Válogatott: Marco Rossi szerint többen közelítenek Szoboszlai szintjéhez

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2023.12.31. 11:57
null
Marco Rossi a pályán kívüli magatartásáért is dicsérte Szoboszlai Dominikot (Fotó: Szabó Miklós)
Évzáró interjút adott a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi a molcsapat.hu-nak – ebből szemezgettünk.


A magyar válogatott szövetségi kapitánya először edzői hitvallásáról és a szövetségi kapitányok elsődleges feladatáról beszélt.

„A klubedzőség egészen más készségeket igényel, más jellegű munka, mint a kapitányi. Azt viszont leszögezhetem, hogyha holnap elmennék egy klubhoz dolgozni, jobb edzőként tenném, mint amilyen 2017-ben voltam. Egy szövetségi kapitánynak nincs túl sok ideje a csapatával, nem végez erőnléti edzéseket, nem tudja annyit gyakorolni a taktikai elemeket, ezért arra kell törekednie, hogy a csapatának legyen egy erős alapjátéka, amihez aztán kiválaszthatja a megfelelő futballistákat.Egy válogatottnál rendkívül fontos, hogy a játékosok csapatként, egységesen tudjanak küzdeni, és ez a szövetségi kapitány felelőssége.”

Marco Rossi ezt követően Szoboszlai Dominikról és az ő szintjéhez közeledőkről beszélt.

„Dominik személye ugyanolyan fontos az öltözőben, mint a pályán. Amióta én vagyok a kapitány, több csapatkapitányunk is volt, és az öltöző vezérének a szerepe is többször átszállt egyik játékosról a másikra. Dzsudzsák Balázs után a közösség választotta meg Szalai Ádámot, majd az ő távozása után Szoboszlai Dominikot. Mi támogattuk ezeket a döntéseket, de a végső szót a játékosok mondták ki.”

„Ami a többieket illeti, nagyon kíváncsian várom Sallai Roland következő lépését, szerintem eljutott arra a szintre, hogy jobb csapatban is megállja a helyét. Biztos vagyok benne, hogy bárhol folytatja, nem fog csalódást okozni. Az sem kétséges számomra, hogy Schäfer András is képes lesz a legmagasabb szinten teljesíteni, ha az egészségi állapota engedi. Bízom benne, hogy most már végleg maga mögött tudhatja ezt a rendkívül nehéz időszakot.”

A kapitány ezen felül beszélt arról is, hogy napjainkban minden döntést segíti az adatelemzés, de elsősorban a szemére hagyatkozik. Minden játékost megnéz, úgy dönti el, ki kerüljön be a keretbe.

„A stábommal minden meccset látunk, folyamatosan figyeljük a kiszemelt játékosokat. Muszáj is így tennünk, mert számunkra nem opció, hogy tévében nézzük a meccseket, hiszen a kamera csak a labdát követi, így pedig nem lehet megítélni egy játékost. Látnunk kell, hogy mozog, hogy reagál, milyen a testbeszéde, irányítja-e a társait, mennyit beszél, vállal-e felelősséget.”

Ezen a ponton Rossi elárulta, a számára is kifejezetten szimpatikus MTK-középpályás, Bognár István miért nem lehet válogatott.

Bár nagyon fontos számunkra a futballisták emberi oldala, abból semmiképpen nem engedhetünk, hogy a kiválasztás alapját a nemzetközi futball mércéi jelentik. Gyorsaság, erőnlét, döntési sebesség, állóképesség… ezek nélkül nem lehet! Mondok egy példát:Bognár Istvánt sokszor megnéztem, mert nagyon tetszik, ahogy olvassa a játékot, nagyszerűen passzol, okos és technikailag valóban kifogástalan. Sajnos azonban nem tud segíteni nekünk, mert a nemzetközi szintet tekintve lassabb a kelleténél, nincs meg benne az a fajta intenzitás, ami a válogatott futballban alapkövetelmény. És nem egyedi eset az övé…”

Az interjú végén természetesen az Európa-bajnokság sem maradhatott ki a témák közül.

„Úgy utazunk Németországba, hogy valóra váltsuk a szurkolóink álmát és továbbjussunk a csoportból, de az ellenfeleink ugyanígy készülnek. Az én elvárásom egy kicsit másként fogalmazható meg: azt akarom, hogy tegyünk meg mindent a továbbjutásért, de ha nem sikerül, jöjjünk le úgy a pályáról, mint a portugálok elleni Eb-meccs után. Úgy, hogy bár az eredmény nem alakult jól, mindent kiadtunk magunkból” – mondta Rossi.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik