BACSKAI JÁNOS
2018.04.06 15:00 Frissítve: 2018.04.06 17:32

Amikor csodacsatárok röpködtek a Premier League és a Ligue 1 között

Felforgatta a futballvilágot a január végi Alexis Sánchez–Henrih Mhitarjan-csere, pedig nem egyedülálló az effajta üzlet, a közelmúltból bizony számos magyar és nemzetközi példát találhatunk hasonlóra. Hogy melyik volt a legnagyobb, legérdekesebb csere a sportág történelmében? Erről természetesen majd a kedves olvasó fog dönteni. Új sorozatunk a labdarúgás érdekes csereügyleteivel foglalkozik, most felelevenítjük a Milan Baros–John Carew-cserét.

Milan Baros (balra) Nicolas Anelkával együtt került a Liverpoolhoz (Fotó: AFP)

 

Milan Baros az Aston Villától John Carewért az Olympique Lyonhoz, 2007

A kétezres évek egyik legnagyobb hatású cseréje volt az Aston Villa és az Olympique Lyon biznisze: a franciák adták az ereje teljében lévő norvég óriást, John Carewet, aki a Valenciát, az AS Romát és a Besiktast is megszolgálta már, felemás sikerekkel; a birminghamiek pedig a hasonló cipőben járó, a Liverpool után a Villát is csak egy időre elvarázsoló cseh csatárt, Milan Barost dobták a pultra.

Carew kora egyik nagy ígérete volt, afrikai földből sarjadt viking berzerker, karrierje során addig 21.6 millió eurót fizettek érte, Baros a cseh válogatott csodacsatáraként került 2002 elején Ostravából Liverpoolba, hétmillió euróért, a Villa a nevezetes csere előtt másfél évvel 8.84 millióért vette.

Carew és a legendás tetoválás: „Az én életem, az én menstruációm” (Fotó: whoateallthepies.tv)


A SOROZAT KORÁBBI RÉSZEI
Amikor a Real Madrid feláldozta gólzsákját egy reménybeli klasszisért; Vampeta és a szaporodó csere
Amikor az Inter a „csatárcsődörért” odaadta a motorját is

A NYERTES? Az Aston Villa lett: Carew egészen 2011 elejéig maradt a Villában, és ezalatt 48 gólt szerzett, 14 gólpassz mellett, és egész pályafutása során itt lépett a legtöbbször pályára, itt jegyezte a legtöbb találatot és asszisztot – Baros egy éven át maradt Lyonban, majd kölcsönadták a Portsmouthnak, végül el a Galatasaraynak. A franciák Barostól hét gólt és négy gólpasszt kaptak, a törököktől 5.5 millió eurót, Carew ingyen távozott előbb kölcsönbe a Stoke Cityhez, majd a West Hamhez (közben majdnem a Videotonban kötött ki), és hamarosan vissza is vonult. Csődbe ment, ma E-osztályú színész, Baros ellenben még ma is vitézkedik a Banik Ostravában.

Defoe a lenti cserében főszereplő, itt szerényen megbújik (jobbról) Michael Carrick, Theo Walcott és Owen Hargreaves között a Wembley újjáépítésekor, 2006-ban (Fotók: Reuters)

 

Plusz egy. Két igen érdekes sorsú játékos az érintettje ennek az ügynek: Jermain Defoe fénykora egyik leginkább el nem ismert, de igen gólerős angol támadója volt, Bobby Zamora pedig üstökösként robbant be a futball világába, a focimenedzseres játékokban a FIFA átigazolási szabályait vele magyarázták el, örökké emlékezetessé téve ezzel a nevét. A 2004-es esetben a West Ham adta a nagyon menni akaró, szerződést hosszabbítani nem óhajtó Defoe-t a Tottenhamnek, amely 10.5 millió euró mellett feláldozta a fél évvel korábban kétmillió euróért megszerzett Zamora játékjogát.

Zamora 2008-ig maradt a West Hamben, fontos gólokat szerzett, és 4.1 millióért adták tovább a Fulhamnek; Defoe szintén 2008-ban távozott, 9.3 millióért a Portsmouth csapatához, hogy egy évre rá 16.4 millióért (!) visszatérjen egy kellemes másodvirágzásra – összességében 139 góllal és 31 gólpasszal segítette a fekete-fehéreket.

Zamora és egy legendás magyar

SOROZATUNKAT HAMAROSAN FOLYTATJUK!

2022.09.25 20:36:56

Minden más foci nemzetisport.hu

Van Dijk gólja döntötte el a holland–belga rangadót, az oranje jutott be az NL négyes döntőjébe.

2022.09.25 20:00:59

Minden más foci nemzetisport.hu

Dánia két gólja szomorította a tartalékos Franciaországot, de a horvátok jutottak be a négyes döntőbe.

2022.09.24 20:09:47

Minden más foci nemzetisport.hu

Hat szögletből két gólt szereztek a vendégek, a csoportelsőségről a portugál–spanyol rangadó dönt majd.

2022.09.23 23:35:59

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A több klubot magában foglaló modell sikeres lehet, de mint minden máshoz ebben az üzletágban, ehhez is türelem, alázat és a kormánykeréknél igazán okos emberek csoportja kell.

2022.09.23 17:14:54

Minden más foci nemzetisport.hu

A hétfői Magyarország–Olaszország meccsen a tét a csoportelsőség lesz.