NB I: az elmúlt 100 év egyik legsikeresebb Fradiját láthatjuk

Vágólapra másolva!
2022.04.25. 18:50
null
Sorozatban negyedszer ünnepelhet bajnoki címet a Ferencváros (Fotó: Árvai Károly)
A sorozatban negyedik, az NB II-ből való visszajutás (2009), illetve 2016 óta pedig az ötödik élvonalbeli bajnoki címét megnyerő Ferencvárosa 123 éves története egyik legsikeresebb időszakát éli, csak az alapító elnök, Springer Ferenc idejében nyert több bajnoki címet, mint az elmúlt tíz évben – történeti érdekességek.

♦ A Ferencváros labdarúgócsapata a 29. fordulóban, az Újpest FC elleni 2–1-es győzelemmel bebiztosította az újabb, sorozatban negyedik, összességében 33. élvonalbeli bajnoki címét. Idén egy fordulóval előbb avattak bajnokot, mint a 2020–2021-es évadban, de akkor is a derbigyőzelem után ünnepelhetett a Fradi. Tavaly április 20-án 3–0-ra győztek a zöld-fehérek a lilák ellen, Tokmac Nguen a mostanihoz hasonlóan azon a meccsen is betalált, viszont az akkor duplázó Myrto Uzuni azóta már távozott az Üllői útról. Ugyanakkor nagy különbség még, hogy azt a meccset a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött rendezték meg a Groupama Arénában, a mostani 20155 nézővel szemben. A Fradi 2021 előtt 2020-ban és 2019-ben is a 30. fordulóban lett bajnok, mindkétszer a Honvéd elleni meccsen ünnepelhetett, igaz, három éve úgy, hogy – bár kikapott a kispestiektől – a Vidi botlása miatt már a kezdő sípszó előtt aranyérmes volt. A 29. fordulónál hamarabb 2016-ban dőlt el a bajnokság, akkor is a Fradi örülhetett a 28. fordulóban, még úgy is, hogy vereséget szenvedett Debrecenben.

♦ Meglepő, hogy a korai bajnokavatás ellenére már biztosan kevesebb ponttal lesz első a Fradi, mint a legutóbbi két évben, ugyanis most, ha a hátralévő négy meccsét meg is nyeri, 74 ponttal zár, míg tavaly 78, két éve pedig 76 ponttal fejezte be a bajnokságot. A különbség fő oka, hogy ebben az idényben már ötször is kikapott az FTC, míg az előző kettőben összesen csak négyszer.

Sorozatban bajnokok – A NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
Sorozatban bajnokok – A NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!

♦ A vasárnapi győzelemmel a Ferencváros sorozatban a tizedik derbit nyerte meg az Újpest ellen. Ennél hosszabb győzelmi sorozata az Újpest ellen – a bajnoki és Magyar Kupa-meccseket nézve – 1905 és 1916 között volt a Fradinak, akkor 15-ször győzött. Viszont az Újpest a 2015. decemberi, 1–0-s sikere óta nyeretlen a nagy riválissal szemben, immár 19 tétmérkőzés óta, ami példa nélküli a két klub közös történetében.

A mostani alkalmon kívül az pedig egyszer fordult elő az 1899. május 3-án alapított, jövő héten 123 éves klub történelmében, hogy labdarúgói egymás után minimum négyszer is bajnokságot nyerjenek az első osztályban: 1908 és 1912 között ötször végzett az élen az FTC. A Fradinak idén még az a bravúr is összejöhet, hogy a bajnokság mellett a Magyar Kupát is megnyerje, hiszen múlt héten bejutott a döntőbe, ahol május 11-én a Paksi FC lesz az ellenfele.

♦ 2016 után fordulhat elő ismét, hogy ugyanaz a csapat nyeri meg a bajnokságot, mint a kupát, hat éve is az FTC-nek sikerült a duplázás. Akkor a német Thomas Doll volt a vezetőedző, viszont az őt váltó ukrán Szerhij Rebrov időszakában a legjobb négyig sem tudtak eljutni Dibusz Dénesék. Az elmúlt száz évben Doll után az orosz Sztanyiszlav Csercseszov lehet a második külföldi edző, aki ugyanazon idényben bajnokságot és Magyar Kupa-döntőt is nyer csapatával Magyarországon.

♦ Egyébként a Ferencváros történetében negyedik alkalommal fordul elő, hogy külföldi edző irányításával nyer bajnokságot az NB I-ben, ráadásul a mostani sikerben két külföldi edző munkája is benne van: ősszel 15 mérkőzésen még az osztrák Peter Stöger ült a kispadon. Korábban Doll egyszer (2016), Rebrov háromszor (2019, 2020, 2021) győzött a csapattal, amely egyébként 2009-ben az NB II Keleti csoportját is külföldi edzővel, az angol Bobby Davisonnal nyerte meg. Ha végignézzük az azóta eltelt időszak legnagyobb eredményeit – öt NB I-es bajnoki cím, három Magyar Kupa-győzelem, BL- és El-főtábla –, jól látszik, milyen nagy utat járt be a Ferencváros az elmúlt 13 évben onnantól, hogy a 2006-os kizárást követően visszajutott a legmagasabb osztályba.

♦ A Ferencvárosi Torna Clubot 2011 óta irányítja Kubatov Gábor, ő a klub történetének 35. elnöke a tempofradi.hu statisztikája szerint (az ügyvezető elnökökkel együtt). Egyben az öt NB I-es bajnoki címmel, Mailinger Bélával (1931–1944) együttő a klubtörténet második legeredményesebb elnöke a labdarúgást tekintve – a klub alapító elnökének, Springer Ferencnek az időszakában (1899–1920) nyolcszor nyert bajnokságot a Ferencváros.

Dibusz Dénes az elmúlt évek mind az öt bajnoki címének részese volt. A Tempó Fradi! kimutatása alapján az elmúlt száz évben dr. Sárosi György, Lázár Gyula és Géczi István mellett ő a negyedik játékos, aki öt bajnokságot nyert a Ferencvárossal (a csúcstartók az 1920-as évek előttről Bródy Sándor, Manglitz Ferenc és Weisz Ferenc nyolc-nyolc aranyéremmel).

♦ A 2021–2022-es bajnoki idényben 32 játékos lépett eddig pályára a Ferencvárosban, a legtöbbször, 26-szor a norvég válogatott Tokmac Nguen. A keret tagjai 19 különböző országban születtek.

A FERENCVÁROSBAN A 2021–2022-ES IDÉNYBEN EDDIG PÁLYÁRA LÉPŐ JÁTÉKOSOK – A BAJNOKCSAPAT TAGJAI
Kapusok:
Bogdán Ádám, Dibusz Dénes
Mezőnyjátékosok: Carlos Auzqui (argentin), Fortune Bassey (nigériai), Muhamed Besic (bosnyák), Miha Blazic (szlovén), Franck Boli (elefántcsontparti), Botka Endre, Marijan Cabraja (horvát), Eldar Civic (bosnyák), Csontos Dominik, Lasa Dvali (grúz), Anderson Esiti (nigériai), Zseljko Gavrics (szerb), Ihor Haratin (ukrán), Adnan Kovacevic (bosnyák), Aissa Laidouni (francia-tunéziai), Stjepan Loncar (bosnyák), Róbert Mak (szlovák), Marko Marin (német), Marquinhos (brazil), Samy Mmaee (belga-marokkói), Ryan Mmaee (belga-marokkói), Tokmac Nguen (kenyai-norvég), Pászka Lóránd (romániai), Somália (brazil), Szánthó Regő, Myrto Uzuni (albán), Vécsei Bálint, Henry Wingo (amerikai), Kristoffer Zachariassen (norvég), Olekszandr Zubkov (ukrán)

Az NSO ajánlja:

♦ BL: kiemeltként várja a Fradi az első selejtezőkör sorsolását

♦ Az FTC megérdemli a sikereket – Peter Stöger

♦ Így ünnepelték a bajnoki címet az FTC játékosai és szurkolói – videó

♦ Sorozatban negyedszer – Thury Gábor jegyzete

♦ Képgaléria a bajnokavatásról!

♦ Csercseszov: Legyen mindig telt ház!; Kruscsics nem tudta, bajnok lehet a Fradi

♦ Az Újpest legyőzésével bajnok lett a Ferencváros!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik