CSERHÁTI ANDRÁS
2022.05.28 10:11 Frissítve: 2022.05.31 09:18

NS-értékelés: ugyanabba a folyóba léptek a kispestiek

A Bp. Honvéd egymás után a második idényében is csak bukdácsolt, s egészen az utolsó fordulóig kérdéses volt, bennmarad-e az élvonalban.

 

A Budapest Honvéd játékosai az utolsó fordulóban, Felcsúton csikarták ki az élvonalban maradást (Fotó: Török Attila)

 

Mivel semmilyen érdemi változás nem történt tavaly nyáron a Budapest Honvédnál a rendkívül gyenge, csalódást keltő idény után (10. hely, utolsó előtti fordulóban kiharcolt bennmaradás), borítékolható volt, hogy a kispestiek ismét csak szenvedni fognak – így is történt. A csapat esetleges játékot mutatott be szinte minden héten, ezek után pedig rendre ugyanazt lehetett hallani Horváth Ferenc vezetőedzőtől és a játékosoktól is az ősszel: legközelebb javítanak.

Nem javítottak.

Az ősszel öt meccset is előnyből bukott el a gárda, s nyolc gólt kapott a nyolcvanadik perc után. Időnként a szétesés jeleit lehetett látni a csapaton, s bár novemberben három játékost (Eppel Mártont, Zinédine Machach-t, Mohamed Mezgranit) is kitett a vezetőség a keretből, ez semmilyen pozitív hatást sem hozott. Bár decemberben a nyolcadik helyen állt a Honvéd a tabellán, és mindössze öt pont választotta el a már kieső helyen álló MTK Budapesttől, Horváth Ferenc és stábja meglepő módon a helyén maradhatott.

Még jó egy hónapig. Vagyis a téli felkészülést még a korábbi 32-szeres válogatott csatár vezényelte le, majd a Gyirmót FC Győr elleni januári bajnoki vereség (0–1) után távozott, Nebojsa Vignjevics pedig érkezett. Ekkor vált bizonyossá, a vezetőségben fejetlenség uralkodik, koncepcióról beszélni felesleges. Hiszen nincs arra megfelelő magyarázat, hogy azt sugallják, bíznak a vezetőedzőben, hagyják dolgozni a téli szünetben, majd 2022 első tétmeccse után megköszönik a munkáját. Lássuk be, ilyen nem történhet meg tettre kész vezetőség esetében.

A szerb szakember érkezésével összeszedettebbé és szervezettebbé vált a csapat játéka, de hosszabb távon ugyanazt a kilátástalan futballt láthattuk (néhány kivételtől eltekintve. Ilyen a Mol Fehérvár 3–1-es és az Újpest 2–0-s legyőzése), mint a korábbi hónapokban. Bár úgy tudjuk, a csapattagok zöme sokáig győzködte magát, biztosan benn marad a Honvéd, a záró fordulót megelőző hét bajnokin szerzett négy pont meghozta gyümölcsét: Felcsúton dőlt el, hogy megragad-e az NB I-ben a patinás klub vagy a mélybe zuhan.

Megragadt, mert rendkívül elszántan lépett pályára idegenben, mégpedig remek hangulatban: a kispesti szurkolók megtöltötték a hazai szektorokat is. Győzelmükkel (2–1, de egy pont is elég lett volna) pedig a kispestiek benn maradtak az élvonalban. Ha rosszmájúak lennénk, az előző idénybeli szerepléshez képest előrelépett a csapat – a tizedik után a kilencedik helyre futott be...

A drukkerek hónapok óta változást sürgetnek, kérdés, mi történik a nyári szünetben – ha újfent marad minden a régiben (elsősorban a gyenge légiósok), ha nem érkezik erőskezű vezető (nevezzük sportigazgatónak), borítékolható, hogy egymás után harmadszor is a kiesés ellen küzdhet a Honvéd.

Lássuk be, ilyen patinás, csaknem tökéletes körülmények között működő klubnak ez végtelenül kellemetlen lenne...

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATT A KÉPRE!
SKÓT SPORTIGAZGATÓ ÉRKEZHET KISPESTRE

Már csaknem egy hónapja beszámoltunk arról, hogy információnk szerint Ivan Kepcija érkezhet Kispestre. Úgy tudjuk, a horvát szakember valóban a Bp. Honvédban folytatja pályafutását, mégpedig szakmai tanácsadóként. Korábban dolgozott sport­igazgatóként a Hajduk Splitben, a Dinamo Zagrebben, a Legia Warszawában, a Hibernian FC-ben és az FK Sarajevóban is. A sportigazgatói székbe Chris Docherty  ülhet le, a skót szakemberrel a hírek szerint Ivan Kepcija jó viszonyt ápol. Ő korábban a Hajduk Splitben, a Dundee Unitedben, a Togliattiban dolgozott, s megfordult Kínában is. A Honvédtól azt a tájékoztatást kaptuk, ha bejelentenivalója lesz, a hivatalos felületein közzéteszi.

NS-SZAKÉRTŐ

Plókai Attila, a Bp. Honvéd korábbi hétszeres válogatott védője: – Már az egymást követő második gyenge idényen van túl a Honvéd, ez nem lehet a véletlen műve... A VAR a legtöbb esetben a csapat kárára volt, de csak erre fogni a rossz szereplést óriási hiba lenne. Tavaly nyáron nagy várakozással tekintettünk az évadra, de megint csalódnunk kellett. Maradjunk annyiban, mázlival maradt bent a csapat, és bizony nem jó a tűzzel játszani, mert előbb-utóbb megégeti magát az ember... Nagy változásra lenne szükség, olyan ember kell a vezetőségbe, aki kézben tartja a játékosigazolást, ért is hozzá, látja, ki a minden szempontból megfelelő futballista. Jó lenne, ha ez a szakember nem csupán hírből ismerné a futballpályát, hanem játszott is rajta néhány tétmeccset. Nebojsa Vignjevicset jó szakembernek tartom, remélem, még
egy ilyen évet nem kell átélnünk.

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATT A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATT A KÉPRE!
NS-ÉRTÉKELÉS
1. rész: Gyirmót FC: nem tragédia a kiesés
2. rész: MTK Budapest: négy edző, egy kiesés – a kudarc okainak nyomában
3. rész: szenvedett, de bent maradt a Mezőkövesd
4. rész: ugyanabba a folyóba léptek a kispestiek
2023.03.24 19:21:53

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Van bennem jócskán nosztalgikus szomorúság. Elvégre a Pécs, a Szeged, a Szombathely és a Győr a középmezőnyben álmodozik a szebb jövőről, ám a Nyíregyháza 16. és a Békéscsaba 17. helye a jelenlegi állás szerint csak osztályozót ér, a két kieső előtt végző három csapat ugyanis minősítőt játszik majd a nyártól 18-as mezőnyre csökkenő sorozatért.

2023.03.23 23:32:35

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A döntés legfontosabb üzenete valószínűleg az, hogy a Vasas vezetősége önkritikát gyakorolt. Belátta hibáit az elmúlt évek játékospolitikája, a csapat menedzselése kapcsán, elismerte, hogy az eddig meghozott intézkedések nem vezettek eredményre.

2023.03.20 21:06:37

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Ha túlzás is, hogy a lelkével törődni kell, az érzelmeit nem szabad félresöpörni.

2023.03.20 21:03:34

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Vajon van-e még egy bajnokság az általunk ismert fociuniverzumban, ahol a profi osztályokban olyan vircsafttal kezdődhetnek a félidők, mint nálunk, hogy valaki a pénzéért cserébe elpöccintheti a labdát a kezdőpontról?