Vereséggel indult a Diósgyőrnek az NB I, nyert a Puskás Akadémia

Vágólapra másolva!
2023.07.29. 17:49
null
Slagveer gólja három pontot ért (Fotó: Kovács Péter)
Nagy várakozás előzte meg Miskolcon a DVTK visszatérését a labdarúgó NB I-be, a hazai szurkolók viszont szomorúan távoztak, mert a Puskás Akadémia Slagveer korai góljával elvitte a három pontot.

LABDARÚGÓ NB I
10. FORDULÓ

Diósgyőri VTK–Puskás Akadémia 0–1 (0–1)
Miskolc,DVTK Stadion.7579 néző.Vezette:Berke Balázs
Gólszerző:
Slagveer (8.)

ONLINE SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS ITT!

ÖSSZEFOGLALÓ

Marius Corbu sárga lapjával indult a mérkőzés, mégpedig pazar diósgyőri hangulatban. A Puskás Akadémia játékosa már a 22. másodpercben figyelmeztetést kapott – ez alighanem rekord, a bajnokságot talán még senki nem kezdte ilyen gyorsan figyelmeztetéssel. Nyújtott lábbal csúszott Holdampf Gergő felé, s Berke Balázs, aki lapunk osztályzatai alapján az elmúlt idény legjobb játékvezetője lett, most is bizonyította határozottságát, nem érdekelte, hogy alig kezdődött el a mérkőzés, azonnal elővette a sárga kártyát.

Aztán Jonathan Levi villant, és a 8. perc végén főleg neki köszönhetően vezetéshez jutott a vendégcsapat: jól játszott össze Lamin Colley-val, az ő megindulása és passza kellett ahhoz, hogy átjussanak a borsodi védelmen, és az akciót Luciano Slagveer fejezte be góllal. Az NB II aranyérmese aligha ilyen kezdésről álmodott hazai pályán, bár az is igaz, hogy a meccs kezdeti szakaszában inkább a hazai térfélen pattogott a labda, a DVTK ekkor nem tudott akciót vezetni. Pedig arra nem panaszkodhattak a piros-fehér játékosok, hogy ne buzdítanák őket. Ahogy Diósgyőrben évek, évtizedek alatt megszokhattuk, fantasztikus légkörben kezdődött az összecsapás, a kapu mögött helyezkedők és szemben a napos oldalon ülők hatalmas hangerővel biztatták csapatukat. Élmény lehet ilyen miliőben futballozni, sajnos ez ritka nálunk, és a szurkolói kedvét nyilván fokozta, hogy két éven át csak másodosztályú meccsekre járhattak…

A hátrányba kerülő DVTK megpróbálta labdabirtoklásban felülmúlni a felcsútiakat, s így megközelíteni a kapujukat, de a félidő feléig nem sikerült valamirevaló helyzetet kialakítania. Egy-egy szögletet ugyan kiharcolt, de Markek Tamás nyugodtan figyelhette az eseményeket. A félidő végén már egyre közelebb kerültek hozzá a borsodiak, próbálkoztak, jobbról, próbálkoztak balról, a Mezőkövesden megismert Farkas Dániel rendre felzárkózott az akciókhoz, a másik oldalon Bitok Stephen gyorsaságát próbálták kihasználni a diósgyőriek, nem sokkal a szünet előtt Vlagyiszlav Klimovics előtt adódott kecsegető lövőhelyzet, de néhány centivel eltévesztette a jobb alsó sarkot. Úgy tűnt, a kezdeti lendületes játékból visszavett a Puskás Akadémia, legalább negyedóra eltelt úgy a szünet előtt, hogy a vendégek nem veszélyeztették a hazaiak kapuját.

A szünet után már egészen más képe volt a mérkőzésnek. Míg az első félórában úgy tűnt, az újonc NB II-es a Puskás Akadémia pedig élvonalbeli ritmusban futballozik, a második játékrész elején az lehetett a kívülálló benyomása, hogy a DVTK felvette az első osztály tempóját, tudott gyorsítani a játékán és már nem volt olyan körülményes a támadások építése, mint az első játékrészben. Igaz, ez a félidő feléig annyira volt elegendő, hogy a játék főleg a Puskás Akadémia térfelén zajlott, a tizenhatoson belülre már nem igazán jutottak el a házigazdák. Ennek oka lehetett, hogy a vendégek labdarúgói rendkívül fegyelmezetten visszazártak, minden mezőnyjátékos a saját térfelére húzódott vissza labdavesztést követően, így a labda a diósgyőri szélsőktől hátrafelé, onnan a másik szél felé vándorolt – középen nem lehetett áttörni a felcsúti védelmet.

A 67. perc kulcsfontosságúnak tűnt: az egyre jobban kinyíló, kitámadó diósgyőriek között a felezővonalnál megszerzett labdával Slagveer kilépett és egyedül sprintelhetett a DVTK kapuja felé, de hiába az óriási ziccer, nem találta el a kaput – pedig ekkor lezárhatta volna a mérkőzést…

A mérkőzés utolsó szakaszában a DVTK megpróbált mindent egy lapra feltéve támadni, jöttek a cserék, és a kispadról beszálló Gera Dániel egyenlíthetett volna, de Markek Tamás védeni tudta lövését – ez volt a felcsúti kapus első és talán egyetlen érdemi hárítása a mérkőzése, ez azért sokat elárul a hazaiak támadójátékáról. Pedig küzdött, harcolt a borsodi együttes, a hozzáállásra, az elszántságra nem lehetett panasz, de ezúttal az élvonalbeli rutin győzött: a mérkőzést élénkebben kezdő Puskás Akadémia viszonylag hamar vezetést szerzett, és ezt az előnyt már nem is engedte ki a kezéből.

NB I, 2023–2024, 1. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Július 28., péntek
MTK–Paks 1–1Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionFarkas Ádám
2223
Július 29., szombat
DVTK–Puskás Akadémia 0–1
Miskolc,DVTK Aréna
Berke Balázs7579
Újpest–Fehérvár 2–1Budapest,Szusza Ferenc Stadion
Karakó Ferenc5086
Július 30., vasárnap
20.00:ZTE–Kisvárda (Tv:M4 Sport)Zalaegerszeg,ZTE Aréna
Július 31., hétfő
20.00:DVSC–Mezőkövesd (Tv:M4 Sport)
Debrecen,Nagyerdei Stadion
Szeptember 27., szerda
19.00:Ferencváros–Kecskemét (Tv:M4 Sport)Budapest,Groupama Aréna

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik