Egy kellemetlen ember

FÁBIÁN TIBORFÁBIÁN TIBOR
Vágólapra másolva!
2003.08.07. 18:48
Címkék
A jelenlegi romániai labdarúgó életben nagyon kevés olyan szakember van, akire fel lehetne nézni, akit maradéktalanul tisztelni lehet. Az erdélyi magyarok  akik közé a szerző is tartozik  jól állnak e tekintetben, hiszen olyan tiszteletreméltó személyiségekkel rendelkeznek, mint Jenei Imre és Bölöni László, akiknek érdemeit még ellenségeik is elismerik. Az alábbiakban Jenei Imrével, a romániai labdarúgás doyenjével beszélgettünk.
"Én is egy kicsit kellemetlen ember vagyok, mert nem függök senkitől..."
"Én is egy kicsit kellemetlen ember vagyok, mert nem függök senkitől..."
"Én is egy kicsit kellemetlen ember vagyok, mert nem függök senkitől..."
"Én is egy kicsit kellemetlen ember vagyok, mert nem függök senkitől..."
"Én is egy kicsit kellemetlen ember vagyok, mert nem függök senkitől..."
"Én is egy kicsit kellemetlen ember vagyok, mert nem függök senkitől..."
– Mivel foglalkozik mostanság Jenei Imre?
– Negyven év után hazajöttem Nagyváradra. Mert ugye, negyven éves kóborlás után szeretne az ember egy kicsit megnyugodni. Nekem Nagyváradon van a legnagyobb nyugalmam és a legélvezetesebb nyugalmam, tehát egyelőre pihenek, és még foglalkozok néha-néha a labdarúgással is.
– Hogyan értékeli a román labdarúgásban végbemenő eseményeket? Úgy tűnik, hogy még mindig kicsinyes klikk-harcok jellemzik az ország futballját…
– Sajnos így van, és én merem azt mondani, hogy Jenei Imre lehet, hogy emiatt is távozott Bukarestből, hogy ne vegyen részt ezekben a dolgokban.
– Tizenhárom évvel a rendszerváltást követően sincs letisztulási folyamat a román labdarúgásban?
– A klubok privatizáción mentek keresztül. Vannak tulajdonosok, akiknek különböző érdekeik vannak. Itt romlott el minden. A tulajdonos banki garanciát kellene letegyen minden bajnoki szezon előtt, amivel bizonyítja, hogy tudja biztosítani a csapat anyagi hátterét. A tulajdonos kell adja a pénzt és ennek megfelelően követeljen. Sajnos itt Romániában az edzők abszolút függnek a tulajdonosoktól. Akkor, amikor egy edzőnek 15 ezer dolláros szerződése van egy évre, van három-négy gyereke, jön a tulajdonos, és azt mondja, hogy neki az az érdeke, hogy ezt vagy azt a meccset bundázzuk, mit tud mondani az edző?! Ha nemet mond, kidobja. Ebben a témában beszélgettem Anghel Iordanescu szövetségi kapitánnyal. Ő meg tudja engedni, hogy ne függjön senkitől, mint ahogy én is egy kicsit kellemetlen ember vagyok ebből a szempontból, mert nem függök senkitől.
– A Steaua nagy korszakában – az Ön edzősködése alatt – Bajnokcsapatok Európa Kupáját nyert, most meg hosszú évek óta képtelenek a román kupacsapatok arra, hogy maradandót alkossanak az európai kupákban. Mi ennek az oka? Esetleg a tehetséges játékosok külföldre szivárgásával magyarázható?
– Ezzel is, de a rossz vezetéspolitikával is, ami általában jellemző a romániai nagycsapatokra. Beszélgettem Gigi Becalival, aki egy tévéműsorban azt nyilatkozta, hogy amikor a Steauának, a Dinamónak és a Craiovának jól ment, a játékosokat politikai megfontolásból hozták fel Bukarestbe. Elismerem, lehetséges, hogy akkor volt egy ilyen politikai nyomás. A játékosok ott is maradtak, mert a fővárosi csapatoknál jobbak voltak a lehetőségek. Azt mondtam Becalinak, hogy az akkori politikai nyomással szemben ma mi számít? A pénz. Te mindig vered a melledet, hogy van pénzed, akkor akármelyik jó játékost Romániában meg tudod venni, mondtam neki. Vagy külföldi játékosokat. Amikor olyan gazdasági hátterünk lesz, hogy tudunk venni egy Ronaldót, meg egy Zinedine Zidane-t, akkor persze, hogy mi is benne leszünk a Bajnokok Ligájában. Ezért is vagyok büszke, hogy amikor megnyerte a Steaua a BEK-et, teljes mértékig romániai játékosokkal nyertük meg. Most meg csak multinacionális csapatok képesek ugyanerre.
– Úgy tűnik, hogy leszálló ágban van a román labdarúgás. Egyesek ezt a Gheorghe Hagi-féle generáció kiöregedésével magyarázzák. Önnek mi erről a véleménye?
– Hullámvölgy minden nagy csapatnál és minden válogatottnál van. Az egyik generáció elmegy, jön egy másik.
– De úgy tűnik, hogy ez már nem egy nagy csapat…
– Valóban, már nem nagy csapat, de lassan-lassan ki kell építeni egy újabb nagy csapatot. Mondjuk azt: elment Hagi, elment Jenei – de a román labdarúgásnak kell mennie tovább. De csak úgy mehet tovább, ha ezek a fiatal játékosok olyan szellemben nevelkednek, mint Hagiék.

Bölöni László (balra) és Jenei Imre (jobbra) az erdélyi futball két kimagasló alakja
Bölöni László (balra) és Jenei Imre (jobbra) az erdélyi futball két kimagasló alakja
Bölöni László (balra) és Jenei Imre (jobbra) az erdélyi futball két kimagasló alakja
– Hogyan vélekedik Bölöni Lászlóról? Az ő kapitánysága alatt mintha jó irányba tartott volna a válogatott szekere…
– Nagyon sajnálom, hogy Laci elment. Nagyon sokat beszélgettünk. Nagyon jó kapcsolatunk volt, együtt dolgoztunk, a tanácsadója voltam. Sok dologban egyetértettünk, más dolgokban nem értettünk egyet, de mindig meghallgatta a tanácsaimat. Korábban, játékosként is nagyon kedves játékosom volt. Amikor itt volt, próbálkozott, hogy profi szellemet honosítson meg. Meggyőztünk pár külföldön játszó futballistát, hogy örömmel jöjjenek a válogatottba. Most valahogy zilált a helyzet és nem tudni, hogy mi lesz. Romániában vannak nagyon tehetséges játékosok, akik ha jól vannak nevelve, akkor rövid időn belül újra lehet jó csapata az országnak.
– Mi a véleménye arról, hogy mondhatni egész hirtelen, egy neves európai sztárcsapathoz került ki Bölöni László?
– A Sporting valamikor sztárcsapat volt, de amikor ő odament már korántsem volt az. Ő csinált újra sztárcsapatot belőle, amikor megnyerték a portugál bajnokságot és kupát. Azt sajnálom nagyon, hogy nem volt folyamatossága, mivel sok játékost eladtak, nála is volt visszaesés, így távoznia kellett Lisszabonból. Ő nagyon ambíciós természetű, nagyon értelmes, intelligens edző.
– Sokan emlegetik, hogy a 80-as, 90-es évek után, mostanra eltűntek a román válogatottból a magyar nemzetiségű játékosok. A mostani nemzedékben nincs olyan, aki méltán magára húzhatná a címeres mezt?
– Őszintén megmondom Önnek, hogy nem találok neveket. Nem találok neveket! Itt Erdélyben a labdarúgás már nem az, ami volt valamikor. Arad, Temesvár, Vásárhely, Nagyvárad, Kolozsvár: ezek voltak a román labdarúgás kiemelkedő városai. Mostanra nagyon kevés játékos kerül fel ezekből a városokból.
– Hol tart most az erdélyi foci? A másodosztályra vannak kárhoztatva?
– Sajnos azért vannak a másodosztályra kárhoztatva, mert itt nincsenek olyan vállalkozók, akik elvállalnák egy-egy csapat támogatását, az önkormányzatok pedig nem lépnek fel. Beszterce, a Bánságban Temesvár, amely nem is az ő csapatuk (a Bukaresti AEK elsőosztályú helyét vásárolták meg – a szerző), Kolozsvár abszolút nem is számít már, Nagyvárad próbálkozik, de nem hiszem, hogy valami lesz. Egyszóval várunk… Szükség van stratégiára, nem lehet egyből csapatot építeni. Folyamatos munkára van szükség.
– Ön egy rövid ideig a magyar válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozott. Miképpen vélekedik Gellei Imre vezette válogatott szerepléséről?
– Magyarországon még mindig az a baj, hogy azt gondolják a játékosok, hogy az, hogy piros-fehér-zöld mezben futnak ki a pályára, garancia arra, hogy nyerjenek is, mert volt egyszer egy aranycsapat. Nem tudtam nekik megmagyarázni, hogy az ma már nem létezik. Ma már nem Puskás, hanem ti vagytok a pályán, mondtam… Én azzal magyarázom a magyar labdarúgás visszaesését, hogy ’56 után a szovjetek két országot jelölt ki arra, hogy reprezentatívabbak legyenek a többivel szemben. Ez volt Magyarország és az NDK. Előbbiben egy puha kommunizmus volt Kádár idejében. A gyerekek már nem mentek ki a grundra, nem mentek focizni, hanem inkább egyéni sportokat űztek. Náluk már diszkó volt, butikok voltak, tehát már más elfoglaltságuk is volt. Szerintem pontosan ez volt az, ami őket visszahúzta.
– Mi a baj a magyar mentalitással, ami kárára van az eredményességnek?
– Magyarországon nagyon sokan bírálták a magyar játékosokat, még az edzők is, hogy nincsenek fizikailag felkészülve. Nem igaz. Nincsenek technikailag felkészülve!
– És mentálisan?
– Nincs az a profi mentalitás, nincs az a nyerni akarás, mint ami benne van egy kicsi olténiai román gyerekben. Ők meg vannak elégedve a langyossal. Ez a baj. Mert régebben is az volt a baj, hogy a 60. percben a magyar játékosok már nem bírták az iramot. Persze, hogy nem bírják, ha az első, második passzt követően már az ellenfélnél van a labda. Sokkal könnyebb szaladni akkor, amikor a labda nálad van, mint amikor meg kell szerezned a labdát. A magyar játékosok először leveszik a labdát és utána néznek fel. Egy nagyon jó játékos pedig mielőtt jön a labda, már tudja, hogy kinek passzolhatja.
– Rövid magyarországi és görögországi kitérő kivételével végig Romániában dolgozott. A labdarúgás honi korifeusait nem zavarta-e az Ön nemzetisége?
– Ha sikeres vagy, nem érdekel senkit, hogy milyen nemzetiségű vagy. Én nagyon jó román vagyok, amikor eredményeim vannak. Biztos, hogy rossz eredmények esetén másképp elemezték volna a dolgokat.
– Érdekes, hogy például Bölöni László esetében sokkal többet volt téma az, hogy jó román-e, mint az, hogy jó edző-e…
– Nem tudom, hogy miért, tényleg így volt egy darabig. Őt ezt nagyon bántotta, mint ahogy engem is. Talán a két vesztes olasz meccs miatt… De Bölöni ma is tisztelt, becsült ember itt Romániában. Az eredményes embereket nem lehet nem tisztelni. Persze mindig vannak irigyek…
– Ki az a tizenegy játékos, aki bármikor bekerülne Jenei Imre válogatottjába azok közül, akikkel valaha dolgozott?
– Lung, Duckadam, Iovan, Belodedici, Stoica, Bölöni, Lacatus, Hagi, Gica Popescu, Bálint Gabi, Piturca. Nem tudom, hogy kifelejtettem-e valakit…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik