F. B. 2021.04.09 13:57 Frissítve: 2021.04.09 14:32

NB II: jogvita a Loki ellen gólt szerző szélső és volt klubja között – a FIFA döntött

2017 és 2020 között három évet töltött a labdarúgó NB II-ben szereplő Kazincbarcikánál a romániai Kanalos Tony-Markos, azonban a harmadik idényében már keveset játszott és jogvitába keveredett a borsodi klubbal, melyben nemrég döntést hozott a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), de az ügy még folytatódhat…

Kanalos (labdával) februárban már pályára is lépett a Dorogi FC-ben volt csapata, a Kazincbarcika ellen (Fotó: Hagymási Bence/HB Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra)2017 nyarán, 19 évesen került a partiumi Olimpia Satu Mare (Szatmárnémeti) együtteséből az NB II-es Kazincbarcikai SC-hez a romániai Kanalos Tony-Markos, a borsodi klub adott tehát lehetőséget a labdarúgónak először Magyarországon a bizonyításra. A fiatal szélső felnőtt szinten a román másodosztályban mutatkozott be, majd Kazincbarcikán is hamar stabil játékossá vált és első NB II-es idényében 24 bajnokin négy gólt szerzett. A következő, 2018–19-es kiírás hasonlóan sikerült számára, 25 másodosztályú találkozón öt gólig jutott, de ekkor már öt alkalommal pályára lépett a barcikaiak fiókcsapatában, a megyei I. osztályú Bánhorvátiban is, ahol öt meccsen ötször talált be. A játékos  pályafutása ezek után megrekedt, utolsó barcikai idényében az NB II-ben már csak 6 bajnokin kapott szerepet – a szerkesztőségünket megkereső Kiss Márton, a játékost képviselő ügyvéd szerint ennek nemcsak szakmai okai voltak.

Jogvitába keveredett Tony-Markos Kanalos és a Kazincbarcika, ezért 2020 januárjától én láttam el a játékos jogi képviseletét – ecsetelte Kiss Márton, a SILA International Lawyers ügyvédi társaság tagja. – Álláspontunk szerint a borsodi klub ekkor már több ponton sértette a játékos érdekeit, egyrészt jelentős összeggel tartozott – 2019-re visszamenően – Kanalosnak, amelyről igyekeztünk a klubbal megegyezni, illetve szerződésbontást is kezdeményeztünk, de egyik sem sikerült. Az tény, hogy 2020 februárjában a klub kifizetett egy bizonyos összeget, de az nem a teljes tartozás volt. Emellett a klub a második csapathoz (Bánhorváti KBSC) irányította őt, méghozzá indoklás nélkül – mindezek következtében 2020 júniusában a FIFA-hoz (Nemzetközi Labdarúgó-szövetség) fordultunk, miután Kanalos egyoldalúan felbontotta a klubbal érvényben lévő szerződését. A jogvitában idén, 2021 februárjában hozott határozatot a FIFA. A szervezet nekünk adott igazat, így a klubnak ki kell fizetnie az elmaradásokat. Úgy tudjuk, hogy a klub kérte a FIFA-tól a jogindoklást, így még nem ért véget a jogvita, hiszen ezek után a CAS-nál (Nemzetközi Sportdöntőbíróság) is fellebbezhetnek.”

Természetesen megkerestük a Kazincbarcika ügyvezetőjét, Wächter Balázst, hogy mi a klub álláspontja az ügyben. A sportvezető az NSO-nak hangsúlyozta, hogy a klub folyamatban lévő jogi ügyeket nem kommentál, de annyit leszögezett, hogy a Kazincbarcika mindenben korrekt volt a játékossal szemben.

A jelenleg 22 esztendős Kanalos Tony-Markosnak egyébként barcikai távozása után fél évig nem volt csapata, 2020 őszén egyénileg készült. 2021 januárjában aztán a szintén másodosztályú Dorogi FC szerződtette. Kilenc bajnoki mérkőzést játszott Fenyvesi László együttesében és két gólt szerzett – először az ETO FC Győr, majd a legutóbbi, szerdai játéknapon a DVSC kapujába talált be (a Dorog 2–0-ra legyőzte a listavezetőt).

A barcikaiakhoz kapcsolódó hír még, hogy a közelmúltban profi szerződést kapott a 16 éves Lukács Gergő, aki eddig öt alkalommal volt már az NB II-ben a meccskeret tagja, igaz, a profi osztályban még nem lépett pályára. A most futó idényben a megyei I. osztályú Bánhorvátiban hat meccsen négy gólt szerzett, míg a Barcika U17-es együttesében 19 bajnokin 48 gólig jutott.

2021.05.04 23:34:25

Labdarúgó NB II CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Egy pillanatig sem kívánom azt sugallni, hogy­ a Sajóbábony esetében is hasonló süllyedésveszéllyel lenne dolgunk. Valószínűsíthetően egyszerű emberi mulasztás vezetett oda, hogy az edző autóba vágta magát, kijelentve, neki elég ebből.

2021.05.02 15:14:48

Labdarúgó NB II BÁBICS NORBERT

2018 után sikerült ismét legyőznie az ETO-t a sárga-kékeknek, így továbbra is a feljutásért küzdenek.

2021.05.02 15:36:16

Labdarúgó NB II F. B., P. Gy.

Megint kikapott a Kaposvár, ikszelt a Barcika • Bent maradt a Siófok, a Szentlőrinc, a Csaba és a Dorog.

2021.05.01 08:41:21

Labdarúgó NB II HORVÁTH GÁBOR

Jó iramú, sok helyzetet hozó mérkőzésen ikszelt egymással a két csapat.

2021.05.01 08:41:21

Labdarúgó NB II FERENCZ NORBERT

A baranyai csapat már az első félidőben biztosnak tűnő előny birtokában nyert Kaposváron.