Két igen érdekes góllal nyert Zalaegerszegen a Ferencváros

Vágólapra másolva!
2023.01.24. 18:20
A labdarúgó NB I 2. fordulójából elhalasztott mérkőzésen a Ferencváros 2–1-re legyőzte idegenben a Zalaegerszeget.
Pörgős, jó meccsel indult újra az NB I (Fotó: Szabó Miklós) – A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETI A 2. FORDULÓ GALÉRIÁJÁT
Pörgős, jó meccsel indult újra az NB I (Fotó: Szabó Miklós) – A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETI A 2. FORDULÓ GALÉRIÁJÁT

LABDARÚGÓ NB I
A 2. FORDULÓBÓL ELHALASZTOTT MÉRKŐZÉS
ZTE FC–Ferencvárosi TC 1–2
(Huszti 20., ill. Marquinhos 17. – 11-esből, A. Traoré 90.)
Zalaegerszeg,
ZTE Aréna, 5514 néző. Vezette: Erdős

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője semmit sem bízott a véletlenre. Már hétfőn útnak indította csapatát a Budapesttől kétszázötven kilométerre fekvő Zalaegerszegre, s a ZTE Arénától néhány száz méterre álló hotelben szállt meg a bajnoki címvédő. A pálya talajával azonban nem ismerkedhettek meg a zöld-fehér labdarúgók, ugyanis hétfő este hatalmas eső zúdult a városra, így megtörtént az, amitől a helyi szervezők tartottak, több mint két milliméter csapadék zúdult a gyepszőnyegre. Kedden aztán kiderült, feleslegesen aggódtak, tökéletes állapotú pályára léphettek a csapatok. Zalaegerszegen egyáltalán nem szokatlan, hogy a Ferencváros érkezése az átlagosnál nagyobb érdeklődést vált ki a szurkolókból, a megyeszékhelyen és a környező településeken rengeteg az FTC-szimpatizáns él, akik aztán kíváncsiak is a fővárosiak vendégjátékára. Így volt ez kedd este is, a hideg és a csípős szél ellenére sokan fagyoskodtak a lelátón, s természetesen jöttek a zöld-fehérek is, akik már délután zászlókba és sálakba burkolózva sétálgattak a város utcáin, és itt-ott melegítőital gyanánt előkerült a mellényzsebből a „kerítésszaggató” zalai pálinka is.

Az átlagosnál nagyobb érdeklődés miatt remek hangulatban kezdődött el a második fordulóból elhalasztott mérkőzés. A Ferencváros húzott bele jobban, már az ötödik percben megszerezhette volna a vezetést, ám Adama Traoré kihagyta a kihagyhatatlannak tűnő helyzetet, a kapu helyett közelről az oldalhálóba rúgta a labdát. A váratlan helyzet ellenére nem esett kétségbe a ZTE, s kis idő múlva felvette a Ferencváros ritmusát, így hatalmas küzdelem alakult ki. A Fradi ráérzett a zalaiak sebezhető pontjára, a jobb oldalon próbálta áttörni a hazai védelmet, több-kevesebb sikerrel, mígnem büntetőből szerzett vezetést a 18. percben (Marquinhos lövése amúgy furára sikeredett, még a VAR is besegített, hogy bizonyossá váljon, amikor a légiós elcsúszott, nem rúgta rá a bal lábára a labdát, hiszen úgy a kettős érintés miatt érvénytelen lett volna a gól), s bár előtte még hatalmas bravúrt mutatott be Demjén Patrik, a ZTE kapusa, a tizenegyesből a léc alá perdülő labdát már nem védhette.

Sokáig nem örülhettek a vendégek, ugyanis három perccel később a jobbhátvéd Huszti András egyenlített. Nem is akárhogyan, láthatóan jól begyakorolt szabadrúgás-variáció után került elé a labda, s nem is hibázott. A hazai táborban érthetően hatalmas volt a boldogság, amely csak fokozódott, ugyanis Szendrei Norberték – ahogyan azt megígérték – nem ijedtek meg a bajnokcsapattól, hanem még magasabb sebességre kapcsoltak, letámadták a labdával néha sokáig vacakoló védőket, megpróbálták elfojtani a vendégek akcióit. Persze a fradisták sem estek kétségbe, idővel már gyors, pontos passzokkal indították el a támadásokat.

A mérkőzés ezen szakaszában úgy tűnt, a legkevesebb gondot mindkét csapat a középpályás-védekezésre fordítja, sokkal inkább a támadásra, a helyzetek kialakítására fókuszál, s ennek volt betudható az átlag fölötti iram, a változatos, élvezetes futball. Ahogy telt az idő, egyre inkább érzékelhetővé vált, hogy az FTC ezúttal igazi center, klasszikus befejező csatár nélkül futballozik; noha Marquinhos játszott a három támadó középpályás előtt, egészen bizonyos, hogy nem ez az igazi posztja a brazil labdarúgónak. Azért esett Marquinhosra a választás, mert Ryan Mmaee eltiltása, valamit a mellőzött Franck Boli hiánya miatt kényszerhelyzetbe került a zöld-fehérek szakmai stábja.

A szünet után is változatos, élvezetes, izgalmas játékot láthattunk, csupán az volt a kérdés, melyik együttes fárad el előbb a nagy rohanásban. Ricardo Moniz, a hazaiak mestere jó érzékkel változtatott a szünetben, lecserélte a 21 éves Szalai Szabolcsot – a csatár kifutotta magát –, s helyette Tajti Mátyást küldte a pályára; így némileg megszilárdította a hazai középpályát, közben pedig kétcsatáros játékra állította át együttesét. A Ferencváros csupán a 62. percben reagált a hazaiak húzására, amikor is Xavier Mercier helyett Tokmac Nguen állt be, elfoglalva a centerpozíciót, míg Marquinhost a középcsatár mögé rendelte a vendégek orosz trénere. Vélhetően Csercseszov is felismerte: bár a brazil olykor látványosan terelgette vagy passzolta a labdát, összességben nem volt túl hatékony a centerjátéka.

A hajrára úgy tűnt, a hazai együttest viselte meg jobban az átlagon felüli iram. Érezte a veszélyt Moniz is, a holland vezetőedző űzte-hajtotta az erejükkel egyre inkább elkészülő labdarúgóit, akik fáradtan is harcoltak. S amikor már úgy tűnt, döntetlen marad az eredmény, Adama Traoré bevette a ZTE FC kapuját. A fejes után megint VAR-vizsgálatra volt szükség, hogy a labda vajon teljes terjedelmével átjutott-e a gólvonalon, s mert átjutott, az FTC – két érdekes góllal – legyőzte a ZTE FC-t. A helyzetek alapján nem érdemtelenül. 1–2

HUSZTI: RÉMÁLMAIMBAN FOG ELŐJÖNNI, HOGY ILYEN GÓLT KAPTUNK

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 15 12 1 2 36–13 +23 37
2. Kecskeméti TE 16 6 8 2 23–16 +7 26
3. Kisvárda 16 7 4 5 27–29 –2 25
4. Puskás Akadémia 16 6 7 3 22–18 +4 25
5. Zalaegerszegi TE 16 6 4 6 25–19 +6 22
6. Paksi FC 15 6 3 6 27–26 +1 21
7. Debreceni VSC 16 5 5 6 27–27 0 20
8. Mol Fehérvár 16 5 4 7 20–23 –3 19
9. Mezőkövesd 16 4 4 8 18–26 –8 16
10. Újpest FC 16 4 4 8 19–29 –10 16
11. Budapest Honvéd 16 4 4 8 16–27 –11 16
12. Vasas FC 16 3 6 7 13–20 –7 15
NB I, 2022–23, 2. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Augusztus 5., péntek
Vasas FC–Paksi FC 2–2
Budapest, Illovszky Rudolf StadionPillók Ádám
2429
Augusztus 6., szombat
DVSC–Kecskeméti TE 1–1Debrecen, Nagyerdei Stadion
Káprály Mihály4724
Augusztus 7., vasárnap
Kisvárda–Mezőkövesd 4–2Kisvárda, Várkerti Stadion
Andó-Szabó Sándor1927
Puskás Akadémia–Újpest 2–0
Felcsút, Pancho ArénaBognár Tamás2000
Mol Fehérvár–Budapest Honvéd 4–0
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
Vad II István
3517
Január 24., kedd
Zalaegerszegi TE–FTC 1–2
Zalaegerszeg, ZTE Aréna
Erdős József
5514
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik