A szülei házára vett fel hitelt, így lett Norvégia legfiatalabb ügynöke

HEGYI DÁNIEL (OSLO)HEGYI DÁNIEL (OSLO)
Vágólapra másolva!
2015.11.12. 14:54
A norvég–magyar pótselejtező napján összefutottunk Norvégia legfiatalabb játékosügynökével, Petter Bö Tosteruddal Oslóban, aki érdekes háttér-információkat árult el a norvég labdarúgásról, és elmondta, bár döntetlenre számít az esti meccsen, hazája továbbjutását várja. A menedzser – aki szülei házára vett fel hitelt, hogy elindulhasson ezen a pályán – a Nemzeti Sport Online-nak elmondta, jövő év elején a 16 csapatos norvég élvonalra létszámcsökkentés vár, és a klubok döntik el, hány együttes indulhasson a Tippeligaenben.

Petter Bö Tosterud nem tartozik a legismertebb játékosügynökök közé, nincsenek igazi sztárjátékosai, de egyvalamiben kitűnik Norvégia 25 regisztrált menedzsere közül: ő a legfiatalabb közülük. 2011-ben, 24 éves korában kezdett bele ebbe a szakmába, amelyet most is másodállásban folytat, mert mellette a norvég Eurosport kommentátoraként is dolgozik.

Petter Bö Tosterud Norvégia legfiatalabb játékosügynöke
Petter Bö Tosterud Norvégia legfiatalabb játékosügynöke

A fiatal ügynök négy évvel ezelőtt az FK Lyn csődje után került fel a futballtérképre Norvégiában, amikor megvette a működésképtelenné váló klub játékosainak továbbértékesítési jogait. Köztük volt például az utána a Hoffenheimnél és a Schalkénál is megforduló nigériai válogatott Chinedu Obasi is. És hogy 24 évesen honnan volt pénze erre a befektetésre?

A szüleim házára vettem fel hitelt. Kockázatos volt, sokan hülyének is néztek, de fél év alatt megtérült a befektetés, és ami ennél is fontosabb volt számomra, rengeteget tanultam, és sok értékes kapcsolatra tettem szert” – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Tosterud.

A menedzserrel beszélgettünk a norvég futball helyzetéről, amely hasonló változás előtt áll, mint amilyenen a magyar NB I átment a nyáron: létszámcsökkentést terveznek az élvonalban. Az északiaknál is az a terv, hogy a 16 együttest felsorakoztató Tippeligaen 14 vagy 12 gárdával induljon el jövőre. A norvégoknál erről a kérdésről a klubok szavaznak majd 2016 elején.

KOVÁCS PÉTER A NORVÉGOK KEDVENC MAGYARJA

Petter Bö Tosterud az Eurosport kommentátoraként gyakran közvetít Bundesliga-meccseket, így viszonylag jól ismeri a Németországban játszó magyarokat és még néhány honfitársunkat.

„Stieber Zoltánt kiváló játékosnak tartom, csodálkoztam, amikor láttam, hogy milyen kevés válogatott meccse van eddig. Szalai Ádám játékát kevésbé kedvelem, átlagos futballistának tartom. Tudom, hogy Dzsudzsák Balázs a magyar válogatott sztárja, illetve természetesen ismerem Korcsmár Zsoltot, aki a Brann játékosa volt. És akkor még nem említettem Kovács Pétert, aki rendkívül népszerű Norvégiában. Nagyszerű futballista. Ha hasonlót lát Magyarországon, szóljon!”

„A profi klubok, tehát az élvonal és az alatta lévő két osztály mellett az amatőr klubok képviselői is voksolhatnak. Ugyanannyit ér egy első osztályú klub szavazata, mint egy amatőr klubé. Szerintem a tizennégy csapatos rendszer lenne az ideális, de playoffnak nem örülnék, azt hagyjuk meg az amerikaiaknak."

Tosterudot a 16 évesen a Real Madridhoz igazoló Martin Ödegaard példájáról is megkérdeztük, és az ügynök elmondta, egyre fiatalabb játékosokat dobnak be a mély vízbe az edzők Norvégiában. Ennek véleménye szerint gazdasági okai vannak, mert míg néhány évvel korábban a norvég klubok anyagai lehetőségei megengedték, hogy neves játékosokat igazoljanak, manapság már a fiatal futballistákat részesítik előnyben, akikért később pénzt kaphatnak.

„Jelenleg nincs sok pénz a norvég futballban, de a következő hetekben várható az új televíziós szerződés megkötése, ami jelentős támogatást hozhat a kluboknak. A csapatok egyébként semmilyen más támogatást nem kapnak, a tulajdonosok pénzéből élnek, de a befektetőknek nincs teljhatalmuk, szigorú szabályok alapján vehetnek részt a csapatok életében. A klubbal kapcsolatos döntéseket csak az igazgatótanács hozhatja meg, amelyben a labdarúgáshoz értő embereknek kell ülniük.”

A játékosügynököt a norvég–magyar pótselejtezőről is megkérdeztük: „Nagyon unalmas meccsre számítok. A norvég válogatott számára az a fontos, hogy ne kapjon gólt. Az idegenbeli meccsek jobban mennek a csapatnak, amikor inkább védekezni kell, és a kontrákra építhet az együttes. A mai meccset szerintem nem nyerjük meg, de a pótselejtezős párharcot igen.”

A MAGYAR VÁLOGATOTT SZŰK KERETE A NORVÉGIA ELLENI PÓTSELEJTEZŐKRE
Kapusok:
Bogdán Ádám (Liverpool – Anglia), Király Gábor (Haladás), Megyeri Balázs (Getafe – Spanyolország)
Védők:
Bosnjak Predrag (Haladás), Fiola Attila (Puskás Akadémia FC), Guzmics Richárd (Wisla Kraków – Lengyelország), Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (Lech Poznan – Lengyelország), Lang Ádám (Videoton FC), Leandro (Ferencváros), Vanczák Vilmos (FC Sion – Svájc)
Középpályások:
Elek Ákos (Csangcsun Jataj – Kína), Gera Zoltán (Ferencváros), Kleinheisler László (Videoton FC), Kovács István (Videoton FC), Nagy Ádám (Ferencváros), Pintér Ádám (Ferencváros)
Támadók:
Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor – Törökország), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan – Lengyelország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa – Lengyelország), Pekár László (Puskás Akadémia FC), Priskin Tamás (Slovan Bratislava – Szlovákia), Stieber Zoltán (Hamburger SV – Németország), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország)

A NORVÉG VÁLOGATOTT 24 FŐS KERETE A MIEINK ELLENI EB-PÓTSELEJTEZŐRE
Kapusok:
André Hansen (Rosenborg), Rune Jarstein (Hertha BSC – Németország), Örjan Nyland (Ingolstadt – Németország)
Védők: Haitam Aleesami (IFK Göteborg), Vegard Forren (Molde), Even Hovland (Nürnberg – Németország), Tom Högli (FC Köbenhavn – Dánia), Martin Linnes (Molde), Stefan Strandberg (FK Krasznodar – Oroszország)
Középpályások: Valon Berisha (Red Bull Salzburg – Ausztria), Omar Elabdellaoui (Olympiakosz Pireusz – Görögország), Pal André Helland (Rosenborg), Markus Henriksen (AZ – Hollandia), Stefan Johansen (Celtic FC – Skócia), Havard Nordtveit (Borussia Mönchengladbach – Németország), Ole Selnaes (Rosenborg), Per Skjelbred (Hertha BSC – Németország), Alexander Tettey (Norwich City – Anglia), Martin Ödegaard (Real Madrid Castilla – Spanyolország)
Támadók:
Jo Inge Berget (Malmö FF), Veton Berisha (Greuther Fürth – Németország), Alexander Söderlund (Rosenborg), Mohamed Elyounoussi (Molde), Marcus Pedersen (Strömsgodset)

EB-PÓTSELEJTEZŐ – A PROGRAM
November 12., 20.45: Norvégia–Magyarország (tv: M4)
November 15., 20.45: Magyarország–Norvégia (tv: M4)

A TOVÁBBI PÁROSÍTÁSOK

November 13., 20.45: Bosznia-Hercegovina–Írország (tv: Sport1)
November 16., 20.45: Írország–Bosznia-Hercegovina (tv: Sport1)

November 14., 18.00: Ukrajna–Szlovénia (tv: Sport2)
November 17., 20.45: Szlovénia–Ukrajna

November 14., 20.45: Svédország–Dánia (tv: Sport2)
November 17., 20.45: Dánia–Svédország (tv: Sport1)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik