Türkmenisztán: a volt elnök alapított egy csapatot, amely rögtön bajnok lett

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2023.12.06. 19:23
null
Az FK Arkadag Türkmenisztán bajnoka (Fotó: turkemportal.com)
Páratlan sikerrel mutatkozott be a türkmén labdarúgó-élvonalban a korábbi államelnök, Gurbanguly Berdimuhamedow által alapított FK Arkadag: a 2023-as idény előtt létrehozott klub százszázalékos teljesítménnyel biztosította be bajnoki címét – írja a BBC.

 

Alapvetően ritkán kelti fel az ember figyelmét a türkmén labdarúgás, a bajnokság idei aranyérmese azonban méltó arra, hogy mi is bemutassuk Olvasóinknak: először is, a csapat úgy lett első az élvonalban, hogy az idényt megelőzően alapították – ám nem ez az egyetlen érdekesség vele kapcsolatban.

Arkadag egy újonnan épülő nagyváros Türkmenisztánban: 2019-ben kezdődtek a munkálatok, júniusban adták át, a tervek szerint 2026-ban készül majd el teljesen, és várhatóan addigra 70 ezer lakosa lesz. Nevének két eredete van: egyrészt az arka (valami mögött) és a dag (hegy) szavak összekapcsolása, másrészt az arkadag szó védelmezőt is jelent – a szovjet utódállamot 2006 és 2022 között vezető, jelenleg pedig az országgyűlés, a türkmén Néptanács elnöki posztját betöltő Gurbanguly Berdimuhamedowot is gyakorta illetik ezzel a megnevezéssel.

A címer
A címer

Az FK Arkadagot maga a házelnök-exelnök alapította. A csapat címere egy fehér lovat ábrázol, ami annak fényében nem meglepő, hogy a korábbi államfő rajong a lovakért, négylábú kedvencének még egy szobrot is állíttatott az országban.

A BBC cikkében azt írja, a csapat az idényt megelőzően számos riválisától szerződtetett játékosokat, és a válogatott kerettagjainak nagy része is az Arkadag játékosa lett.

Ezután minden meccsét megnyerte a bajnokságban, majd négy fordulóval az idény vége előtt bebiztosította első helyét. Jelenleg 20 meccs után 60 pontja van, gólkülönbsége 70–14. Az eddig egy meccsel kevesebbet játszó, második helyen álló Altin Asir 44 pontos, 49–18-as gólkülönbség mellett. Ezenkívül a türkmén bajnoknak a kupában is van még esélye a győzelemre: az elődöntőig már eljutott.

„A bajnoki cím arra ösztönöz bennünket, hogy több győzelmet arassunk, és megpróbáljuk megnyerni a Türkmén Kupát” – idézte a csapat egyik csatárát, Didar Durdyevet az AFP.

Az Arkadag 2023-ban mindössze egyszer játszott döntetlent: júliusbanfelkészülési mérkőzésen 1–1-re végzett az északmacedón másodosztályban szereplőBesa Dobërdollal.

A fényesen teljesítő csapatot a dicsőség mellett kritika is éri: a brit közmédia cikke idézi egy rivális klub szurkolóját, aki szerint a játékvezetők nyíltan segítették a bajnokot, emellett az Arkadag jelenléte megöli a sportág iránti érdeklődést az országban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik