A Serie B esélyesei: Spezia Calcio

2630824 26308242630824 2630824
Vágólapra másolva!
2015.07.12. 11:07
  A Serie B esélyesei: Spezia Calcio A friss feljutók és a tavalyi élvonalbei kiesők csapatbemutatóit követően legújabb sorozatunkban azon csapatok...
A Serie B esélyesei: Spezia Calcio
A friss feljutók és a tavalyi élvonalbei kiesők csapatbemutatóit követően legújabb sorozatunkban azon csapatok történelmét vesszük górcső alá, amelyek véleményünk szerint leginkább esélyesek lesznek a rájátszásra, s akár a feljutásra is.
A Spezia Calcio csapat Ligúriában, közvetlenül a Ligúr-tenger partján fekvő La Spezia városában székel, egy csodálatos kikötőváros, néhány kilométerre Toszkána határától.
A mai labdarúgó klub jogelődjét 1906. október 10-én alapította a svájci Hermann Hurni több honfitársával együtt, majd 1911. november 20-tól Spezia Football Club néven futottak. Tradicionális klubszínek a fehér és a fekete, régebben a szerelés fehér pólóból és nadrágból, valamint fekete sportszárból áll, napjainkra ez annyit változott, hogy már a nadrág is fekete a hazai uniformison. A klub kabalaállata a sas, ezért szokás manapság is a sasok becenévvel illetni a Spezia játékosait, bár a címerben első ízben csak a 2008-as újjáalapításkor jelent meg az állat.
A Spezia a hosszú történelme jelentős részét az olasz harmadik vagy negyedik vonalban töltötte, első ízben 1929-ben jutott fel a Serie B-be, de egymás után két-három szezonnál tovább nem nagyon tudtak megragadni a másodosztályban. Ráadásul 1950-től egészen 2006-ig nem is jártak a Serie B-ben, kizárólag alacsonyabb osztályokban szerepeltek. A több mint fél évszázadnyi távollétet követő visszatérés sem tartott sokáig, bár az első évben az osztályozón bennmaradtak, 2008-ban csődbe jutottak és a Serie D-be száműzték őket. Az új alapokra helyezett egyesület 2012-ben tudott visszaevickélni a második vonalba, és azóta lejátszott három szezon mindegyikében magabiztosan teljesítették a bennmaradást, utóbbi két idényben már a rájátszásban is szerepelhettek.
A Spezia a Stadio Alberto Piccóban játssza hazai mérkőzéseit immár 1919-től kezdve, azóta persze számtalan átalakításon ment keresztül, jelenlegi formájában 10 290 néző befogadására alkalmas. A pályát a klub alapítást követő neves játékosáról nevezték el, aki tagja volt a vezetőségnek és csapatkapitány is volt. 1915-ben az első világháborúban vesztette életét 21 éves korában. A stadion főbejáratánál egy látványos diadalív hívja fel a figyelmet a névadóra.
A Spezia szurkolói hosszas rivalizálást mondhatnak magukénak számtalan környékbeli és toszkán csapattal, főleg a Genoa, a Reggiana, a Lucchese, a Pisa, Carrara, a Massese, az Empoli, a Pistoiese és a Prato nem igazán népszerű körükben, de napjainkban a Sassari Torres és a Trapani táboraival sem söröznek már együtt. A legjobb viszonyt a Sampdoria ultráival ápolják, de barátaiknak tekintik a Livorno, a Modena, a Savona és a Varese drukkereit is, miközben a Barival és a Salernitanaval szintén jó kapcsolatot ápolnak.

A friss feljutók és a tavalyi élvonalbeli kiesők csapatbemutatóit követően legújabb sorozatunkban azon csapatok történelmét vesszük górcső alá, amelyek véleményünk szerint leginkább esélyesek lesznek a rájátszásra, s akár a feljutásra is.

A Spezia Calcio csapat Liguriában, közvetlenül a Ligur-tenger partján fekvő La Spezia városában székel, egy csodálatos kikötőváros, néhány kilométerre Toszkána határától.

A mai labdarúgó klub jogelődjét 1906. október 10-én alapította a svájci Hermann Hurni több honfitársával együtt, majd 1911. november 20-tól Spezia Football Club néven futottak. Tradicionális klubszínek a fehér és a fekete, régebben a szerelés fehér pólóból és nadrágból, valamint fekete sportszárból állt, napjainkra ez annyit változott, hogy már a nadrág is fekete a hazai uniformison. A klub kabalaállata a sas, ezért szokás manapság is a "sasok" becenévvel illetni a Spezia játékosait, bár a címerben első ízben csak a 2008-as újjáalapításkor jelent meg az állat.

A Spezia a hosszú történelme jelentős részét a harmadik vagy negyedik vonalban töltötte, első ízben 1929-ben jutott fel a Serie B-be, de egymás után két-három szezonnál tovább nem nagyon tudtak megragadni a másodosztályban. Ráadásul 1950-től egészen 2006-ig nem is jártak a Serie B-ben, kizárólag alacsonyabb osztályokban szerepeltek. A több mint fél évszázadnyi távollétet követő visszatérés sem tartott sokáig, bár az első évben az osztályozón bennmaradtak, 2008-ban csődbe jutottak és a Serie D-be száműzték őket - 21-ként amúgy is kiestek. Az új alapokra helyezett egyesület 2012-ben tudott visszaevickélni a második vonalba, és azóta lebonyolított három szezon mindegyikében magabiztosan teljesítették a bennmaradást, utóbbi két idényben már a rájátszásban is szerepelhettek.

A Spezia a Stadio Alberto Piccóban játssza hazai mérkőzéseit immár 1919-től kezdve, azóta persze számtalan átalakításon ment keresztül, jelenlegi formájában 10 290 néző befogadására alkalmas. A pályát a klub alapítást követő neves játékosáról nevezték el, aki tagja volt a vezetőségnek és csapatkapitány is volt. Picco 1915-ben az első világháborúban vesztette életét 21 éves korában. A stadion főbejáratánál egy látványos diadalív hívja fel a figyelmet a névadóra.

A Spezia szurkolói hosszas rivalizálást mondhatnak magukénak számtalan környékbeli és toszkán csapattal, főleg a Genoa, a Reggiana, a Lucchese, a Pisa, Carrara, a Massese, az Empoli, a Pistoiese és a Prato nem igazán népszerű körükben, de napjainkban a Sassari Torres és a Trapani táboraival sem iszogatnak együtt. A legjobb viszonyt a Sampdoria ultráival ápolják, de barátaiknak tekintik a Livorno, a Modena, a Savona és a Varese drukkereit is, miközben a Barival és a Salernitanaval szintén jó kapcsolatot tudnak magukénak.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik