Az ellopott büntetőtől Messi hamis rekordjáig: ez is foci!

K. ZS., M. G.K. ZS., M. G.
Vágólapra másolva!
2012.12.30. 17:36
Miközben a 2012-es esztendő világfutballjának legnagyszerűbb és legszomorúbb eseményeit listáztuk, a hálónkba akadt jó néhány olyan vidám, furcsa vagy éppen tragikus pillanat rövid krónikája, amit végül nem illesztettünk be összeállításunkba. Csakhogy azt sem akartuk, hogy a feledés homálya boruljon rájuk – úgy döntöttünk tehát, hogy sorozatunkhoz egy harmadik epizódot is illesztünk a futball sokszínűsége, nagyszerűsége jegyében. Íme!

Lionel Messi is „modellt állt” a Katalóniában népszerű ajándékfigura, a Caganer ismeretlen készítőjének (Fotó: Action Images)
Lionel Messi is „modellt állt” a Katalóniában népszerű ajándékfigura, a Caganer ismeretlen készítőjének (Fotó: Action Images)
Lionel Messi is „modellt állt” a Katalóniában népszerű ajándékfigura, a Caganer ismeretlen készítőjének (Fotó: Action Images)
Lionel Messi is „modellt állt” a Katalóniában népszerű ajándékfigura, a Caganer ismeretlen készítőjének (Fotó: Action Images)
Lionel Messi is „modellt állt” a Katalóniában népszerű ajándékfigura, a Caganer ismeretlen készítőjének (Fotó: Action Images)

BOZSINOV LENYÚLJA A TIZENEGYEST

A januári Moreirense–Sporting CP portugál Ligakupa-mérkőzés 92. percében büntetőhöz jutott a lisszaboni csapat. Matías Fernández volt a kijelölt ítélet-végrehajtó, de a bolgár Valerij Bozsinov magához kaparintotta a labdát, ellökte társát, és magabiztosan nekifutott… majd kihagyta a tizenegyest. A Sporting vezetősége nem látott a pipától, Bozsinovot – akiért anno 2.6 millió eurót fizettek – persona non gratának nyilvánították a klubnál, még a létesítményekből is kitiltották, majd „száműzték” előbb a Leccébe, augusztustól pedig a Veronába.

KICSIT GYANÚS 10–0

A 2014-es vb-selejtezők ázsiai 3. selejtezőkörének utolsó csoportmérkőzésén Bahreinnek tízgólos siker adott volna reményt a továbbjutásra. Csodák csodája, Bahrein tíz gólt szerzett Indonézia ellen, más kérdés, hogy az Irán–Katar meccs 2–2-je így is kiejtette őket.

A kissé gyanús eredmény, no meg az, hogy Indonézia teljesen rutintalan csapattal állt fel, többek érdeklődését (így a vizsgálatot indító FIFA-ét is) felkeltette. Peter Taylor bahreini kapitány szerint „semmi rossz” nem történt, így mi is maradhatunk annyiban: rossz az, aki rosszra gondol.

A meccs előtt a katariak már „felnyomták” egyébként Indonéziát a FIFA-nál, ismertetve tervüket, és a nemzetközi szövetség írt is egy levelet, amelyben jelezte, nagyon nem szeretné, ha az indonézek teljesen meggyengített csapattal játszanának. Az eredményt látjuk (semmi), igaz, a 10–0 sem ért semmit.

MINDENKI LÁTTA, CSAK A BÍRÓ NEM

A februári AC Milan–Juventus olasz csúcsrangadón 1–0-s hazai vezetésnél Sulley Muntari meg nem adott gólja verte ki a biztosítékot. A ghánai fejesét, amely után a labda tisztán áthaladt a gólvonalon, nem adta meg Tagliavento játékvezető – ő középre mutatott, majd asszisztense jelzésére változtatott, és meghozta a rossz döntést –, a Juve később egyenlített és fontos pontot vitt el Milánóból. A meccsen volt egy meg nem adott Matri-gól is, a lefújást követően összeugrott Antonio Conte és Zvonimir Boban, a Juventus- és a Milan-tábor pedig heves szájkaratéval vezette le az indulatokat.

Gianluigi Buffon, a Juventus kapusa közölte, nem érezte tisztán, hogy bent volt a labda, de ha érezte volna, akkor sem segített volna a bírónak. A kapuslegenda erre persze kapott hideget-meleget, a kedélyek pedig nehezen nyugodtak le. Még egy „éles töltény” a gólvonal-technológia híveinek.

NOVESZKI, AZ ÖNGÓLKIRÁLY

Február 18-án, a Hoffenheim elleni mérkőzésen saját hálójába juttatta a labdát Nikolce Noveszki, a Mainz rutinos macedón védője. Nem volt ez a (kétségtelenül rossz) érzés ismeretlen a hátvédnek: Noveszki hatodszor talált be a saját hálójába német élvonalbeli mérkőzésen, ezzel beállította a vonatkozó, kevésbé irigyelt Bundesliga-rekordot, amelyet mindeddig Manfred Kaltz tartott. Noveszkinek egyébként van már öngól-duplája is Bundesliga-meccsen, ráadásul ezt bő két perc alatt hozta össze – egy olyan mérkőzésen, amelyiken a „jó” kapuba is betalált. „Végtére is megvolt az első mesterhármasom” – kommentálta a történteket a 2005-ös, Eintracht Frankfurt elleni meccs után.

NEM NÉGYLEVELŰ LÓHERE

A Greuther Fürth csapatának háromlevelű lóhere díszeleg a címerében, de lehet, hogy a zöld-fehéreknek a Dortmund elleni kupaelődöntőben négylevelűre lett volna szükségük. A mérkőzés 0–0-ra állt, amikor Ilkay Gündogan lövése a 121. percben a kapufáról a csereként beálló, már a tizenegyespárbajra behozott Jasmin Fejzic kapus hátára, onnan pedig a hálóba pattant.

„Ennél egyszerűen nem lehet senki balszerencsésebb” – lógatta az orrát a tizenegyesölő Fejzic, aki nem jutott el odáig, hogy specialitását megmutassa.

DIADAL ÉS TRAGÉDIA

Márciusban a skót Ligakupa döntőjében a Kilmarnock legyőzte a Celticet, először elhódítva ezzel a serleget, de a diadalra a tragédia árnya vetült: a középpályás Liam Kelly édesapja a lefújás pillanatában szívrohamot kapott, összerogyott, és már nem tudták megmenteni az életét.

„Ekkora magasságból ilyen iszonyú mélységbe zuhanni… ezt nagyon nehéz feldolgozni” – mondta a meccs után Kenny Shiels, a Kilmarnock menedzsere.

Drámai magasságot és mélységet más is megjárt, ellenkező sorrendben: az Ír Kupa fináléjában a későbbi győztes Derry City kapusa, Gerard Doherty a meccs reggelén még nagyapja temetésén vett részt, majd épphogy beesett a fontos mérkőzésre, hogy aztán azon diadalra segítse csapatát.

BUKAREST HELYETT BUDAPEST. TÉNYLEG?

A román és a spanyol, majd a világsajtót is bejárta a hír, mely szerint az Európa-liga döntőjére utazó bilbaói szurkolók egy erős különítménye valamit nagyon elnézett, és a finálé helyszíne, Bukarest helyett Budapesten landolt. A sztori kétségtelenül jól hangzik, de az azért gyanús, hogy a Budapest Airport életszerűtlennek minősítette a történteket. Mindenesetre a döntőn is volt azért egy „Jó estét, Budapest!” beköszönés.

EDZŐ TÁMAD JÁTÉKOST

Az sem mindennapi jelenet, amikor egy futballista támad edzőjére, de ez még mindig gyakoribb, mint amikor az edző ront saját játékosára. Ezt tette meg Delio Rossi, a Fiorentina trénere a Novara elleni találkozón, majd hiába kért bocsánatot a döbbenetes jelenetsorért, nem maradhatott a klubnál. Még akkor sem, ha a klubelnök Andrea Della Valle elmondta: Rossi még sosem veszítette el így a hidegvérét, és sajnálja, hogy tettéért az állásával kellett felelnie – de mást nem tehetett a történtek után.

BENDTNER ÉS A „BÚJTATOTT” REKLÁM

A dán válogatott önbizalomtól mindig duzzadó centere, Nicklas Bendtner „véletlenül” úgy ünnepelte gólját Portugália ellen az Eb-n, hogy tisztán látható volt az ír Paddy Power fogadóiroda nevével ellátott alsónadrágja.

„Egyik haveromtól kaptam az alsónadrágot azzal, hogy szerencsét fog hozni nekem” – hangzott a védekezés, amely nem hatotta meg az UEFA-t. Az európai szövetség fegyelmi bizottsága egy meccsről eltiltotta és százezer euróra megbírságolta a dán csatárt – a pénzbüntetést aztán a fogadóiroda átvállalta…

PASSZOL, PASSZOL ÉS PASSZOL

A spanyol válogatott és a Barcelona passzmestere, Xavi Hernández még saját mércéjével is elég erős rekordot állított fel az Európa-bajnokságon, amikor Írország ellen 136 átadást kísérelt meg. A 136 passzból 127 jó volt – 94 százalékos ráta –, Xavi és Andrés Iniesta pedig együtt többet passzolt, mint a teljes ír tizenegy. Hogy az ellenfeleket megőrjítő és megtörő passzolgatást hogy írja le maga Xavi? „Pum-pum, pum-pum!”

Na ezt nem szeretik az ellenfelek hallani. És hogy vannak, akik szerint ez már unalmas?

„Ha unalmas is egyeseknek, hogy Spanyolország mindig nyer – nos, nekünk ez az ideális” – így Xavi.

Lesz még ebből pum-pum!

AZ ELLOPOTT BÜNTETŐPONT ÉS AZ ELALÉLT JÁTÉKVEZETŐ

Talán még sohasem fordult elő egy futballklub életében, hogy néhány hét leforgása alatt meccs közben ellopják játékteréről a 11-es pontot (!), majd ájultra borítanak egy játékvezetőt (!!). A német Fortuna Düsseldorf némi segítséggel „gondoskodott” a hiánypótlásról.

A büntetőpontot egy düsseldorfi szurkoló ásta ki és vitte el a Hertha elleni májusi, élvonalba jutást eredményező osztályozó utolsó pillanataiban – az alkalmat a pályára özönlő szurkolók „figyelemelterelő” ünneplése szolgáltatta. A videofelvételek alapján beazonosított drukker peren kívüli egyezség keretében pénzbüntetést kapott, a befolyó pénzt jótékony célra fordították.

A másik skandalum egy augusztusi felkészülési mérkőzésen történt ugyancsak az Esprit Arenában. A Benfica elleni meccs első félidejének hajrájában Luisao, a lisszaboniak brazil csapatkapitánya egy heves reklamálás során úgy lökte fel a játékvezetőt, hogy az eséstől a spori rövid időre az eszméletét is elveszítette. Christian Fischer hamarosan magához tért, de fejfájásra panaszkodott, és lefújta a mérkőzést. A Benfica a fellépti díja megtérítésével lakolt, Luisaót két hónapra eltiltották.

HARMINCEGY GÓLOS VERESÉG A ROMÁN KUPÁBAN

Második ligás román futballcsapatok neve ritkán járja be a világsajtót, de az idén akadt legalább egy szabályerősítő kivétel. A CS Bufteának súlyos anyagi áldozatokba került a másodosztályba jutás, ez volt az egyik oka, amiért ifistákkal tűzdelt csapattal volt kénytelen kiállni a Berceni ellen a Román Kupa augusztusi 4. fordulójában. A harmadosztályú ellenfél finoman fogalmazva élt a lehetőséggel, 12–0-s félidő után 31–0-ra nyert. A győztes ment még egy fordulót, végül a bajnok CFR-nek is méltó ellenfele volt (0–2). A Buftea is létezik még…

BL-KIESÉST EREDMÉNYEZETT AZ ELNAGYKÉPŰSKÖDÖTT 11-ES

Amióta Antonín Panenka, a csehszlovák labdarúgó-válogatott középpályása lágyan alápörgetve értékesítette 11-esét az NSZK elleni Európa-bajnoki döntő tizenegyespárbajában (1976), és ezzel tulajdonképpen felvéste hazája nevét a trófeára, sokan kísérleteznek hasonlóval. És sokan ráfaragnak. Az esztendő legemlékezetesebb bakizója Maicosuel, az Udinese brazil légiósa volt, aki a Braga elleni augusztusi BL-selejtezőn, az eurómilliókról döntő 11-espárbaj harmadik sorozatában vette magának a bátorságot a „panenkázáshoz”. Beto kapus kifigyelte szándékát, megfogta a labdát, a Braga továbbjutott – az Udinese elbukott a BL-főtábla kapujában.


Udinese 1-1(4-5) Sp. Braga - Highlightsby simaotvgolo12

KLOSE MEGINT LEMONDOTT EGY GÓLRÓL, DÍJAT KAPOTT ÉRTE

Miroslav Klose, a német válogatott történetének (egyelőre) második legjobb gólvágója hét éve már kapott egy fair play díjat azért, mert megfosztotta magát a gólszerzés lehetőségétől: a Werder Bremen futballistájaként nem volt hajlandó elvégezni a javára igazságtalanul befújt büntetőt a Bielefeld ellen.

Az idén is beesett egy efféle díj az immár a Laziót erősítő támadónak, akinek még időben támadt lelkiismeret-furdalása: a Napoli elleni szeptemberi bajnoki legelején kézzel ütötte be a labdát a hálóba, s a hazai játékosok heves reklamálása közepette a játékvezető kérdésére elismerte tettét.

„Ez volt a legkevesebb. Sok fiatal nézi a meccseinket a tévében, s nekik mi példaképek vagyunk” – indokolta utóbb a gól visszavonását eredményező őszinteségét a csatár. A Lazio amúgy simán, 3–0-ra elbukta a meccset.

SZOBORBA ÖNTÖTTÉK A ZIDANE–MATERAZZI-AFFÉRT

Már lassan hét éve lesz, hogy a 2006-os világbajnokság döntőjében Zinedine Zidane, a franciák utolsó meccsét játszó legendája mellbe fejelte az őt folyamatosan provokáló olasz Marco Materazzit, és ezért kiállították. Az esemény jelentősége jócskán túlnőtt azon a bizonyos olasz győzelmet hozó vb-döntőn: az idén ősszel például az életnagyságút jóval meghaladó szoborban örökítették meg a mozdulatot a híres párizsi Pompidou Központ előtt. A párizsiakat megosztotta az alkotás, Materazzi viszont alig titkolt büszkeséggel fotóztatta magát előtte.


A Zidane–Materazzi-affér „utcai harcos” változata (Fotó: Action Images)
A Zidane–Materazzi-affér „utcai harcos” változata (Fotó: Action Images)

NEMZETI ÉRZÉSEK KERÍTETTÉK HATALMÁBA A LÁBÁT

Granit Xhaka tagja volt Svájc 2009-ben U17-es világbajnokságot nyerő válogatottjának, a patinás Borussia Mönchengladbach büszkén csábította őt az idén a Bundesligába. Xhaka 1992-ben Koszovóban született, gyermekként került Svájcba, ahol nagyjából negyedmillió albán bevándorló él. Nemzeti hovatartozásának szeptemberben különös jelentősége lett: befogadó hazája, Svájc az őshaza, Albánia ellen játszott világbajnoki selejtezőt. A meccs már eldőlt, Svájc 2–0-ra vezetett – az egyik gólt Xherdan Shaqiri, Xhaka földije szerezte –, amikor a végjátékban Xhaka elrontott egy olyan ziccert, amilyent talán még soha. A nem mindennapi magyarázat szerint azért, mert „teljesen albánnak” érzi magát, és nem akart gólt szerezni nemzete ellen. Éljen a haza! (De melyik?)

MINISZTERELNÖKI BOCSÁNATKÉRÉS HILLSBOROUGH-ÉRT

Huszonhárom esztendővel a 96 halálos áldozatot követelő Hillsborough-stadionkatasztrófa után bebizonyosodott, hogy nem a Liverpool-szurkolókat terheli a felelősség a történtekért. A 450 ezer oldalnyi vizsgálati anyagból kiderült, hogy a felelősséget elhárítani igyekvő dél-yorkshire-i rendőrség annak idején rengeteg tényt megmásított az 1989 áprilisában, a sheffieldi Liverpool–Nottingham Forest FA-kupa-elődöntőre sötét árnyékot vető tragédiával kapcsolatban. Szeptemberben David Cameron brit miniszterelnök a kormány és az egész ország nevében bocsánatot kért a Liverpool szurkolóitól, „akiket a mai napig megbélyegeztek a szörnyű tragédia miatt”.

A TÍZEZER FONTOS BEMUTATKOZÁS

Noha már szinte a világ minden pontján lehet pénz feltenni a legkülönösebb események bekövetkeztére, a fogadások hazája azért Nagy-Britannia maradt. Íme, egy újabb mesebeli nyeremény: szeptemberben a Manchester United fiatal labdarúgója, Ryan Tunnicliffe nagyon sok pénzt keresett édesapjának azzal, hogy a Newcastle elleni Ligakupa-meccsen bemutatkozott az MU nagycsapatában. Mick Tunnicliffe ugyanis Ryan kilencéves korában 100 fontot tett fel egy fogadóirodában arra, hogy fia valamikor pályára fog lépni az MU első csapatában. Eltelt tíz év – és nyert tízezer fontot!

HA EGYSZER BEINDULNAK A FIATALOK

Számtalan egyéni bravúrnak helyet szoríthatnánk összeállításunkban, de most összpontosítsunk háromra – annál is inkább, mert hazánkban egyelőre kevéssé ismert, ám annál tehetségesebb fiatal labdarúgókhoz fűződnek. Tehát: a mindössze 18 esztendős Joel Pohjanpalo, a HJK finn válogatott támadója 162 másodperc alatt ért el mesterhármast a Mariehamn elleni idénynyitón (4–1). Aron Jóhannsson, a dán Aarhus izlandi légiósa sem sokkal maradt el tőle (3 perc 50 másodperc alatt triplázott a Horsens ellen), sőt ő szerzett egy negyedik gólt is (4–1), így két dán bajnoki rekordot is megdöntött. Jürgen Locadia, a PSV csatára szeptember végén, a Venlo elleni bajnokin (6–0) mutatkozott be a holland élvonalban, és 22 percnyi játékideje alatt mesterhármast ért el – hasonlóan diadalmas debütálásra 1969 óta nem volt példa az Eredivisie-ben.

A VILÁG LEGDURVÁBB FUTBALLISTÁJA?

A 2012-es esztendő megtanított bennünket arra, hogy fenntartásokkal kezeljük a futballbeli „világrekordokat” (lásd lejjebb), így csak annyit merünk leírni: Gerardo Bedoya, az Independiente Santa Fe kolumbiai válogatott játékosa a világ egyik legdurvább labdarúgója. Ami biztosnak tűnik: a 37 esztendős védő a Millonarios elleni szeptemberi derbin megkapta profi pályafutása 41. piros lapját (ellenfelét, Jhonny Ramirezt nemcsak lekönyökölte, de fejbe is rúgta). Ami egészen biztos: ezért 15 mérkőzésre eltiltották.

MESSI MEGDÖNTÖTTE A GÓLREKORDOT… VAGY MÉGSEM?

Eleinte csak bámultuk Lionel Messi önfeledt gólparádéját, majd miután „kiderült”, hogy Gerd Müller 85 góllal tartja az éves világrekordot, és a Barcelona aranylabdásának jelentős esélye van annak megdöntésére, már kórusban számoltuk a góljait. A Real Betis elleni decemberi bajnokin meg is született az év 86. Messi-gólja tétmérkőzésen – az argentin zseni idei számlálója végül 91-nél állt meg –, csakhogy szinte azonnal érkezett a hír Zambiából: abban a minden bizonnyal mágikus 1972-es esztendőben a helyiek kedvence, az 1993-ban repülőszerencsétlenségben elhunyt Godfrey Chitalu 107-szer talált a kapuba, azaz továbbra is az övé a világcsúcs!

Érzékelvén a rekord körüli polémia élesedését, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) „békéltető” állásfoglalást tett közzé: mivel nem létezik hiánytalan adatbázis, a maga részéről nem tart nyilván hivatalos világrekordot ebben a kategóriában. Aki tehát Messiében akar hinni, tegye, aki Chitaluéban, neki is jut hely a nap alatt – a futball elvégre mindenkié!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik