Horkina varázslatos napja

LIPICZKY ÁGNES jelenti AnaheimbőlLIPICZKY ÁGNES jelenti Anaheimből
Vágólapra másolva!
2003.08.23. 20:46
Címkék
Hová is lenne a világ könnyfakasztó, "libabőröztető sikertörténetek nélkül?! Mi lenne velünk, ha nem lehetnénk olyan csodálatos, felemelő pillanatok részesei, mint amilyet az anaheimi olimpiai kvalifikációs világbajnokság női egyéni összetett döntője során élhettünk át?!
Az orosz klasszis, Szvetlana Horkina az elsô olyan tornász, aki három világbajnoki címet is nyert egyéni összetettben
Az orosz klasszis, Szvetlana Horkina az elsô olyan tornász, aki három világbajnoki címet is nyert egyéni összetettben
Az orosz klasszis, Szvetlana Horkina az elsô olyan tornász, aki három világbajnoki címet is nyert egyéni összetettben
Az orosz klasszis, Szvetlana Horkina az elsô olyan tornász, aki három világbajnoki címet is nyert egyéni összetettben
Az orosz klasszis, Szvetlana Horkina az elsô olyan tornász, aki három világbajnoki címet is nyert egyéni összetettben
Az orosz klasszis, Szvetlana Horkina az elsô olyan tornász, aki három világbajnoki címet is nyert egyéni összetettben
A "tündérmese” hősnője ezúttal az orosz Szvetlana Horkina volt, aki poraiból felépülve könnyedén léphetett fel a világbajnoki dobogó legfelső fokára. Pedig a selejtezőben nyújtott teljesítménye (egyetlen szeren sem sikerült a döntőbe verekednie magát, csak annak örülhetett, hogy az egyéni összetett fináléjába a harmadik helyen léphetett) alapján egészen mást vártunk.
Aztán a kezdeti bizonytalanságnak nyoma sem akadt. Horkina miután úgy- ahogy letudta leggyengébb szerét, az ugrást (9.312), felemás korláton már úgy tornázott, ahogyan a szer ötszörös világbajnokának illik (9.662), s azonnal az élbolyba ugrott. Ahol a vezető pozícióban, a verseny ideje alatt szinte végig extázisban lévő Károlyi Béla legnagyobb örömére, az amerikai Carly Patterson állt, akit a kínai Csang Nan követett.
Ám Horkinán látszott, hogy a felemáskorlát-gyakorlata (nem véletlenül hívják a szer királynőjének) szárnyakat adott neki, s bár roppant szoros versenyt vívott Pattersonnal, mintha megérezte volna, hogy ez az ő napja lesz.
És így is lett! Míg az utolsó körben Horkina talajon 9.675-öt ért el, Patterson, akinek hosszú perceket kellett várnia az ugrásával, 9.262-vel landolt, s így összesítésben az orosz hölgy érte el a magasabb pontszámot.
És újabb sporttörténelmet élhettünk át itt Anaheimben, hiszen Szvetlana Horkina az első olyan tornász, aki pályafutása során három világbajnoki aranyat nyert egyéni összetettben. Ez a bravúr se férfi, se női versenyzőnek még nem sikerült…

Végleges az olimpiai résztvevôk listája

A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) véglegesítette az olimpiai indulók listáját. A szabályok alapján az 1–12. helyet szerzô csapatok hat versenyzôvel, a 13–18. Helyezett válogatottak két versenyzôvel, míg a további nemzetek versenyzôi közül tíz tornász az egyéni összetett eredménye alapján jutott ki a 2004-es athéni olimpiára. A FIG 3-3 szabadkártyát késôbbi kiosztásra fenntart.
Férfiak. 1–12. helyen végzett csapatok (6 fô): Egyesült Államok, Japán, Kína, Románia, Dél-Korea, Oroszország, Franciaország, Ukrajna, Kanada, Spanyolország, Olaszország, Németország. 13–18. helyen végzett csapatok (2 fô): Fehéroroszország, Svájc, Kuba, Lettország, Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, Bulgária. Az egyéni összetett alapján (10 fô): Jernar Jerimbetov (kazah), Pavel Gofman (izraeli), Runar Alexandersson (izlandi), Ng Shu Wai (malajziai), GÁL RÓBERT (magyar), Vlasziosz Marasz (görög), Jorge Hugo Giraldo (kolumbiai), Filipe Bezugo (portugál), Mosiah Rodrigues (brazil), Ilia Giorgadze (grúz)
Nôk. 1–12. helyen végzett csapatok (6 fô): Kína, Románia, Egyesült Államok, Ukrajna, Oroszország, Spanyolország, Ausztrália, Brazília, Nagy-Britannia, Franciaország, Kanada, Koreai Népi Demokratikus Köztársaság. 13–18. helyen végzett csapatok (2 fô): Németország, Japán, Olaszország, Hollandia, Görögország, Mexikó. Az egyéni összetett alapján (10 fô): Okszana Csuszovityina (üzbég), Calera Gonzalez (kubai), Assgje Van Walleghem (belga), Evgenia Kuznyecova (bolgár), Jana Komrsková (cseh), Mélanie Marti (svájci), Veronica Wagner (svéd), Joanna Skowronska (lengyel), Park Jung Ah (dél-koreai), Veronika Asamská (szlovák)
"Nem tudtam, hogy világbajnok lettem. A talajgyakorlatom után kimentem megmosni a kezem és megigazítani a hajam, és mire visszaértem, vége lett a versenynek. Az edzőim rohantak hozzám, hogy győztem, igazából csak akkor kapcsoltam, hogy mi történt – mondta az eredményhirdetésen még a könnyeivel küszködő, ám a sajtótájékoztatón már bájosan mosolygó Horkina. – Nagyszerû és különleges érzés, főként azért, mert ez volt az utolsó világbajnokságom, és csodálatos, hogy éppen most szereztem meg a harmadik egyéni győzelmemet. A selejtező után nagyon dühös voltam magamra, ám ez a düh hihetetlen energiákkal töltött fel a mai napra. Most azonban nagyon fáradt vagyok, kiadtam magamból mindent, amit lehet. De azért az ünneplést a világért sem hagynám ki…”
A második helyezett Patterson is pukkanthatja a pezsgősüveget, hiszen Horkinához hasonlóan ő sem került be a szerenkénti döntőbe, és bár neki Paul Hamm-mel ellentétben nem sikerült aranynapot varázsolnia az Arrowhead Pond Arénába, elégedett lehet a teljesítményével. Főként úgy, hogy könyöksérülése miatt (fáradásos törést szenvedett, és nem tudott részt venni az amerikai bajnokságon) az sem volt biztos, hogy el tud indulni a versenyen.
Aztán a csapatorvosok zöld utat adtak Pattersonnak, akit egy hajszál választott el a bravúrtól.
"Nem zavart meg, hogy az ugrás előtt sokat kellett várnom, és az sem, hogy hihetetlen nyomás nehezedett rám, hiszen ez a munkám – magyarázta a fiatal tornásznő, aki a kínai Jang Vej társaságában átvehette a legelegánsabb tornásznőnek, illetve tornásznak járó Longines-díjat. – És hogy mi a véleményem Horkináról? Csodálatos versenyző, olyan, akár egy színésznő…”
Kár, hogy utolsó előadásainak egyikét láthattuk…

Olimpiai kvalifikációs világbajnokság, Anaheim
Nők. Egyéni összetett. Világbajnok: Szvetlana Horkina (Oroszország) 38.124 (ugrás: 9.312, felemás korlát: 9.662, gerenda: 9.475, talaj: 9.675), 2. Carly Patterson (Egyesült Államok) 37.936 (9.262, 9.525, 9.612, 9.537), 3. Csang Nan (Kína) 37.624 (9.250, 9.262, 9.700, 9.412), 4. I. Jarocka (Ukrajna) 37.311 (9.125, 9.537, 9.287, 9.362), 5. E. Gomez (Spanyolország) 37.286 (9.175, 9.362, 9.212, 9.537), 6. O. Ban (Románia) 37.262 (9.175, 9.125, 9.562, 9.400)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik