FTC: Vécsei és Pászka már a derbi előtt megbeszélték...

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2022.04.26. 09:25
null
A Pászka Lóránd passzából eredményes Vécsei Bálint góljával nyert a Fradi az Újpest ellen (Fotó: Árvai Károly)
Szó sem lehetett hajnalig tartó ünneplésről, mert Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője a győztes derbi másnapjának reggelén már edzést tartott a bajnokcsapat tagjainak, akik közül az Újpest elleni második gólt összehozó Pászka Lóránd, Vécsei Bálint kettős nyilatkozott a Nemzeti Sportnak.

– Soha jobbkor győztes gól?
Ennél jobb forgatókönyvet el sem tudtam volna képzelni a vasárnapi derbire – válaszolta lapunknak az Újpest ellen 2–1-re megnyert mérkőzés másnapján Vécsei Bálint, aki a lövésével a 39. percben alakította ki a végeredményt. – Nagyon örülök neki, mert ezzel nyertük meg a derbit, így az ünneplés még inkább különleges volt. Ez a gól örök emlék lesz.

PÁSZKA LÓRÁND ADRENALINTÓL ÉS ÖNBIZALOMTÓL FŰTVE JÁTSZOTT

Második NB I-es mérkőzésén bajnoki címet ünnepelhetett. Nem akármilyen pályafutás Pászka Lórándé: a Ferencváros kézdivásárhelyi születésű, 26 esztendős játékosa a télen érkezett a Lipcsei Péter által irányított Soroksártól, a bajnokság végén pedig Eldar Civic sérülése miatt kulcsszereplővé lépett elő – a vasárnapi derbin remekül futballozott, és a győztes gólt megelőzően ő adta a passzt Vécsei Bálintnak.

„Még most is a meccs hatása alatt vagyok. Ez volt az első fellépésem a Groupama Arénában, rögtön ilyen hangulatban játszhattam, és nem rossz a statisztikám: második NB I-es mérkőzésemen bajnoki címet ünnepelhettem. Tisztában vagyok vele, leginkább a társaimnak köszönhetem, hogy hétfő reggel magyar bajnokként ébredhettem.”

Úgy érzi, kezdi megszokni az élvonal ritmusát, és a taktikai elemeket is egyre inkább elsajátítja.

„Vécsei Bálinttal valóban többször beszéltük, hogy ha az alapvonal közelébe jutok, a második hullámban érkezőkre is figyeljek. Örülök, hogy vasárnap gólpasszal járultam hozzá a sikerhez, különleges érzés volt így ünnepelni. Adrenalintól és önbizalomtól fűtve játszottam.”

– Pászka Lórándnak megköszönte az előkészítést?
Az edzéseken többször előfordult a gól előtti szituációhoz hasonló, gyakran mondtam neki, ne csak a kapu elé nézzen, a második hullámot is figyelje. A jelek szerint megfogadta a tanácsomat, felnézett, észrevett és jó ütemben gurította elém a labdát.

– Mivel nőttek az Újpest fölé?
– Akarással! A meccs reggelén úgy kelhettünk fel, ha megverjük a lilákat, bajnokok vagyunk. Ennél nagyobb motiváció aligha kell labdarúgónak, és akkor még ott volt a telt ház és a fantasztikus hangulat. Ilyen körülmények között jószerével nem fordulhatott elő, hogy ne győzzünk. El kell ismerni, a játékunk időnként nem olyan volt, amilyet elterveztünk, de a lelkierőnket mutatja, hogy ilyen kiélezett helyzetben is megnyertük a derbit és azzal együtt a bajnokságot.

– A végén azért volt miért izgulniuk, hiszen Yohan Croizet gólját előbb megadta a játékvezető, majd a videobíró közreműködésével visszavonta. Hogyan élte meg azokat a pillanatokat a pályán?
Nehezen. Nemcsak a pályán, az egész stadionban nagy volt a csend, senki sem tudta, mi lesz a döntés. Eleinte csak annyit láttam, hogy a bíró kérdezősködik, elsőre én sem tudtam, hogy leshelyzetet vizsgálnak-e vagy kezezést. Utólag visszanézve jól döntött a VAR. Ha néha túl sokáig is áll miatta a játék, elégedettek lehetünk a videobíró működésével.

– Meddig tartott az ünneplés? Hajnalig folyt a pezsgő?
– Mondanám, hogy pirkadatig buliztunk, csakhogy még odabent az öltözőben meglepett bennünket Sztanyiszlav Csercseszov, az öltözködés közben jelezte, másnap reggel edzés. Azért így is volt egy kis ünneplés, a stadionban odafent koccintottunk a vezetőséggel, de túl sokáig nem maradtunk, mert reggel a Népligetben volt jelenésünk.

– Harmadik bajnoki címét szerezte a Fradival. A mostaninak örül a legjobban?
– Ezt érzem leginkább a magaménak. Ebben az idényben tettem a legtöbbet az aranyéremért, és lettem a csapat meghatározó tagja. Az eddigi huszonkilenc fordulóban huszonháromszor pályára léptem, a legtöbbször szerencsére kezdőként. Időnként jól is ment a játék, és mostanra az önbizalmam is teljesen rendben van. Az Újpest ellen is megmutattuk, igazi csapat vagyunk, a nehéz feladatokat is megoldjuk.

– Sztanyiszlav Csercseszov hétfő reggeli edzése jelzésértékű volt?
Talán igen, de magunktól is tudjuk, hogy a bajnoki cím elhódítása után nem ereszthetünk le. Május tizenegyedikén a Paks elleni kupadöntő vár ránk, én pedig már csak azért is szeretném megőrizni a jó formámat, mert ha minden jól alakul, a nyáron a válogatottban is négy rangos mérkőzés vár rám Olaszország, Németország és kétszer Anglia ellen.

– Bánja, hogy nem az Újpesttel játsszák a kupadöntőt?
– Nekem mindegy, ki az ellenfél, a legfontosabb, hogy duplázzunk. A csapatban sokaknak a mostani volt a negyedik bajnoki címük, ám a kupagyőzelem egyelőre nem jött össze nekünk. Az öltözőben is érezhető, mindenkit motivál az újabb trófea elhódítása.

Pászka Lóránd (balra), Aissa Laidouni és Vécsei Bálint  a Ferencváros második gólja után (Fotó: Árvai Károly)
Pászka Lóránd (balra), Aissa Laidouni és Vécsei Bálint  a Ferencváros második gólja után (Fotó: Árvai Károly)

Az NSO ajánlja:

♦ Az elmúlt 100 év egyik legsikeresebb Fradiját láthatjuk

♦ BL: kiemeltként várja a Fradi az első selejtezőkör sorsolását

♦ Az FTC megérdemli a sikereket – Peter Stöger

♦ Így ünnepelték a bajnoki címet az FTC játékosai és szurkolói – videó

♦ Sorozatban negyedszer – Thury Gábor jegyzete

♦ Képgaléria a bajnokavatásról!

♦ Csercseszov: Legyen mindig telt ház!; Kruscsics nem tudta, bajnok lehet a Fradi

♦ Az Újpest legyőzésével bajnok lett a Ferencváros!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik