FTC: távozik a válogatott védő, figyelik az Eb-re pályázó magyar csatárt – NS-infó

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2024.04.22. 15:10
Az szinte biztosra vehető, hogy jó néhány változás lesz a nyáron a Ferencváros öltözőjében (Fotó: fradi.hu, archív)
Most, hogy a múlt hétvégén eldőlt a bajnoki cím sorsa, a Ferencváros a Kisvárda elleni 0–0-s döntetlennel bebiztosította elsőségét, érdemes megvizsgálni az FTC keretét, milyen változásokra lehet számítani a nyáron és kitérünk lehetséges érkezőkre is.

 

 

A Ferencváros labdarúgócsapatánál a Transfermarkt piaci portál adatai szerint az első csapat keretéből a nyáron lejár a szerződése Muhamed Besicnek, Samy Mmaeénak és Henry Wingónak. Továbbá a TM idesorolja Anderson Esitit, Varga Ádámot és Kristoffer Zachariassent is, de utóbbi három játékos esetében nem helytállóak a portál információi.

A marokkói válogatott Samy Mmaee kapcsán úgy tudjuk, a szerződése meghosszabbítását célzó tárgyalások már az ősszel elakadtak és nem is folytatódtak. A védő márciusban, a DVSC elleni kupameccsen megsérült, több hónapig is tarthat a felépülése, ezért már akkor jeleztük, valószínű, hogy többet nem szerepel a Ferencvárosban, hiszen nyáron lejár a szerződése.

Samy Mmaee három és fél év után inthet búcsút az Üllői útnak (Fotó: Koncz Márton, archív)

A többi lejáró szerződésű játékos jövője egyelőre kérdéses. Az amerikai védő, Henry Wingo a legutóbbi öt NB I-es bajnokin nem játszott, háromszor keretben sem volt, a bosnyák válogatott középpályás, Muhamed Besic pedig február óta nem lépett pályára. Egyikük távozása sem lenne meglepetés, de értesüléseink szerint még nem dőlt el a sorsuk.

A 30 éves norvég középpályás, Kristoffer Zachariassen távozása miatt viszont nem kell aggódniuk a ferencvárosi szurkolóknak, a szerződésében szerepeltek bizonyos opciók, amelyek miatt már korábban meghosszabbodott a megállapodása (meghatározott feltételek teljesülése esetén akár további két idényre is az FTC-hez kötheti a szerződése), és hasonló a helyzet a 25 éves kapus, Varga Ádám esetében is.

Ugyanakkor a nigériai Anderson Esitivel és a bosnyák Amer Gojakkal tavasszal nem számolt a szakmai stáb, ahogy a ghánai támadóval, Owusu Kwabenával. Mindhármójuknak élő szerződése van a következő idényre is, de a hosszabb távú jövőjükről még nem született döntés, nem tudni, hogy visszatérhetnek-e az első keretbe. Ugyanez érvényes az első csapattól a tavaszi szezon közben „száműzött” Alekszandar Pesicsre is, de mivel a szerb csatár nem szakmai okok, hanem sorozatos fegyelmezetlenségek miatt került ki, számára nehezebbnek ígérkezik a visszatérés, nemcsak a játékával, a viselkedésével is bizonyítania kell. 

A keretben várható változások kapcsán az már ősszel eldőlt, hogy Lisztes Krisztián játékjogát eladta a Ferencváros a német Eintracht Frankfurtnak, a támadó az új idényt már a német klubnál kezdi meg. Ellenben érkezik a támadósorba a Puskás Akadémiától télen szerződtetett, de tavaszra Zalaegerszegre kölcsönadott, jelenleg sérüléssel bajlódó Gruber Zsombor. Továbbá információink szerint az FTC megfigyelői figyelemmel követik a Torino kölcsönjátékosaként Kecskeméten szereplő, tavasszal a válogatott keretében is szerepelt, 22 éves  Horváth Krisztofer és a ciprusi Anorthosziszban futballozó, angolai válogatott szélső, Chico Banza teljesítményét (utóbbiról már a ciprusi kerkida.net is írt néhány hete). A két játékos szerződtetése ügyében még nem történtek konkrét lépések, figyelik őket, elemzik a játékukat a Ferencváros szakemberei. Horváth esetében az FTC érdeklődése azért is érdekes, mert szurkolói pletykák szerint Újpesten is képben van a a kétszeres válogatott csatár, de információink szerint az újpesti folytatás nem tűnik reálisnak, ugyanis a szerződtetéséhez az olasz Torinóval is meg kell egyezni, ami még az FTC számára sem ígérkezik egyszerű feladatnak. Horváth értékét nagyban növelheti, ha bekerül Marco Rossi nyári Eb-keretébe.

A kétszeres magyar válogatott Horváth Krisztofer szerepel a Ferencváros kiszemeltjei között (Fotó: archív)


A közelgő nyári átigazolási időszak előtt az FTC-vel kapcsolatban érdemes még felidézni Kubatov Gábor nyilatkozatát, a klub elnöke az M4 Sportnak beszélt a nyárról:

Jó lenne végre megtartani egy csapatot, de nem lehet. A mi csapatunk olyan, hogy jönnek játékosok, aztán ha jól megy a játék nekik, akkor tovább tudnak igazolni. A Ferencvárosnak ez a célja, a nemzetközi porondon ez kell legyen a célja. A játékosok is akkor jönnek ide, ha magasabb szintre tudnak jönni. Úgyhogy ez mindig nehéz, az idén is nehéz lesz, de most már ebben is rutint szereztünk” – fogalmazott a klub elnöke.

Ez alapján nem zárható ki, hogy lesz olyan játékos, akit a jó teljesítményének köszönhetően tovább tud értékesíteni a nyáron a Ferencváros. Az elmúlt fél évben külföldi sajtóhírek alapján a légiósok közül a brazil Marquinhos iránt Mexikóból (Pumas UNAM), az izraeli válogatott Mohamed Abu Fani iránt az Egyesült Államokból (Inter Miami), a tunéziai válogatott Mohamed Ben Romdan iránt Egyiptomból (Al Ahli) érdeklődtek. 

A keretet érintő fenti információkkal, lehetséges változásokkal kapcsolatban kerestük a Ferencvárost, de a klub átigazolási sajtóhírekre továbbra sem reagál.  

A FERENCVÁROSNÁL JELENLEG VÁRHATÓ NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁSOK
Kölcsönből visszatér: Gruber Zsombor (Zalaegerszegi TE FC)
Kiszemeltek: Chico Banza (angolai, Anorthoszisz – Ciprus), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE – kölcsönben az olasz Torinótól)
Távozik: Lisztes Krisztián (Eintracht Frankfurt – Németország), Samy Mmaee (marokkói, lejár a szerződése)
Távozhatnak: Muhamed Besic (bosnyák, lejár a szerződése), Henry Wingo (amerikai, lejár a szerződése), Anderson Esiti (nigériai, kikerült az első keretből), Amer Gojak (bosnyák, kikerült az első keretből), Owusu Kwabena (ghánai, kikerült az első keretből), Alekszandr Pesics (szerb, kikerült az első keretből)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik