénk látni tőlük edzésen. A technika segítségével a srácoknak már a tréningen is megmutathatjuk Ipaden, mit szúrtunk ki náluk, mit kellene másként csinálni. Ami az egyéni videózást illeti, ez attól függ, mennyi időnk van a meccs előtt, mi fér bele a felkészülésbe. Megeshet, hogy a jobbszélsőnknek mutatunk egy-két jellegzetességet az ellenfél bal oldali védőjéről, ám aranyszabály, hogy nem szabad túl sok információt adni a játékosnak. Fontos, hogy minél többet őrizzenek meg saját egyéniségükből.”

A szakember rendre a lelátóról nézi a hazai meccseket, és az általa fontosnak vélt információkat néhány másodperc alatt eljuttatja a kispadhoz.

„Magasabbról jobban átlátni a játékot, és mivel a Mol Arénában már kiépítettük a kamerarendszert, lehetőség nyílik arra, hogy bármilyen eszközön visszatekerjem az élő felvételt, kivágjam belőle az általam fontosnak vélt szituációt, és elküldjem a jelenetet a Bernd Storck mellett ülő Németh Antalnak. Először ő nézi meg a képsorokat, aztán megmutatja a vezetőedzőnek, aki így azonnal látja az esetleges hibát, és a lehető leggyorsabban reagálhat rá.”

A FIGYELMES SZERVEZŐ          

Ahhoz, hogy a játékosok és a szakmai stáb tagjai kizárólag a munkára összpontosíthassanak, Zacsovics Zoltán csapatvezetőnek is tökéletesen kell ellátnia a feladatát. A teljesség igénye nélkül az ő hatáskörébe tartozik a szállás intézése, a szakemberek által összeállított étrend biztosítása, az idegenbeli mérkőzéseken az útvonal megtervezése, a kapcsolattartás a sofőrrel, a vezetőedző iránymutatása alapján a heti program megtervezése, valamint a Covid-tesztek megszervezése.

„Emellett a pályán kívül is igyekszünk segíteni a játékosoknak, a külföldieknek például többször nyitottunk bankszámlát, vagy elintéztük a tartózkodási engedélyüket. Szerencsére két kollégám, Szabó Nikolett és Chytil Dusan ebben is nagyon sokat segít – mondta lapunknak Zacsovics Zoltán. – A mostani helyzetben a vírus jelenti a legnagyobb problémát, a különböző régiókban nagyon oda kell figyelni, milyen intézkedések vannak érvényben. Tavaly decemberben a Rózsahegy elleni idegenbeli bajnoki előtt tizenkét hotellel voltam kapcsolatban, mert annyira rossz volt a járványhelyzet a térségben, hogy sehogy sem találtunk olyan szállodát, amely teljes mértékben megfelelt volna az igényeinknek. Néhány nappal az utazás előtt még nem volt lefoglalt szállásunk, na, az stresszes helyzet volt. Hogy milyen Bernd Storckkal együtt dolgozni? Kemény edző, nem hagyja magát letéríteni az útról, de ha érvekkel támasztjuk alá a véleményünket, nem zárkózik el a kompromisszumos megoldás elől.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik