Antwerp: Bölöni Lászlónak is megköszönték a kupadiadalt

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2020.08.02. 20:29
null
Bölöni László munkában (Fotó: AFP)
Beszámoltunk róla: a Royal Antwerp nyerte meg a labdarúgó Belga Kupa szombati döntőjét, és bár már nem Bölöni László a vezetőedző, a klub a lefújás után köszönetet mondott neki, a csapatot a döntőbe – és a bajnokság negyedik helyére – vezető trénernek is az évtizedek óta áhított diadalért.

 

„Külön köszönet azoknak a játékosoknak, akik a kupadöntőbe rúgtak minket az elmúlt idényben. És természetesen köszönet Lászlónak és Wimnek is!” – olvasható abban a két Twitter-üzenetben, amelyben a Royal Antwerp a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet előtt még a klubot szolgáló, ám időközben távozó labdarúgóknak, valamint Bölöni László vezetőedzőnek és segítőjének, Wim De Deckernek üzent a lefújás után.


Bölöni László – aki, szerződése lejártával, májusban távozott az antwerpeni csapattól – némi keserűséggel nyugtázta, hogy nem hívták meg a mérkőzésre, de ettől függetlenül figyelemmel kísérte a fejleményeket. Az esélyesebbnek ítélt FC Bruges elleni 1–0-s siker nyomán a klub 28 évnyi várakozás után lett újra (összességében harmadszor) Belga Kupa-győztes, és ha nem is emelhette magasba a serleget, újabb tétellel gyarapodott a magyar szakember trófeagyűjteménye is.

Belgiumi edzősködése során Bölöni a bajnoki címet és a szuperkupát korábban már megnyerte a Standarddal az év legjobb edzőjének is megválasztották 2009-ben –, úgyhogy az Antwerp szombati sikere révén az ottani kollekciója teljesnek mondható.

Bölöni korábbi, portugáliai munkája hivatalos „mesterhármassal” jellemezhető: a Sportinggal – ahová már a román válogatott szövetségi kapitányaként szerzett rutinnal is felvértezve érkezett – 2002-ben néhány hónapon belül a bajnokságot, a kupát és a szuperkupát is megnyerte (a bajnoki címet azóta sem hódította el a csapat). Noha a második lisszaboni idénye már nem volt ilyen sikeres, egy bizonyos Cristiano Ronaldo mély vízbe dobásával szintén beírta magát a futballtörténelembe.

A GRAFIKA IDE KATTINTVA NAGYOBB MÉRETBEN IS MEGTEKINTHETŐ!
A GRAFIKA IDE KATTINTVA NAGYOBB MÉRETBEN IS MEGTEKINTHETŐ!

 

Ami pedig a klubtörténelmeket illeti: a labdarúgó-karrierjét 1992-ben, 108-szoros román válogatottként Franciaországban lezáró Bölöni az edzősége első állomáshelyén, Nancyban feljuttatta a csapatot a francia élvonalba, majd addigi története legjobb (4.) helyezéséhez segítette a szintén francia Rennes-t.

Igaz, ahogy az edzőké általában, az ő mérlegének másik serpenyője sem maradt üres: a Monacótól idő előtt kellett távoznia, a Lenst nem sikerült az élvonalban tartania, és a négy közel-keleti missziója sem feltétlenül alakult a tervei szerint.

Trófeája azonban Ázsiából is van: az Arab Emírségek addig ilyen nagy sikereket nem látott csapatával, az al-Dzsazírával 2007-ben megnyerte az Arab-öböl olajállamainak legjobb klubcsapatait felvonultató Bajnokok Kupáját.

Bölöni László (Fotó: Szabó Miklós)
Bölöni László (Fotó: Szabó Miklós)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik