Annus Adrián aranyérmes!

SZABADOS GÁBOR (Athén), MOLNÁR VIKTORSZABADOS GÁBOR (Athén), MOLNÁR VIKTOR
Vágólapra másolva!
2004.08.22. 22:34
Címkék
Annus Adrián nem bízta a véletlenre. Nem hibázott egyszer sem, bármelyik dobásával dobogós lett volna, de nem érte be az aranynál kevesebbel.
Annust ma este nem lehetett legyőzni (fotó: Németh Ferenc)
Annust ma este nem lehetett legyőzni (fotó: Németh Ferenc)
Annust ma este nem lehetett legyőzni (fotó: Németh Ferenc)
Annust ma este nem lehetett legyőzni (fotó: Németh Ferenc)
Annust ma este nem lehetett legyőzni (fotó: Németh Ferenc)
Annust ma este nem lehetett legyőzni (fotó: Németh Ferenc)
Mit lehet hozzátenni egy ilyen zseniális teljesítményhez? Annus Adrián ötször állt a dobókörbe (hatodjára már nem kellett), és mindannyiszor 80 méter fölé dobta a kalapácsot. Rajta kívül ezt senki nem tudta megcsinálni. Az egész verseny összetett eredménylistájában a 10 legjobb dobásból 5 a Haladás VSE dobójának nevéhez, a maradékból négy a legjobb egyéni rekorddal rendelkező Murofusi Kodzsi nevéhez, egy pedig a világbajnok fehérorosz Tyihon nevéhez kapcsolódott. Azt hiszem ez utóbbi tény mutatja leginkább mennyire kétpólusú volt a kalapácsvetés döntője, de szerencsére a pozitív pólus most felénk mutatott.

Adrián már az első kör után vezetett, hiszen 80.53 méteres dobására senki sem tudott megfelelően válaszolni, érezni lehetett azonban, hogy ez még közel sem a vége, van még benne tartalék. A közvetlen riválisok közül Murofusi nem tudott még felpörögni rendesen, de akinek már sikerült 84.86 méterre dobni a kalapácsot, az bármikor képes lehet javítani. A világbajnoki cím védője, a fehérorosz Tyihon, olyan ideges volt, hogy a hálóba dobott. Pars Krisztián első kísérlete 76.94-re szállt, amivel 4. helyen várhatta a folytatást.

Az NSO ajánlja:



Az adatlapja
Atlétika az olimpián

Galéria:

Kalapácsvetőink:



Diszkoszvetőink:




Az olimpia teljes programja
A második körben Adrián tovább javult, ahogy azt várni lehetett, ezúttal 82.32 méter következett, de Vida József edző arcán lehetett látni, hogy ez kevés lesz, és ennél több van versenyzője karjaiban. Ha van valaki aki ismeri Adriánt, akkor az ő, úgyhogy hihettünk neki. Ezután Murofusi elsőként átlépte a 80 méteres határt - figyelmeztető jelként -, de a másik nagy rivális Tyihon újra a hálóba dobott, így nyílt meg az út a török Apak előtt, aki átmenetileg fel is lépett a képzeletbeli dobogó harmadik fokára, de még ő sem tudta megdobni a 80 métert. Pars nagyot javított másodikra, de 78.16-ja sem volt elég, hogy megtartsa a negyedik helyet, 5. pozícióba került.


Következett a számunkra oly kedves harmadik kör. Adrián minden dobás után a dobókör mellett járkált fel-alá, és nem foglalkozva a konkurenciával készült a következő dobásra. Így tett a harmadik kör előtt is, nem tudom mi járhatott a fejében, de bejött! 83.19 méter! Minden eddigi dobásával javított Adrián, mi lesz ennek a vége? Vida József elégedetlen arcát látva akár még több! Következett a japán Murofusi, aki Adriánhoz hasonlóan dobásról dobásra javított eredményén, és féltávnál már 81.60-nál járt. Tyihonnak sikerült harmadikra érvényes dobást produkálnia, így nem érte az a szégyen, hogy érvénytelen dobás nélkül essen ki a kalapácsvetés döntőjéből. Eredménye 79.81, ami már ijesztő, de még mindig messze elmarad Adriánétól, Maradjon is így!

Annus Adrián 31 évesen felért pályafutása csúcsára: olimpiai bajnok lett
Annus Adrián 31 évesen felért pályafutása csúcsára: olimpiai bajnok lett
Annus Adrián 31 évesen felért pályafutása csúcsára: olimpiai bajnok lett
A negyedik körre már csak nyolcan maradtak, de a legfontosabb, hogy mindkét magyarnak volt még három dobása. Ez a kör is Annusnak sikerült a legjobban, de Murofusi megint közelebb jött 82.35 méteres dobásával nem nyugtatott meg egyetlen magyar szurkolót sem. Tyihon, Apak, és Devjatovszkij egyre gyengébben dobott, és nagyon úgy tűnt, hogy nem képesek a megújulásra, végleg kiszálltak az aranyért folyó küzdelemből. Pars legjobb dobását a negyedik körre tartotta - 78.73 méterre szállt a kalapács -, de még messze elmaradt a selejtezőben dobott 80.50 métertől, ami ma este dobogót jelentett volna.

Az ötödik kört egy kisebb közjáték vezette be, mert a szlovén Kozmusz nem volt hajlandó elfogadni, hogy előző dobását érvénytelenítették, így mintegy tíz percre megállt a verseny, ami sajnos megzavarta Pars Krisztiánt, így ő a hálóba dobott. Még szerencse, hogy Murofusi is hasonlóan cselekedett, így hiába dobott gyengébben - noha a 82.04 méter is vezetést jelentett volna - Annus maradt megnyugtató előnnyel az élen.

Eddigi kalapácsvető bajnokaink

Németh Imre 1948, London
Csermák József 1952, Helsinki
Zsivotzky Gyula 1968, Mexikó
Kiss Balázs 1996, Atlanta
Annus Adrián 2004, Athén
Pars Krisztián nem tudott már újítani az utolsó körben, de 6. helye első felnőtt nemzetközi versenyén nagyon szép teljesítmény. Már csak két dobás volt hátra, és kizárólag Murofusi akadályozhatja meg Adriánt, hogy megnyerje Magyarország harmadik olimpiai aranyérmét Athénban. Murofusi ránk is ijesztett. Nagyon messzire hajította a kalapácsot, de nem elég messzire. A 82.91 méteres dobás az este legjobbja volt Murofusitól, de nem volt elég az aranyéremhez. Nem, mert a mai estén Annus Adriánt nem lehetett legyőzni!

(A szám eredményhirdetésére hétfőn magyar idő szerint 18.15-18.30 között kerül sor az Olimpiai stadionban.) ---- Annus Adrián közvetlenül a kalapácsvetés döntője után nyilatkozott: "Egész évben jó formában versenyeztem, és nagy álmom volt, hogy megnyerjem az athéni olimpiai aranyat, mert Peking már nagyon messze van. Mindenképpen érmet vártam magamtól, azt hiszem álszerénység lett volna csak a döntőről beszélni. Különben is Kiss Balázs aranya volt az egyetlen, amit láttam, végre szerettem volna személyesen is látni egyet, de holnap végre láthatok egyet közvetlen közelről."

Arra a kérdésre, hogy milyen volt a verseny belülről a Haladás VSE versenyzője a következőket mondta: "Elsőre 79 méter felett akartam dobni, hogy ne legyen gondom a legjobb nyolc közé jutással, de nem az az igazi biztonsági dobás lett belőle, így megnyugodtam, mert éreztem, hogy az érem már biztos. A második dobást "izomból meghajítottam", és szerencsém volt, hogy mindig én dobtam előbb, mert így Kodzsin volt a lelki teher. A végén mindenkinél jobban megijedtem Kodzsi dobásánál, mert nagyobbnak éreztem a saját legjobbamnál. No meg nem örültem volna, ha még egyet kell dobnom, mert a combközelítő izmom begörcsölt, és nem mehettem ki az orvoshoz. De szerencsére nem kellett még egyet dobnom. Úgy érzem végig tiszta voltam fejben, mivel jól sikerült a bemelegítésem. Nagyon köszönöm a szurkolók segítségét, buzdítását, külön köszönet annak a mintegy 10 szombathelyi szurkolónak, akik saját költségükön versenyről versenyre elkísérnek.

A jövőjét firtató kérdésekre az újdonsült olimpiai bajnok így válaszolt: "Ami a közeli jövőt illeti, pár nap biztosan eltelik, mire felfogom, hogy tényleg olimpiai bajnok vagyok. A későbbi jövőm? 2-3 évig még biztos versenyzek, de Pekingről nem tudok nyilatkozni. Minden versenyen egy póló van rajtam, amin a lányom Franciska látható. Ő most 6 és fél éves, és minden évben frissítem a képet, de valószínűleg a 10 éves kép már nem fog a pólón szerepelni." ---- Annus ezen az estén kiemelkedett a mezőnyből

Óriási volt Adrián, kiemelkedett a mezőnyből. Technikailag is, a koncentráció szempontjából is, és abban is, ahogyan "bele tudott húzni" a kalapácsba. Az, hogy nyolcvan méter fölött tudott kezdeni, sokat jelentett, ő megnyugodott, az ellenfelei viszont nem tudták átvenni a ritmusát. Ezen a napon Murofusi Kodzsi volt rá veszélyes, aki biztonsági dobással kezdett, de nem elég naggyal. Adrián második dobása, a 82.32 méter már ütött. Ezt tudom, milyen érzés lehetett, és látszott is a mezőnyön a zavarodottság. A tévén át is meg lehetett figyelni, hogy a legtöbben nem tudtak rendesen forogni, az egész mezőnyben erre csak Adrián, Pars Krisztián és Kodzsi volt képes. Adrián harmadik dobása fantasztikus volt. Az, hogy valaki olimpiai döntőben 83.19 méterre legyen képes, elképesztő. És az is, hogy a negyedik és az ötödik sorozatban is 82 méter fölött dobott. Krisztián is remekül szerepelt, bár én bíztam abban, hogy egy apróbb csodát vált valóra. Ez elmaradt, talán a közjáték miatt, ami a verseny menetét megbontotta. A rossz bírói lépések ugyancsak szét tudják rázni a versenyt. Ez Krisztiánnak rosszul jött, Adriánnak viszont nem ártott, a többieket szerintem megzavarta.

Gécsek Tibor (Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes kalapácsvető)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik