BACSKAI JÁNOS 2018.03.20 19:33 Frissítve: 2018.11.20 22:10

Amikor az Inter a „csatárcsődörért″ odaadta a motorját is

Felforgatta a futballvilágot a január végi Alexis Sánchez, Henrih Mhitarjan csere, pedig nem egyedülálló az effajta üzlet, a közelmúltból bizony számos magyar és nemzetközi példát találhatunk hasonlóra. Hogy melyik volt a legnagyobb, legérdekesebb csere a sportág történelmében? Erről természetesen majd a kedves olvasó fog dönteni. Új sorozatunk a labdarúgás érdekes csereügyleteivel foglalkozik.  A második részben azt nézzük meg, hogyan került az olasz „csődör″, Christian Vieri az Interhez.

Simeone, amikor még az Inter zászlaját hordozta, itt éppen a Lazio elleni UEFA-kupa-siker után. Jobbra Zamorano (Fotók: Reuters)

 

Christian Vieri a Laziótól az Interhez 33 millió euróért és Diego Simeonéért (1999)

Az Inter nagyon szeret cserélgetni, így tett szert például Adriano mellett Gianluca Pagliucára 4.1 millió euróért és a Walter Zenga, Riccardo Ferri páros játékjogáért (igen, a negyvenesek szeme most elhomályosodott kissé), de a milánói klub egyik legérdekesebb döntése az volt, amikor Christian Vieri kegyeiért egy kisbusznyi pénz mellett odaadta a közönségkedvenc Diego Simeonét is a Laziónak.

A SOROZAT KORÁBBI RÉSZE
Amikor a Real Madrid feláldozta gólzsákját egy reménybeli klasszisért; Vampeta és a szaporodó csere

A transzfer akkor világrekordnak számított, mert értéke simeonéstól 49 millió euróra rúgott (lírában 90 milliárd volt), jócskán ráverve az előző csúcsra, a Real Betis nagy fájdalmára, Denílsonra.

A vándorvérű Vieri egyéni rekordként hat éven át maradt egy munkahelyen, és ha éppen egészséges volt, bőséggel termelte a gólokat; de nem járt rosszul az akkor a harmincon éppen csak inneni Simeone sem: honfitársai, Néstor Sensini, Matías Almeyda és Juan Sebastián Verón oldalán (az Alen Boksic, Marcelo Salas, Roberto Mancini, Kennet Andersson, Simone Inzaghi, Fabrizio Ravanelli csatársor mögött) olasz bajnok lett, és egészen 2003-ig maradt a fővárosban.

A NYERTES? Ezúttal mind a két klub: az Inter kapott egy világklasszis, de sérülékeny csatárt (akivel csak egy trófeát nyert), a Lazio meg egy korosodó, de még ereje teljében lévő, ottléte alatt négy trófeát is ünneplő kisfőnököt. Ez ám a win-win szituáció!

Egy nagy vesztese volt csak a transzfernek, egy Lazio-drukker, Elio Di Cristofaro, aki a csere hallatán öngyilkos lett: egy száguldó vonat alá ugrott, mondván, nincs már értelme az életének, ha a Lazio eladta Vierit, és egyébként is, vannak sokkal fontosabb dolgok az életben a pénznél.

Mondjuk, maga az élet...

Vierinek (balra) a válogatottban volt kitől tanulnia arról, hogy mit jelent az Inter


Egy Inter–Lazio, a Serie A csúcskorából

Plusz egy: Észak egyik legszínesebb futballistája a svéd Freddie Ljungberg, aki csodás nőkkel az oldalán, nevetséges frizurákkal és divatos ruhákkal került soron kívül a sporton kívüli média érdeklődésének homlokterébe, ráadásul a szintén médiakedvenc Vierihez hasonlóan klasszis futballista volt – sajnos csak viszonylag rövid ideig, mert súlyos sérülése után már csak ritkán parádézott. Leszállóágában, India, Skócia és Japán előtt megfordult Amerikában is, és hogy bekerülhessen rovatunkba, 2010-ben cserealany lett: a Sounders FC-től a Chicago Fire-hez került, egy második körös draftjog ellenében. Remek ötlet volt, az érte érkező Servando Carrasco két évet bírt Seattle-ben, és azóta sem futott be.

Ljungberg klasszissá érett az Arsenalban, de azok a fránya sérülések...

SOROZATUNKAT FOLYTATJUK!

2019.06.16 20:21:48

Minden más foci nemzetisport.hu

Június 16. és 30. között a rekordgyőztes Olaszország ad otthont a 22. seregszemlének.

2019.06.15 13:31:36

Minden más foci nemzetisport.hu

Június 15. és július 7. között rendezik meg a tornát az Egyesült Államokban.

2019.06.10 16:30:24

Minden más foci SMAHULYA ÁDÁM

Hozzánk, magyarokhoz köti a futballvilág legjobbjait egy bizonyos nap.

2019.06.09 20:31:52

Minden más foci nemzetisport.hu

Goncalo Guedes gólja döntött a hazaiak javára a fináléban a nagyon gyengén futballozó hollandok ellen.

2019.06.06 14:26:43

Minden más foci MURÁNYI DOMONKOS

Franciaország történelmet írhat, az amerikaiak ismét éremre pályáznak • Telt ház várható a nyitó meccsen.