A nézőket nem érdekli a válság

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2009.08.06. 23:33
Címkék
Ha csak 24 órás előnnyel is a franciák előtt, az öt nagy bajnokság közül a Bundesligában kezdődik meg elsőként a 2009–2010-es bajnokság. A sorozat több mint négy évtizedes fennállása során először indítja üldözöttként az évadot a Wolfsburg – de mint annyiszor korábban, újra csak a Bayern München a legnagyobb esélyes.

„A németek közül 34 millióan szurkolnak, 6.7 millióan tagjai valamelyik egyesületnek, százhetvennégy ország veszi át a közvetítéseinket. Ilyen számok mellett akármennyi topmodell rohangálhat a kifutókon – Németországban a Bundesliga a televíziós csúcsesemény. A prémium termékünk, a mi igazi mágnesünk” – próbálta meg érzékeltetni Reiner Calmund, a Leverkusen korábbi menedzsere, mit is jelent a labdarúgás, ezen belül a Bundesliga a németeknek.

A legkésőbb a 2006-os világbajnoksággal kirobbant újkori futballőrület ugyanis ezen a nyáron is folytatódott. A Dortmund már megjavította a 2007-es évből származó bérleteladási rekordját (50 675 az új csúcs, két éve 50 549-en vettek éves belépőt, ráadásul akkor még eredeti BVB-mez is járt a tikett mellé), Wolfsburgban a 20 ezres álomhatárt ostromolják (az aréna 30 ezres), Frankfurtban 26 ezernél leállították az eladásokat – és ezek csak kiragadott példák. Ráadásul az említettek – a Dortmund kivételével – nem a legnagyobb rajongótáború csapatok.

Az előző évadban is 42 ezer felett volt az átlagos nézőszám (magasan a legtöbb Európában), annak ellenére, hogy lassan mindennaposak a 70 euró környéki jegyárak (egy közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 72.1 százaléka túlzónak tartja az elkért összeget), ráadásul a világválság közepén vagyunk – a nézők meg áramlanak az arénákba.

„Én sohasem voltam szurkoló, de megértem, akik a meccset választják. A Bundesliga kiegyenlítettebb a többi nagy bajnokságnál, jók a meccsek, kulturáltak a körülmények, és például Angliával ellentétben ez a sorozat sokkal emberibb léptékű” – mondta Oliver Kahn, a Bayern München és a német válogatott tavaly visszavonult kapusa.

A kiegyenlítettséget mutatja, hogy az öt nagy bajnokság közül a Bundesliga az egyetlen, amelynek a legutóbbi három kiírásban három különböző bajnoka (Stuttgart, Bayern, Wolfsburg) volt. Az emberi léptéket jelzi a többiekhez képest visszafogott átigazolási költekezés (az eddig kiadott 184 millió euró csaknem 40 millióval kevesebb, mint a negyedik legtöbbet költő francia bajnokságé – az angol, a spanyol és az olasz liga pedig már a 300 milliót is meghaladta), igaz, utóbbi ára, hogy a nemzetközi porondon csökkent a német klubok versenyképessége. Jóllehet a német csapatok – hét másik nemzet képviselőivel ellentétben – a Bayern München 2001-es BL-győzelme óta nem nyertek európai kupát, az idén a Bundesliga szert tehet a negyedik BL-helyre is az olasz Serie A rovására (ez a gyakorlatban 2011 őszén realizálódna).


folytatás...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik