Magyar Zoltán: A Puskás Aréna nem megfelelő név

Vágólapra másolva!
2019.11.09. 10:35
null
Magyar Zoltán a régi Puskás Ferenc Stadion „búcsúmeccsén” nem csupán szervezett, irányított is (Fotó: Mravik Gusztáv)
Négy évvel ezelőtt nosztalgikus futballdélutánnal köszöntek el a Stadiontól a játékosok és a szurkolók, a főszervező Magyar Zoltán csak az új stadion nevével nem elégedett.  

 

Magyar Zoltán ezerféle szerepet vállalt már a magyar futballban. Volt – a teljesség igénye nélkül – a Ferencváros szakosztály-igazgatója, az 1996-os olimpiai válogatott, majd öt szövetségi kapitánynál is a magyar válogatott csapatmenedzsere, 2006 óta a borászválogatott, 2010 óta a Országgyűlés válogatottjának szövetségi kapitánya. S az ő érdeme, hogy a Puskás Aréna elődje, a Puskás Ferenc Stadion méltó módon búcsúzhatott el a közönségtől 2015. október 5-én, mielőtt elkezdődött a bontása. Az ő ötlete volt és elsősorban az ő szervezőmunkájának hála kerülhetett sor a „Viszlát, Stadion!” elnevezésű rendezvényre, amelyen számtalan formában képviseltette magát a magyar labdarúgás, igazi népünnepéllyé avatva a hatvankét esztendős, sokat látott létesítmény utolsó napjainak egyikét. Felidézték a hajdan nagy sikerű kettős rangadókat és a legendás SZÚR-okat is.

A többórás rendezvény az óvodások meccsével kezdődött, majd megmérkőztek egymással az ügyvédek és az orvosok, a borászok és az írók, a színészek és az újságírók, a parlament válogatottja meg az olimpikonokkal találkozott. A régen rendszeresen hetven-nyolcvanezer néző előtt megrendezett fővárosi kettős rangadók klubjai is összemérték az erejüket, ugyanabban a párosításban, amelyben az utolsó dupla derbit játszották 1987. május 2-án, azaz az Újpest a Honvéddal, az FTC a Vasassal csapott össze. De gondoltak más sportágakra is: az 1955-ös, népstadionbeli férfi kosárlabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott lett az aranyérmes, ezért a szervezők kosarasokat is hívtak a búcsúztatóra, és nem hiányoztak az atléták sem. A legendás futballisták közül Fenyvesi Máté, Rákosi Gyula, Mészöly Kálmán, Ihász Kálmán, Raduly József is megtisztelte jelenlétével a búcsúzó stadiont, miként a riporterlegenda Szepesi György is.

Magyar Zoltán szervező szerepet vállalt akkor is, amikor 2002-ben az addigi Népstadion Puskás Ferenc nevét vette fel. Ő intézte azt az Alfa Romeo kabriót, amelyben az egyetlen magyar Formula–1-es pilóta, Baumgartnert Zsolt körbevezette a névadó ikont a stadionban, és az ő eredeti ötlete volt a centenáriumi emlékmű is, amelyet 2001-ben a százéves MLSZ emelt azért, hogy megörökítse minden válogatott játékos nevét.

Magyar Zoltán lapunknak elmondta: különösen tetszik neki az új stadionban, hogy a világon szinte egyedülálló rácsos pilonok visszaköszönnek az új épületben is, miként az emblematikus toronyépület is megmarad, amelyben a Puskás Múzeum talál otthonra. Ami viszont nem tetszik neki, az az elnevezés: „Hosszú hónapok óta mondom, hogy a Puskás Aréna nem megfelelő név, meg kellene őrizni a Puskás Ferenc Stadion elnevezést. Akárkit kérdeztem erről, mindenki egyetértett velem. Arénában nem sportolni szoktak, hanem az ókorban ott ölték egymást és az állatokat halomra a gladiátorok. Talán még nem késő, de ez a nemzet stadionja, meg kellene hát szavaztatni a nemzetet, hogyan keresztelje el.”

NEVEK AZ ÖRÖKLÉTNEK
Az MLSZ Centenáriumi emlékművét 2001. augusztus 15-én avatta fel a szövetség, a szobor talapzatán feltüntetve a magyar válogatottban szereplő játékosok névsorát. A Puskás Aréna felépülésével lényegében az eredeti helyén maradt az alkotás, Mihály Gábor Kossuth-díjas szobrászművész munkája, de a több mint ezer férfi játékos mellé felkerültek a nők is. Az alkotást egy emlékfal egészíti ki, amelyre a 2019 őszéig a válogatottban bemutatkozó játékosok neve került fel. A helyszín alkalmas megemlékezésekre is, így itt lesz november 25-én a Magyar labdarúgás napján a válogatottak hagyományos találkozója is.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
November 15., péntek (Puskás Aréna)
19.00: Magyarország–Uruguay (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
Vezeti: Damir Skomina (Robert Vukan, Tomaz Klancnik) – szlovénok

EB-SELEJTEZŐK
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales – élőben az NSO-n!
20.45: Horvátország–Szlovákia – élőben az NSO-n!
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán – élőben az NSO-n!
20.45: Wales–Magyarország – élőben az NSO-n!

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 7 4 2 1 14–6 +8 14
2. MAGYARORSZÁG 7 4 3 8–9 –1 12
3. Szlovákia 6 3 1 2 10–8 +2 10
4. Wales 6 2 2 2 6–6 0 8
5. Azerbajdzsán 6 1 5 5–14 –9 1

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik