BODNÁR ZALÁN 2019.11.09 10:35 Frissítve: 2019.11.09 11:11

Magyar Zoltán: A Puskás Aréna nem megfelelő név

Négy évvel ezelőtt nosztalgikus futballdélutánnal köszöntek el a Stadiontól a játékosok és a szurkolók, a főszervező Magyar Zoltán csak az új stadion nevével nem elégedett.  

 

Magyar Zoltán a régi Puskás Ferenc Stadion „búcsúmeccsén” nem csupán szervezett, irányított is (Fotó: Mravik Gusztáv)

 

Magyar Zoltán ezerféle szerepet vállalt már a magyar futballban. Volt – a teljesség igénye nélkül – a Ferencváros szakosztály-igazgatója, az 1996-os olimpiai válogatott, majd öt szövetségi kapitánynál is a magyar válogatott csapatmenedzsere, 2006 óta a borászválogatott, 2010 óta a Országgyűlés válogatottjának szövetségi kapitánya. S az ő érdeme, hogy a Puskás Aréna elődje, a Puskás Ferenc Stadion méltó módon búcsúzhatott el a közönségtől 2015. október 5-én, mielőtt elkezdődött a bontása. Az ő ötlete volt és elsősorban az ő szervezőmunkájának hála kerülhetett sor a „Viszlát, Stadion!” elnevezésű rendezvényre, amelyen számtalan formában képviseltette magát a magyar labdarúgás, igazi népünnepéllyé avatva a hatvankét esztendős, sokat látott létesítmény utolsó napjainak egyikét. Felidézték a hajdan nagy sikerű kettős rangadókat és a legendás SZÚR-okat is.

EMLÉKKÉP: A MEGTAPOSOTT ACHILLES-ÍN
„A lehető legszebb emlékeim vannak a Népstadionról, hiszen elképesztő hangulatú kettős rangadókon futballozhattam, és a válogatottal is nagyszerű meccseket játszhattam. A nemzeti együttessel talán csak egyszer, Wales ellen voltam vesztes csapat tagja, ugyanakkor olyan felejthetetlen kilencven percek vannak mögöttem, mint a Szovjetu nió ellen kettő egyre megnyert vb-selejtező vagy a Bolívia elleni hat nulla, amelyen az ötödik gólt én szereztem. Akkor tizenkét esztendő után sikerült ismét kijutni a világbajnokságra, képzelhetik, mekkora volt a boldogság! De nem akarok megfeledkezni arról az UEFA-kupameccsről sem, amelyen az Ajax volt az ellenfelünk, és négy egyre megvertük. Sajnos akkor hátulról megtaposták az Achilles-inamat, műtétre, később plasztikázásra is szükség volt, és innentől egymást követték a sérülések, a lábam már sohasem lett az igazi. Az Uruguay elleni nyitó meccsre azért kimegyek” – fogalmazott Pintér Sándor, a Budapest Honvéd 39-szeres válogatott középpályása.

A többórás rendezvény az óvodások meccsével kezdődött, majd megmérkőztek egymással az ügyvédek és az orvosok, a borászok és az írók, a színészek és az újságírók, a parlament válogatottja meg az olimpikonokkal találkozott. A régen rendszeresen hetven-nyolcvanezer néző előtt megrendezett fővárosi kettős rangadók klubjai is összemérték az erejüket, ugyanabban a párosításban, amelyben az utolsó dupla derbit játszották 1987. május 2-án, azaz az Újpest a Honvéddal, az FTC a Vasassal csapott össze. De gondoltak más sportágakra is: az 1955-ös, népstadionbeli férfi  kosárlabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott lett az aranyérmes, ezért a szervezők kosarasokat is hívtak a búcsúztatóra, és nem hiányoztak az atléták sem. A legendás futballisták közül Fenyvesi Máté, Rákosi Gyula, Mészöly Kálmán, Ihász Kálmán, Raduly József is megtisztelte jelenlétével a búcsúzó stadiont, miként a riporterlegenda Szepesi György is.

Magyar Zoltán szervező szerepet vállalt akkor is, amikor 2002-ben az addigi Népstadion Puskás Ferenc nevét vette fel. Ő intézte azt az Alfa Romeo kabriót, amelyben az egyetlen magyar Formula–1-es pilóta, Baumgartnert Zsolt körbevezette a névadó ikont a stadionban, és az ő eredeti ötlete volt a centenáriumi emlékmű is, amelyet 2001-ben a százéves MLSZ emelt azért, hogy megörökítse minden válogatott játékos nevét.

 
Csányi Sándor MLSZ-elnök szerint súlyosabb büntetések jöhetnek rasszizmus esetén 

Magyar Zoltán lapunknak elmondta: különösen tetszik neki az új stadionban, hogy a világon szinte egyedülálló rácsos pilonok visszaköszönnek az új épületben is, miként az emblematikus toronyépület is megmarad, amelyben a Puskás Múzeum talál otthonra. Ami viszont nem tetszik neki, az az elnevezés: „Hosszú hónapok óta mondom, hogy a Puskás Aréna nem megfelelő név, meg kellene őrizni a Puskás Ferenc Stadion elnevezést. Akárkit kérdeztem erről, mindenki egyetértett velem. Arénában nem sportolni szoktak, hanem az ókorban ott ölték egymást és az állatokat halomra a gladiátorok. Talán még nem késő, de ez a nemzet stadionja, meg kellene hát szavaztatni a nemzetet, hogyan keresztelje el.”

NEVEK AZ ÖRÖKLÉTNEK
 Az MLSZ Centenáriumi emlékművét 2001. augusztus 15-én avatta fel a szövetség, a szobor talapzatán feltüntetve a magyar válogatottban szereplő játékosok névsorát. A Puskás Aréna felépülésével lényegében az eredeti helyén maradt az alkotás, Mihály Gábor Kossuth-díjas szobrászművész munkája, de a több mint ezer férfi játékos mellé felkerültek a nők is. Az alkotást egy emlékfal egészíti ki, amelyre a 2019 őszéig a válogatottban bemutatkozó játékosok neve került fel. A helyszín alkalmas megemlékezésekre is, így itt lesz november 25-én a Magyar labdarúgás napján a válogatottak hagyományos találkozója is.
2001-BEN TÖRTÉNT...
ÖCSI BÁCSI – ÉS UTÁNA A FIATALOK. Nem mindennapi mérkőzésre került sor 2001. augusztus 15-én a Népstadionban: a százéves Magyar Labdarúgó-szövetséget ünnepelték gálamérkőzés keretében, az ellenfél a német válogatott volt. A kezdőrúgást Puskás Ferenc végezte el Grosics Gyula, Buzánszky Jenő és Hidegkuti Nándor társaságában. A felkészülési összecsapás (2–5) sok izgalmat nem hozott, Németország magabiztosan nyerte meg a mecscset, már 4–0-ra is vezettek a vendégek, Jörg Böhme, Sebastian Kehl, Carsten Jancker és Frank Baumann volt eredményes, majd Tököli Attila és Horváth Ferenc is betalált, a kegyelemdöfést Oliver Bierhoff adta meg a 92. percben. Bicskei Bertalan szövetségi kapitány többek között azt nyilatkozta lapunknak a lefújás után: „Van hiányérzetem, hiszen például a fejeseknél nem tudtuk felvenni a versenyt a német játékosokkal.”  
LEGENDÁS ZENÉSZEK A SZÍNPADON. A Népstadionban 2001. június 2-án három legendás zenekar, az Illés, a Metro és az Omega tartott szuperkoncertet, az eseményről DVD-lemezt is kiadtak. A koncertet a három együttes közös egyvelege zárta, többek között elhangzott a Kócos kis ördögök és a Citromízű banán című szám is. A színpad a futballpálya teljes hosszában épült fel, a díszlet tizenhat méter magas volt, így a toronyépület fölé emelkedett. Illés Lajos kiemelte, a koncert közös akarat volt. Érdekes, hogy az Illés zenekar 1973-as felbomlása után negyedszer lépett közönség elé 1981, 1990 és 1996 után.  
A SOROZAT KORÁBBI RÉSZEI
Az Uruguay-ötlet – ezért lett a dél-amerikai válogatott a stadionavató-ellenfél 
A Népstadion első válogatott meccsén kifütyülték az Aranycsapatot
Csavarás, brazilverés, Brooking-bomba – történetek nagy gólokról
 A kezdőpont maradt, ahol eddig volt – a Népstadion tovább él az új Puskás Arénában

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
November 15., péntek (Puskás Aréna)
19.00: Magyarország–Uruguay (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
Vezeti: Damir Skomina (Robert Vukan, Tomaz Klancnik) – szlovénok

EB-SELEJTEZŐK
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales – élőben az NSO-n!
20.45: Horvátország–Szlovákia – élőben az NSO-n!
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán – élőben az NSO-n!
20.45: Wales–Magyarország – élőben az NSO-n!

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 7 4 2 1 14–6 +8 14
2. MAGYARORSZÁG 7 4 3   8–9 –1 12
3. Szlovákia 6 3 1 2 10–8 +2 10
4. Wales 6 2 2 2   6–6   0   8
5. Azerbajdzsán 6 1 5   5–14 –9   1

 

 

2021.09.13 19:04:52

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Az egyetlen magyar aranylabdás futballistára néhány góljának felidézésével emlékezünk.

2021.09.14 21:26:46

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Volt idő, amikor szinte naponta együtt utaztunk a metrón a ma nyolcvan esztendeje született Albert Flóriánnal. Ő a Fradi-pályára ment, én a szerkesztőségbe. Beszélgettünk sok mindenről, de hiába éreztem, hogy elfogad, éppen olyan elfogódottság volt bennem, mint amikor egy kisgyerek találkozik az ideáljával.

2021.09.13 15:06:13

Magyar válogatott MILITÁR IVÁN

VIDEÓS ELEMZÉS. Válogatott tanulságok és az előrelépés lehetőségei a szeptemberi vb-selejtezők fényében.

2021.09.10 09:15:11

Magyar válogatott SZABÓ GÁBOR

Közeledett az olaszországi világbajnokság, és küszöbön állt az angolok elleni budapesti mérkőzés, amelyet okkal illethetünk a hiánypótló jelzővel.

2021.09.08 23:28:49

Magyar válogatott S. T. J.