Vágy és valóság – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2023.04.27. 23:35

NEM CSODÁLKOZNÉK, ha a tisztelt olvasók nem ismernék Omri Altman labdarúgó nevét. A vájt fülűeknek talán mond valamit, a támadó középpályás ugyanis első hivatalos felnőttmérkőzését a Maccabi Tel-Aviv együttesében éppen a Győri ETO ellen játszotta 2013. július 17-én a Bajnokok Ligája második selejtezőkörének első mérkőzésén az ETO-parkban, amelyen a vendégek 2–0-ra nyertek (egy hét múlva Izraelben is pályára lépett, csapata 2–1-re győzött).

A 29 éves labdarúgó jelenleg a ciprusi AEK Larnaca támadója, csapattársa Gyurcsó Ádám és Nikolics Nemanja – többek között megfordult a Hapoelben és a Panathinaikoszban is –, hogy a neve szóba kerül, annak elsősorban az oka, hogy egyik nagymamája magyar, aki huszonévesen elköltözve Izraelben telepedett le, a futballista izraeli-magyar állampolgár, nyelvünket nem beszéli. A vele készült interjúban elmondta, végigjárta az izraeli utánpótlás-válogatottak grádicsait, mi több, 2022-ben Málta és Ciprus ellen a felnőttek között is lehetőséget kapott, ám mivel egyik sem volt tétmérkőzés, a magyar nemzeti együttesben pályára léphetne – ha szükség lenne rá.

Omri Altmant mostanában ugyan nem keresték a magyar válogatottól, néhány évvel ezelőtt – egészen pontosan 2020 februárjában – ahogy ő fogalmaz, a nemzeti együttes egyik pályaedzője érdeklődött, játszana-e a válogatottban. A Nemzeti Sport is megírta, Marco Rossi szövetségi kapitány és egyik segítője valóban felkereste a labdarúgót – a szakmai stáb minden olyan játékost monitoroz, aki a szabályok szerint játszhat nemzeti együttesünkben –, hogy játsszon magyar címeres mezben, ám ő akkor azt mondta, az izraeliek meghívójára vár.

Persze elsősorban nem az a kérdés, akkor miért nem döntött a magyarok mellett, most pedig miért mondana igent, hanem az, lenne-e helye egyre izmosodó válogatottunkban... A labdarúgó amúgy a tízes poszton vagy visszavont csatárként szeret igazán játszani. Nos, ez a hely momentán foglalt, ráadásul a nála hét évvel fiatalabb Szoboszlai Dominik tölti be. A ciprusi együttest erősítő futballista vágyai érthetők: a FIFA április 6-i ranglistáján Magyarország 33., Izrael a 78. Ugyanakkor Omri Altmanról nem mondható el, hogy kiemelkedő futballjára Európa felkapta volna a fejét. Nyilvánvaló, ha olyan képességű lenne, mint Willi Orbán, azt mondanám, uccu, gyerünk! A jelenlegi helyzetben nagyobb a realitása annak, hogy az izraeli válogatottba beverekszi magát...

Sok sikert kívánunk!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik