Aranylabda: nyolc ok, amiért CR nem kaphatja meg

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.12. 21:49
null
Cristiano Ronaldo az Eb és a BL-trófeával (Fotók: AFP)
A katalán kiadású Sport nyolc okot is talált arra vonatkozóan, hogy az idén Eb-t és BL-t nyerő Cristiano Ronaldo miért nem kaphatja meg a 2016-os FIFA-Aranylabdát.

Azt a katalánok is elismerik, hogy a díjat korábban már háromszor (2008, 2013, 2014) elnyerő portugál szélső ott van az esélyesek között, de bőven találnak rajta fogást.

1. NEM VILLOGOTT A BL-DÖNTŐBEN

A Real Madrid klasszisa valóban részese volt a klub 11. BEK/BL-győzelmének, de a döntőben nem vállalt főszerepet. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy 16 góllal lett az előző sorozat gólkirálya, ötöt az egyenes kieséses szakaszban szerzett.) Az Atlético Madrid elleni BL-döntő tizenegyespárbaját Cristiano Ronaldo sikeres lövése zárta le, de előtte négy csapattársa közül egyik sem hibázott, márpedig így nehéz lenne fontossági sorrendet felállítani közöttük.

2. AZ EB-N VISSZAFOGOTT TELJESÍTMÉNYT NYÚJTOTT

Cristiano Ronaldo teljesítménye az Eb-n elmaradt a várakozásoktól. Magyarország és Wales ellen szerzett gólt, viszont Izland, Ausztria, Horvátország és Lengyelország ellen sem tudott betalálni. A Franciaország elleni döntőben pedig sérülés miatt le kellett cserélni, így eleve nem játszhatott főszerepet.

3. ÉDER VOLT A PORTUGÁL HŐS, NEM CR

A portugál válogatott csapatkapitányát, vezérét nélkülözve tudott Eb-t nyerni. Az aranyérem sorsát eldöntő találatot Éder szerezte. Az Eb-döntő Éderről marad emlékezetes, Cristiano Ronaldo esetében viszont a sérüléséről, a könnyeiről és a szemére szálló molylepkéről.

4. GRIEZMANN LETT AZ EB MVP-JE

Az Eb legjobb játékosának megválasztott, Eb-ezüstérmes Antoine Griezmann – a BL-döntőben vesztes Atlético Madrid légiósa – hárommal több gólt szerzett nála a kontinensbajnokságon.

5. SZERÉNY KÉPESSÉGŰ RIVÁLISOK

A BL-ben a Real Madriddal (Roma, Wolfsburg, Manhester City), az Eb-n a portugálokkal (Horvátország, Lengyelország, Wales) az egyenes kieséses szakaszban sikerült elkerülnie az igazán nagy, tradicionális, meghatározó riválisokat. Az Eb-győzelemhez elég volt a portugál válogatottnak egyetlen rendes játékidős győzelem.

6. SPANYOLORSZÁGBAN NEM NYERT BAJNOKSÁGOT ÉS KUPÁT SEM

Spanyolországban lemaradt a bajnoki címről és a Király-kupa elsőségről is. Mindkettőben a Barcelona diadalmaskodott, amely klub-vb-t is nyert, és az európai Szuperkupát is bezsebelte.

7. LUIS SUÁREZ TÖBB BAJNOKI GÓLT SZERZETT NÁLA

A spanyol bajnokságban Luis Suárez lett a gólkirály (40 találattal), CR 35 góllal végzett másodikként.

8. TIZENKÉT ÉVE SEVCSENKO LETT AZ ARANYLABDÁS

2004-ben a görögök nyertek Eb-t, a Porto pedig BL-t. Az Aranylabdát mégis Andrij Sevcsenkónak (AC Milan) ítélték. A görögök legjobbjaként Theodorosz Zagorakisz az ötödik helyen végzett, a portóiak közül Deco második lett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik