BL: a Ludogorec újra megelőzte a Bayernt, az övé a leghosszabb élő európai aranysorozat

Vágólapra másolva!
2023.06.07. 20:31
null
Matías Tissera (szemben) gólja újabb bolgár bajnoki címet ért a razgradi csapatnak (Fotó: Ludogorec Facebook)
A Ludogorec szerdán megnyerte a bolgár labdarúgó-bajnokságot, ezzel tovább nyújtotta a jelenlegi leghosszabb európai aranysorozatot: a korábban egyetlen bajnoki címet sem szerző razgradi csapat egymás után 12. alkalommal lett Bulgária bajnoka. A Ludogorec mögött a Bayern München és a Salzburg következik az élő bajnoki sorozatok európai listáján, az egyvégtében öt magyar bajnoki címet gyűjtő Ferencváros holtversenyben a hetedik.

A Ludogorec egypontos előnnyel várta a bolgár bajnokság szerdai utolsó fordulóját, és mivel 1–0-ra legyőzte idegenben a Cserno Morét, maradt az élen – üldözője, a CSZKA Szófia hiába nyert 2–0-ra a nagy rivális Levszki elleni paprikás hangulatú derbin, maradt a második helyen. A Ludogorec a BL-selejtező első fordulójában kiemelt lesz, a CSZKA megy az Európa-konferencialigába (a selejtező 2. fordulójában kezd).

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 55 tagállama közül 23-ban ugyanazt a csapatot avatták bajnokká a most véget érő idényben, amelyiket az előzőben is. Közülük 15-en legalább harmadszor, kilencen – köztük az FTC – legalább ötödször lettek egymás után aranyérmesek.

Mint jeleztük, az élen a Ludogorec áll egymás utáni 12 bajnoki címével, a szintén drámai finissel befutó Bayern München zsinórban 11. alkalommal lett német bajnok, míg a Salzburg csupán egy vereséget elszenvedve lett sorozatban tizedszer Ausztria bajnoka.

Az FTC ötös szériánál tart, akárcsak a pozsonyi Slovan, valamint – a többi orosz csapattal együtt – az európai kupaszerepléstől eltiltott Zenit. (Ha nem számítjuk a pandémia miatt félbeszakított idényt, akkor a gibraltári Lincoln Red Imps sorozata is öt bajnoki címnél tart.)

MEGSZAKADT SOROZATOK

Az élet rendje szerint néhány nagy aranyfutásnak vége szakadt, a leghosszabb a romániai CFR-é volt: a kolozsvári csapat öt aranyérem után csúszott le a csúcsról, a bajnok Farul és az FCSB is megelőzte.

Négy bajnoki cím után a második helyre szorult Észak-Írországban a Linfield, az a klub, amelyik a legtöbb (56) országos bajnoki címmel vezeti a nem hivatalos világranglistát. Három bajnoki cím után lett harmadik a 47-szeres görög bajnok Olympiakosz, negyedik a belga FC Bruges, ezüstérmes az andorrai Inter Escaldes.

Akadt egy 24. klub is, amelyik megvédte bajnoki címét: ez a fehérorosz bajnokságot sorozatban harmadszor megnyerő Sahtyor Szoligorszk volt, amelyet azonban hónapokkal később megfosztottak elsőségétől mérkőzések eredményének manipulálása miatt, ráadásul a következő kiírásra szóló harmincpontos levonással sújtották.

ÉLŐ ARANYSOROZATOK EURÓPÁBAN
KLUB (ORSZÁG)EGYMÁS UTÁN MEGNYERT BAJNOKI CÍMEK
Ludogorec (bolgár)
12
Bayern München (német) 11
Salzburg (osztrák)
10
Sheriff Tiraspol (moldovai)
8
Crvena zvezda (szerb)
6
Dinamo Zagreb (horvát)
6
FERENCVÁROS (magyar)
5
Slovan (szlovák)
5
Zenit (orosz)
5
HJK (finn)
3
Lincoln Red Imps (gibraltári)
3
Maccabi Haifa (izraeli)
3
Manchester City (angol)
3
Shamrock Rovers (ír)
3
FK Zalgiris Vilnius (litván)
3
Ballkani (koszovói)
2
Celtic (skót)
2
(feröeri)
2
FC Köbenhavn (dán)2
PSG (francia)
2
Qarabag (azeri)2
TNS (walesi)
2
Zrinjski (boszniai)2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik