Hildebrand nélkül, másodosztályúakkal: Löw keretet hirdetett

Vágólapra másolva!
2008.05.16. 16:30
Alighanem a német ambíciókra való célozgatásként a Zugspitze majd’ háromezer méteres csúcsán jelentette be Joachim Löw az osztrák-svájci közös rendezésű Eb-re készülő szűk keretét. A legnagyobb meglepetés egyértelműen az, hogy három, a Bundesliga 2-ben játszó focista is a kerettel készül, Timo Hildebrand viszont a Valencia egész éves vesszőfutásának köszönhetően lemarad a kontinenstornáról. Három játékos a május 28-i, végleges kerethirdetéskor még búcsúzik a csapattól.
A "választófejedelmek" kihirdették a keretet: balról jobbra Joachim Löw, Hansi Flick, Andreas Köpke és Oliver Bierhoff
Fotó: Reuters
A "választófejedelmek" kihirdették a keretet: balról jobbra Joachim Löw, Hansi Flick, Andreas Köpke és Oliver Bierhoff
A "választófejedelmek" kihirdették a keretet: balról jobbra Joachim Löw, Hansi Flick, Andreas Köpke és Oliver Bierhoff
Fotó: Reuters
A "választófejedelmek" kihirdették a keretet: balról jobbra Joachim Löw, Hansi Flick, Andreas Köpke és Oliver Bierhoff

Hildebrand helyett a Bundesliga két, az osztályzatok szerint legjobb teljesítményt nyújtó kapusa készülhet: a hannoveri Robert Enke és a leverkuseni, rendkívül tehetséges René Adler – igazából annyira nem meglepő, hogy ők kerültek a keretbe az évben a Spanyol Kupa megnyerését leszámítva jószerivel csak kudarcélménnyel „ellátott” valenciai hálóőr helyett.

A MEGLEPETÉSEMBEREK:

Marko Marin
1989. március 13-án született, a boszniai Bosanska Gradiskán. A Borussia Mönchengladbach akadémiájának a nevelése, a német Cristiano Ronaldóként is emlegetik. A tehetséges szélső eddig négyszer játszott az U21-csapatban, eddig 23 Bundesliga 2-meccsen kapott szerepet. Állítólag az AC Milan is érdeklődik iránta.

Patrick Helmes
Kölni születés és kölni nevelés, de az 1. FC először nem bízott benne, így ifiként elküldték a klubtól. Siegenbe ment, ahol két remek szezont produkált, ezzel megváltotta retúrjegyét a „kecskésekhez”. Az 1. FC színeiben meccsenkénti fél gólos átlag fölött jár, a kapitányi karszalagot is viselhette. Négyszeres válogatott, a következő szezontól a Leverkusen játékosa lesz.
A három másodosztályú játékos behívása azonban már nagyobb meglepetés. Igaz, a trió tagjai jövőre már az elitben játszhatnak, hisz klubjaik, a Borussia Mönchengladbach és az 1. FC Köln már biztosították feljutásukat a német élvonalba.

A „kecskések” támadója, Patrick Helmes az egyik legtehetségesebb fiatal német csatár, és már némi válogatott rutinja is van: tavaly március 28-án debütált a Nationalelfben a dánok ellen. Helmes a Kölnnel jutott ugyan fel az élvonalba, e jövőre vált, és a Bayer Leverkusenhez szerződik.

A mönchengladbachi játékosok közül Oliver Neuville nem szorul bővebb bemutatásra: a Svájcban született, vb-ezüst és bronzérmes csatár 35 évesen a rutint képviselheti az igencsak fiatal gárdában.

Társa, Marco Marin azonban annál rutintalanabb: a Gladbach középpályása még az U21-ben is csak négyszer kapott lehetőséget. Szeme előtt alighanem David Odonkor beválogatása lebeghet: a villámgyors szélső meglepetésre került a 2006-os vb-keretbe, ahol igen hasznos csereembernek bizonyult.

A gerinc a német csapatban azonban nem meglepő módon a hazai rendezésű vb-n bronzéremig menetelő játékosoké: tizenöten készülhetnek a mallorcai edzőtáborban két éven belül a második nagy tornájukra.

Az a csapat, maga mellé állítva a szurkolókat, a meglehetősen hullámzó felkészülés után remekül teljesített. A léc tehát magasra van helyezve.

Most már csak át kell ugrani.

A HUSZONHATOS NÉMET KERET

Kapusok: Jens Lehmann (Arsenal), Robert Enke (Hannover), René Adler (Leverkusen)
Védők: Christoph Metzelder (Real Madrid), Per Mertesacker (Werder Bremen), Philipp Lahm (Bayern München), Arne Friedrich (Hertha), Marcell Jansen (Bayern München), Clemens Fritz (Werder Bremen), Heiko Westermann (Schalke 04)
Középpályások: Michael Ballack (Chelsea), Thomas Hitzlsperger (Stuttgart), Simon Rolfes (Leverkusen), Torsten Frings (Werder Bremen), Bastian Schweinsteiger (Bayern München), Piotr Trochowski (Hamburg), Tim Borowski (Werder Bremen), Jermaine Jones (Schalke 04), David Odonkor (Betis), Marko Marin (Mönchengladbach)
Csatárok: Mario Gomez (Stuttgart) Miroslav Klose (Bayern München), Kevin Kuranyi (Schalke 04), Lukas Podolski (Bayern München), Oliver Neuville (Mönchengladbach), Patrick Helmes (1. FC Köln)

A NÉMET FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM

Május 27. Fehéroroszország
Május 31. Szerbia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik