„Mindent kiúsztam magamból”

CH. GÁLL ANDRÁS, ORLAY ZOLTÁN, RODICS DÁNIEL. Fotó: Meggyesi Bálint, M. Németh péterCH. GÁLL ANDRÁS, ORLAY ZOLTÁN, RODICS DÁNIEL. Fotó: Meggyesi Bálint, M. Németh péter
Vágólapra másolva!
2006.08.05. 00:35
Címkék
Kovács Ágnes a legnagyobb klasszisok egyike. Megfogadta, hogy érmet szerez a budapesti Európa-bajnokságon, és állta a szavát. Két bronz, eget verő ünneplés, az igazi sportembereknek járó tisztelet – ez Kovács Ágnes jutalma.
Nincs mese, az érem igazi, mint ahogy Kovács Ágnes öröme is
Nincs mese, az érem igazi, mint ahogy Kovács Ágnes öröme is
Nincs mese, az érem igazi, mint ahogy Kovács Ágnes öröme is
Nincs mese, az érem igazi, mint ahogy Kovács Ágnes öröme is
Nincs mese, az érem igazi, mint ahogy Kovács Ágnes öröme is
Nincs mese, az érem igazi, mint ahogy Kovács Ágnes öröme is

Másfél órával a 200 mell döntője előtt Kovács Ági a szemerkélő esőben már égszínkék úszódresszre vetkőzve állt a Széchy Tamás Uszoda ötvenes medencéje partján, s Kiss László szövetségi kapitány, Nemes Zoltán edző, valamint Tőrös Károly magyar-dél-afrikai úszóguru (a stretching, mint lazító-nyújtó módszer feltalálója!) társaságában elmélyülten tervezte a 17.45-kor kezdődő finálé koreográfiáját. Aztán felnézett a tribünre, szemkontaktust talált édesanyjával, integettek egymásnak, majd Ági belevetette magát a habokba.

Szóról szóra

„Nem is gondoltam volna, hogy ennyit tudok faragni az országos csúcsomon – mondta a feltűnően vidám Boulsevicz Beatrix. – Erre a számra készültünk kevésbé, igazából a száz pillangó csak az én szívem csücske, ezen a távon nem döglök ki annyira, mint kétszázon.” Ami pedig az időjárást illeti: „Nincs is hideg. Süt a nap. Vagy csak nekem?”

„Nem vagyok csalódott, hiszen sikerült megközelíteni az egyéni legjobbamat – mondta Hosszú Katinka, aki a 15. időt érte el a 200 gyors elődöntőjében, és kiesett. – Első napi kizárásom, és a 200 vegyes kivételével elégedett vagyok a hazai Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményemmel.”
„Mindenki azt kérdezi, mitől ilyen nyugodt, felszabadult Ági. Most tényleg ilyen, de azért az utolsó öt év nem volt leányálom. Kétezer-egytől kétezer-négyig az arizonai Tempében tanult, s közben nem ment neki úgy az úszás, mint korábban. De nem a tanulás miatt, hanem mert a szakadatlan versenyzéstől elfogytak az erőtartalékai. Annyira legyengült, hogy amikor másfél éve megtámadta a Lyme-kór, kis híján meghalt. Ezt csak én tudom, az édesanyja. Bizony, még ma is jár kezelésre, szerencsére már csak kontroll jelleggel. Amerikában az a rendszer, hogy az olimpiai ciklus befejeztével két évig pihen, feltöltődik az úszó – mint például Amanda Beard. Aztán újult erővel vág neki a feladatoknak. Áginak erre nem volt módja, folyton versenyeznie kellett, tíz éven át. Ám immár két szakon is megszerezte a diplomáját, ősztől pedig a harmadik szakot is elkezdi, posztgraduális képzésen szociológiát hallgat majd. Teljes életet él. Jaj, csak sikerülne neki a kedvenc száma!” – fohászkodott Kovács mama, aki mellett ott szurkolt Ági fivére, Balázs is.

És sikerült! Újabb érem, újabb bronz. A brit Kirsty Balfour verhetetlen volt, az ukrán Julia Pidliszna is besurrant Ági elé, de az öröm ezúttal is igazi volt olimpiai bajnoknőnk arcán, mint a 100 mell eredményhirdetésekor, s a dobogó harmadik fokán ugyanúgy beburkolózott a mamától 14 évesen kapott magyar zászlóba.

– Boldog? – kérdeztük tőle az eredményhirdetés után.
– Persze, hiszen megvan a második érmem is az Eb-n. Az első, száz méteren váratlan volt, ez betervezett. Itt nagyobb volt az elvárás, de azt hiszem, sikerült megfelelnem. Nagyon köszönöm a szurkolóknak a biztatást. Lehet, hogy csak harmadik lettem, de a dobogón én kaptam a legnagyobb tapsot, Kirsty Balfour meg is jegyezte: „Ági, téged nagyon szerethetnek!”

– Szeretjük is, ne féljen! Meddig szerethetjük még?
– Ha arra gondol, folytatom-e, s ha igen, meddig, erre most még nem válaszolok, bár nagyjából megvan a döntésem. De ezt majd csak vasárnap közlöm. Addig még hátra van az 50 mell, afféle levezetésként, minden lelki teher nélkül, no meg a vegyes váltó. Remélem, mindkettőben döntőbe jutok, jutunk.

– Ezúttal mi volt a taktika?
– Bármi is volt, Balfour elvitt magával az első ötvenen, s hogy úgy mondjam, bevitt az erdőbe, annyira a nyomában akartam maradni. De nem is baj, így legalább mindent kiúsztam magamból, alig tudtam utána kikászálódni a medencéből. Higgyék el, ez a két bronzérem nekem felér egy aranynyal. Megvolt a nagy visszatérésem, s megmutathattam, amit öt éve akartam: Ági van! ---- „Kovács Ági korábban úgy lett olimpiai, világ- és Európa-bajnok, hogy a kétszáz méteres mellúszás döntőjében száznegyven méternél kezdte meg a hajrát, akkor erősített. Ezúttal – talán a szíve vitte – a betervezett 1:11 percen belüli első százzal kezdett, azaz picit gyorsabb volt az elképzeltnél. Mindezt tetézte, hogy száznegyvennél, amikor megindította a finist, az első két tempója túl rövidre sikerült, s a végén talán éppen ez a két rossz tempó hiányzott az ezüstéremhez. Ennek ellenére le a kalappal előtte. Az Európa-bajnokság előtt egy érmet vártunk tőle a három mellúszó számban, erre a száz és a kétszáz után már kettőnél tart, s még hátra van az ötven méter.”

NS szakértő: Kiss László szövetségi kapitány ---- A múlt heti, balatoni hosszútávú versenyek egyik főszereplője, az öt és tíz kilométeren egyaránt győztes német Thomas Lurz a Margitszigeten elindult 1500 gyorson. A táv túl rövidnek bizonyult a 27 esztendős úszó számára, hiszen nem úszhatott a döntőben, összesítésben 11. lett.

Mindig hitt tanítványa, a 100 gyorson világcsúcstartó Britta Steffen tehetségében Norbert Warnatzsch. A trénernek szüksége is volt az eltökéltségre és a türelemre, hiszen Steffen – miután 1999-ben hatszoros ifjúsági Európa-bajnok lett – sokáig mentális problémákkal küszködött. Most nyoma sincs nála a szorongásnak. A siker titka pedig nem a dopping, mint sokan gonndolják, hanem edzője szerint az, hogy az elmúlt években tíz kilót fogyott, teljesen új életvitelt folytat, nagyon keményen edz.

Pénteken ismét ott volt a mezőnyben Sarah Poewe, 200 méter mellen hatodik lett. A német csapat egyik büszkesége 2002-ig Dél-Afrikában élt, magyar edző, Tőrös Károly irányításával készült, és tehetsége többet ígért, mint amire eddig vitte. Ő maga is tisztában van azzal, hogy fejlődése megtorpanni látszik, ezért úgy döntött, hogy a pekingi olimpiára megint Dél-Afrikában, Tőrös felügyelete alatt készül, mert mindenképpen éremmel szeretne hazatérni Kínából. A kérdés már csak az: hova haza?
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik