FFT: Puskásék nyomában az Alpok szívében

B. Z.B. Z.
Vágólapra másolva!
2021.07.17. 16:15
Az FourFourTwo magazin 2014-ben, 60 évvel a történelmi vb-döntő után időutazást tett Svájcban. A legendás Aranycsapat emlékezete már hat évtizedet élt túl az alpesi országban.

Svájc és Németország 2014-ben együtt ünnepelte meg az 1954-es világbajnokság döntőjének 60. évfordulóját. Az eseményre nemcsak Buzánszky Jenőt, az Aranycsapat egykori jobbhátvédjét, de a FourFourTwo magazint is meghívták, hogy bejárják közösen a mára legendássá vált helyszíneket. A FourFourTwo betekintést nyerhetett a kulisszák mögé, és néhány napra a futballtörténelem részének érezhette magát. Sőt, kicsit túllépve a protokolláris eseményeken, munkatársunk a magyar játékosok hat évtizeddel ezelőtt hagyott nyomait követte Svájcban.

Hatvan esztendő távlatából minden olyan messzinek tűnik, még akkor is, ha a magyar labdarúgás legnagyobb sikeréről van szó, amit pedig itthon sokáig a legnagyobb kudarcnak tartottak. Manapság azonban szerencsére a fejekben már helyére került az Aranycsapat 1954-ben elveszített világbajnoki döntője, már csak azért is, mert a magyar futballisták évtizedek óta csak a televízióból ismerik, hogy egyáltalán milyen az a világbajnokság.Buzánszky Jenőt, az Aranycsapat egykori jobbhátvédjét, de a FourFourTwo magazint is meghívták, hogy bejárják közösen a mára legendássá vált helyszíneket. A FourFourTwo betekintést nyerhetett a kulisszák mögé, és néhány napra a futballtörténelem részének érezhette magát. Sőt, kicsit túllépve a protokolláris eseményeken, munkatársunk a magyar játékosok hat évtizeddel ezelőtt hagyott nyomait követte Svájcban.

Hatvan esztendő távlatából minden olyan messzinek tűnik, még akkor is, ha a magyar labdarúgás legnagyobb sikeréről van szó, amit pedig itthon sokáig a legnagyobb kudarcnak tartottak. Manapság azonban szerencsére a fejekben már helyére került az Aranycsapat 1954-ben elveszített világbajnoki döntője, már csak azért is, mert a magyar futballisták évtizedek óta csak a televízióból ismerik, hogy egyáltalán milyen az a világbajnokság.

Ma már történelmünk része, hogy 1954. július 4-én – több mint négyéves veretlenségi szériát megszakítva – a berni Wankdorfstadionban 3:2-re elveszítettük a vb-döntőt a nyugatnémet válogatott ellen, amelyen 8:3-mal gázoltunk át csoportmeccsen, és amely a II. világháború után mindent elkövetett, hogy visszaszerezze az Európát felégető tűzben elveszített önbecsülését, és újra a világ színe elé léphessen. Nem hiába nevezik azóta is a „berni csodának” azt, ami a fináléban történt.

A hatvanadik évforduló alkalmából Svájc vendégül látta Németországot, hogy együtt ünnepeljék meg újra a történelmi győzelmet, és végiglátogassák a Nationalelffel kapcsolatba hozható helyszíneket az alpesi országban. Az eseményre a magyar FourFourTwo is meghívást kapott, hiszen a vendéglátók nemcsak az egykori bajnokokról akartak megemlékezni, hanem a teljes vb-ről és a legendássá vált döntőről is.

A mi programunk azonban némileg eltért a többiekétől, hiszen mi inkább arra voltunk kíváncsiak, milyen nyomot hagyott maga után az Aranycsapat. Ennek megfelelően először Solothurnba látogattunk, a magyar válogatott egykori szálláshelyére, igaz, a híres Hotel Kronéba nem tudtunk bemenni, mert átalakítás miatt zárva volt. Szerencsére azonban így is akadt segítségünk, aki visszarepített bennünket hat évtizeddel az időben.

A hét évvel ezelőtti (idő)utazás ma is izgalmas olvasmány, most teljes terjedelmében elolvasható a FourFourTwo.hu-n,IDE KATTINTVA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik