NB I: újpesti hét szűk esztendő, tizenegyesre hajt az FTC a Megyeri úti derbin

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.09.02. 16:46
null
Az Újpest vezetőedzője, Milos Kruscsics és a Fradi szakvezetője, Sztaniszlav Csercseszov (Fotó: Szabó Miklós)
Egy héten belül már a harmadik fordulót játsszák a csapatok a labdarúgó NB I-ben. A 7. kör is háromnapos lesz és pénteken a Mezőkövesd–ZTE találkozóval indul. Szombaton a Fehérvár elleni meccsen Dombi Tibor személyében új, megbízott vezetőedző mutatkozik be a Debreceni VSC kispadján. A szintén nyeretlen Vasas a Puskás Akadémiát, a Kecskeméti TE a korábbi gólkirályával, Hahn Jánossal megerősödött Paksot fogadja. Vasárnap a Honvéd Kisvárdán lép fel, majd a Szusza Ferenc Stadionban jön a 236. derbi. Az utolsó helyen álló Újpest az FTC-vel szembeni csaknem hétéves nyeretlenségének vetne véget, a zöld-fehérek pedig zsinórban a 11. diadalukat arathatják a párharcban.  

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 7. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

MEZŐKÖVESD-ZSÓRY FC–ZALAEGERSZEGI TE FC


♦ Ez lesz a 10. találkozójuk az élvonalban, az örökmérleg minimális különbséggel a borsodiak felé billen: 3 Mezőkövesd-győzelem, 4 döntetlen, 2 zalai siker. A gólkülönbség 10–10.

♦ A Zalaegerszeg 2020 decemberében 3–0-ra lelépte a matyóföldieket, azóta azonban négy meccsen egyszer sem tudott győzni ellenük. A következő két meccsüket a Kövesd nyerte (2–0 és 3–2), a legutóbbi kettő döntetlenül végződött (1–1 és 0–0).

♦ Mezőkövesdről eddig csak egyszer tudott három ponttal hazatérni a ZTE, 2020 februárjának legvégén úgy diadalmaskodott 2–1-re, hogy a záró bő tíz percre emberhátrányba került.

♦ Tavaly augusztusban a fürdővárosban az előző bajnokság egyik legfordulatosabb mérkőzését játszották. Akkor szinte minden előfordult, ami a futballt érdekesség teszi: öt gól (3–2 a borsodiaknak), hat sárga lap és három piros lap, plusz egy lelátóra felküldött vezetőedző; elromlott, majd megjavult VAR; visszavont gól és tizenegyes, videobíró által megítélt büntető, és ezek után 55 perces első félidő. Pillók Ádám – egy kivétellel – addigi élvonalbeli játékvezetői pályafutása összes piros lapját akkor osztotta ki.

♦ A Mezőkövesd a legutóbbi tíz bajnoki meccséből csak egyet tudott megnyerni, két fordulóval ezelőtt a Debreceni VSC-t verte meg 4–2-re. A többi kilencből három lett döntetlen, hat vereséggel zárult a borsodiak számára.

♦ A Zalaegerszeg az előző három meccsén mindig legalább három gól esett, és ezeken Ricardo Moniz együttese legalább két gólt kapott.

♦ Sorozatban a hatodik bajnokiján is kapott gólt a matyóföldi csapat, és akárcsak eddig minden fordulóban, legutóbb Felcsúton is hátrányba került. Mindössze annyi a különbség, hogy a Puskás Akadémia – az eddigi ellenfelekkel ellentétben – nem az első félidőben, hanem a 79. percben talált be a kapujába. Így viszont a Kövesd már nem tudott egyenlíteni.

♦ Hazai pályán még veretlen a Mezőkövesd, igaz, eddig csak két meccset játszott. A DVSC elleni győzelem után ikszelt az újonc Vasassal (1–1).

♦ A Zalaegerszeg három idegenbeli fellépésen egyre rosszabb eredményeket ért el: győzelemmel nyitott a Honvéd otthonában (1–0), Újpesten karnyújtásnyira volt az újabb sikertől (1–1), Kecskeméten azonban vezetésről alulmaradt (1–3).

♦ Supka Attilának, a hazaiak mesterének eddig elég jól ment a ZTE ellen, 24 meccséből 11-et megnyert, 4 döntetlen és 9 vereség mellett. Ricardo Moniz viszont a Mezőkövesddel szembeni egyetlen mérkőzésén, 2013 októberében, a Ferencvárossal hazai pályán csak döntetlenre volt képes (1–1). A két szakember eddig egyszer került egymással szembe, 2012 decemberben Moniz FTC-je az Üllői úton 0–2-ről 3–2-re fordítva győzött Supka Pécse ellen.

SZOMBAT

KECSKEMÉTI TE–PAKSI FC

♦ 2008 és 2015 között 14-szer csaptak össze az NB I-ben és a találkozóik fele (7) a paksiak diadalával ért véget. A kecskeméti győzelmek száma 3, a döntetleneké 4.

♦ A KTE csak kétszer tudott egy mérkőzésen kettőnél többször betalálni a Paksnak, fordítva is mindössze egyszer fordult elő, de akkor is mind a két csapat megállt három találatnál.

♦ A Kecskemét hazai pályán kevésbé volt eredményes eddig a zöld-fehérek ellen: 1 siker, 3 iksz, 3 vereség. A Bács-Kiskun megyeiek egyetlen győzelme 2013 októberében jött össze (3–1). A paksiaknál a maiak közül Windecker József és Szabó János is játszott azon a kilenc évvel ezelőtti találkozón.

♦ A 6. fordulóban a hajrában kapott góllal szenvedte el szezonbeli első vereségét a KTE. A tavaszi NB II-es időszakával együtt 18 bajnoki mérkőzésen át tartó szériája – 12 győzelem, 6 iksz – szakadt meg ezzel.

♦ Otthon még mindig veretlen az idényben a KTE: gól nélküli döntetlen emberhátrányban a Vasas, majd 1–0-s győzelem a Mezőkövesd és 3–1-es siker a ZTE ellen. Legutóbb február végén a Vasastól kapott ki 1–0-ra a Széktói Stadionban, azóta tétmeccseken 7 győzelem és 2 döntetlen a hazai mérlege.

♦ A Paks az előző hat idegenbeli mérkőzésén legalább két gólt kapott, de legalább kettőt szerzett is.

♦ A tolnai csapat az előző hét idegenbeli bajnokiján nem szenvedett vereséget (2 siker, 5 iksz). Legutóbb március 11-én a Pancho Arénában a Puskás Akadémiától kapott ki 2–0-ra. Vendégként az előző 33 bajnokiján egyedül akkor fordult elő, hogy nem szerzett gólt.

♦ Az átigazolás időszak legvégén derült ki, hogy a 2021–2022-es bajnokság gólkirálya, Hahn János egyéves szünet után visszatér Paksra. A 7-szeres válogatott támadó eddig 207 meccsen 61 gólt szerzett a zöld-fehérek színeiben, legutóbb tavaly augusztus29-én, az Újpest elleni győztes (2–1) meccsen kapott szerepet a tolnaiaknál.

VASAS FC–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Mindössze hatszor – a 2015–2016-os és a 2017–2018-as idényben – meccseltek eddig a legfelső osztályban, az örökmérleg 2 Vasas-győzelem, 1 döntetlen, 3 Puskás Akadémia-siker. Az egyetlen ikszük 2017 októberében volt Felcsúton (0–0).

♦ Amikor az angyalföldiek voltak a vendéglátók, kiegyenlített a párharcuk, hiszen mindkét csapat két sikert ért el, a gólkülönbség 6–6. Legutóbb, 2018 áprilisában a Szusza Ferenc Stadionban Spandler Csaba és Radó András találatára a piros-kékek csupán Patrick Mevoungou öngólja révén a ráadásban tudtak válaszolni (1–2).

♦ Hat forduló óta nyeretlen az újonc Vasas, igaz, négy döntetlennel így is van négy pontja. Pedig előtte az egész tavaszi NB II-es idényben egyáltalán nem kapott ki, sőt egy 23 meccses bajnoki veretlenséget épített fel. Az NB I-ben legutóbb 11 évvel ezelőtt állt hat kör után is nyeretlenül, akkor ennél is kevesebb, mindössze két pontja volt, a 7. fordulóban aztán az FTC legyőzésével (2–0) megtört a rossz szériája.

♦ A Puskás Akadémia a nyitányon alulmaradt az FTC vendégeként, az azóta lejátszott öt bajnokiján viszont nem talált legyőzőre. Az Újpest (2–0) és a Mezőkövesd elleni diadala (1–0) foglalja keretbe a hármas döntetlenszériáját.

♦ Hazai teljesítménye alapján a Vasas a legrosszabb a mezőnyben, a Pakssal szembeni fordulatos 2–2 után két fővárosi riválisától is egy góllal kapott ki (1–2 a Honvéd, majd 0–1 az FTC ellen).

♦ A Puskás Akadémia előző nyolc idegenbeli NB I-es találkozójából hét döntetlennel zárult, a kivételt az Üllői úti 0–1 jelenti. Azt megelőzőn március 5-én Újpesten kapott ki 2–1-re, győzni pedig február elején Mezőkövesden tudott (2–1).

♦ Ebben a bajnokságban még sosem esett két gólnál több a PAFC meccsein.

♦ Kuttor Attilának még a mezőkövesdi időkből pozitív a mérlege a Puskás Akadémiával szemben, 8 bajnoki és 2 kupameccsből 4-et megnyert, 3-szor ikszelt és 3-szor maradt alul. Hornyák Zsolttal szemben is jobban áll (2–3–1).

DEBRECENI VSC–MOL FEHÉRVÁR FC

♦ A jelenlegi mezőny két legnagyobb élvonalbeli múlttal rendelkező vidéki gárdája méri össze az erejét ebben a párosításban. A Fehérvár az 54., a Loki a 49. idényét tapossa az NB I-ben. Ez lesz a 84. találkozójuk, az utóbbi évek fehérvári győzelmei ellenére az örökmérleg csak enyhe vendégfölényt mutat: 31-szer nyert a DVSC, 35-ször a Vidi, 17-szer ikszeltek. A fehérváriak áprilisi 3–0-s idegenbeli diadalának köszönhetően az összesített gólkülönbségben már csak eggyel állnak jobban a debreceniek (112–111).

♦ A Loki több mint hétéves nyeretlenségének vetett véget februárban azzal, hogy Székesfehérváron 2–1-re győzött a korábbi Vidi-edző, Joan Carrillo dirigálásával. Előtte 15-ször nyertek a Fejér megyeiek és három találkozó hozott ikszet.

♦ Debrecenben 40-szer találkoztak az élvonalban, 22-szer nyert a Loki, 9-szer a Vidi és 9 találkozó lett döntetlen.

♦ A DVSC 2004 márciusa és 2013 szeptembere között sorozatban 11 bajnokin küldte haza vereséggel a Vidit, azóta viszont a pályaválasztóként lejátszott 10 tétmeccsen – nyolc bajnoki, egy Magyar Kupa és egy Ligakupa – képtelen volt nyerni ellene (2 döntetlen, 8 vereség). A Loki tavaly októberben volt nagyon közel hozzá, hogy megtörje a rossz szériát, ám Kenan Kodro 95. percben értékesített tizenegyesével egyenlített a Fehérvár (1–1).

♦ A Debrecen hat forduló alatt sem ismerte még meg a győzelem ízét (4 iksz, 2 vereség), ráadásul Mezőkövesd után Zalaegerszegen is négy gólt szedett be a védelme, így a 4–2-es keddi vereség után a klub közös megegyezéssel szerződést bontott Joao Janeiro vezetőedzővel.

♦ Az egyelőre csak a Vidi elleni bajnokira megbízott 49 éves tréner, Dombi Tibor legendának számít Debrecenben. Aktív labdarúgóként közel 20 éven át erősítette a Lokit, amellyel hét bajnokságot és öt Magyar Kupát nyert. Érdekesség, hogy a jobbszélső játékosként 1993. augusztus 14-én ugyanúgy a fehérváriak ellen mutatkozott be az NB I-ben, mint most vezetőedzőként fog. A debütálás akkor egy 2–1-es hazai diadalt hozott. Asszisztensedzőként 2020 nyarától Kondás Elemértől Joao Janeiróig öt szakvezető munkáját segítette, összesen 84 élvonalbeli mérkőzésen.

♦ A Fehérvár a KTE elleni győzelemmel még mindig csak hat megszerzett pontnál jár (2 siker, 3 vereség), döntetlent legutóbb az előző bajnokság záró fordulójában a Pakssal játszott (2–2).

♦ A Loki a Puskás Akadémia ellen sorozatban a negyedik hazai meccsét hozta le 1–1-re – az elsőt még az előző bajnokságban –, és eddig pontjai 75 százalékát a Nagyerdei Stadionban gyűjtötte be. Otthon legutóbb épp a Viditől kapott ki, nyerni pedig április közepén a Gyirmót ellen tudott (3–1).

♦ Vendégként eddig az egész mezőnyben a Vidi szerepel a leggyalázatosabban: három fellépésből három vereség, 1–9-es gólkülönbség – igaz, kétszer az előző idény két dobogósához látogatott (0–4 az FTC, 1–3 a Kisvárda ellen).

♦ A Fehérvár előző négy bajnokiján mindig legalább három gól esett.

VASÁRNAP

KISVÁRDA MASTER GOOD–BP. HONVÉD

♦ 2018 óta 12-szer találkoztak az élvonalban, az örökmérleg hazaiak jelentős fölényét mutatja: 6 kisvárdai siker, 3 döntetlen, 3 kispesti győzelem.

♦ Pocsékul kezdődött ez a párharc a kisvárdaiak számára: a 2018. július 29-i 4–0-s kispesti fiaskó holtversenyben a mai napig a szabolcsiak legsúlyosabb veresége az élvonalban. Az akkor szerepelt csapatból már csak Hej Viktor és Bohdan Melnik maradt meg hírmondónak. Ők ketten most is fix pontnak számítanak, hiszen Hej sorozatban a 30., Melnik a 16. bajnokiján lépett pályára szerdán Pakson.

♦ Az előző bajnokságban mind a három kimenetel egyszer fordult elő. Az első két találkozót egy-egy góllal az aktuális hazai csapat nyerte meg, mégpedig hátrányból, az áprilisi kispesti összecsapáson Dombó Dávid kapitális hibája után kerültek előnybe a fővárosiak, majd a hajrában Claudiu Bumba megpattanós lövésével egyenlítettek a szabolcsiak (1–1).

♦ A Várda a paksi diadalával tovább írta NB I-es időszaka leghosszabb veretlenségi sorozatát, amely így már 12 mérkőzésre nőtt (8 győzelem, 4 döntetlen). Zsinórban harmadszor nyert Török László együttese, ilyesmi hatodszor történt meg az egyesület életében. Ha a várdaiak a Honvéd ellen is győznek, akkor egymás utáni négy bajnoki diadalukkal új klubrekordot állítanak fel.

♦ A Honvéd az Újpest ellen ebben az idényben először hozott le egy bajnokit kapott gól nélkül, viszont ez már a harmadik olyan találkozója volt, amikor gólképtelennek bizonyult, és továbbra is csak egy győzelmet tud felmutatni.

♦ A Kisvárda a négy hazai bajnokiján felváltva győzött és ikszelt, ha ez a sorozat folytatódik, most döntetlennek kellene következnie.

♦ A kispestiek idegenben egyszer nyertek – 2–1 a Vasas otthonában – és kétszer kikaptak, de jelenleg így is csak három olyan csapat van a mezőnyben, amely látogatóként pontot gyűjtött náluk. (Az FTC még csak egyszer lépett pályára vendégként.)

♦ Mostanában mindkét csapat többnyire gólokban gazdag mérkőzéseket játszik: a Kisvárda legutóbbi hét NB I-es találkozója közül csak egy olyan volt, amelyen háromnál kevesebb gól született (a nyitányon 0–1 az FTC ellen), a Honvéd előző négy idegenbeli találkozóján is mindig legalább háromszor betaláltak a csapatok.

ÚJPEST FC–FERENCVÁROSI TC

♦ Ez már a 292. tétmeccs, ezen belül a 236. élvonalbeli összecsapás lesz a lila-fehérek és a zöld-fehérek között. Az örökmérleg ferencvárosi dominanciát mutat: a bajnokikon 61 újpesti siker, 62 döntetlen és 112 FTC-diadalt született. Ezek között három olyan, iksszel zárult találkozó volt, amelyet félbeszakadt bajnokságokban 1944–1945-ben, illetve 1956-ban játszottak le.

♦ Amióta bevezették a 12 csapatos, 33 fordulós bajnokságot, 2017–2018 után másodszor fordul elő, hogy egy idényen belül két derbin az Újpest a pályaválasztó és csak egyen a Ferencváros. Az volt mostanáig az utolsó olyan bajnokság, amelyen belül a lila-fehérek kétszer is pontot tudtak rabolni a IX. kerületiektől (2–2 és 0–0), de a Groupama Arénában is csak 1–0-ra maradtak alul.

♦ Az újpestiek legutóbb csaknem hét évvel ezelőtt, 2015. december 12-én tudták bajnokin legyőzni a Ferencvárost, akkor – a magyar csapatok közül elsőként – a Groupama Arénában a szenegáli Mbaye Diagne szöglet utáni fejesével nyertek 1–0-ra. Azóta az NB I-ben a mérleg: 19 derbin 14 FTC-siker és 5 döntetlen.

GYŐZELMI SOROZATOK A DERBI TÖRTÉNETÉBEN
15 mérkőzés: FTC (1905–1916)
10 mérkőzés: FTC (2019–)
5 mérkőzés: Újpest (2005–2010)

♦ Az FTC sorozatban a 11. derbit nyerheti meg vasárnap, ennél hosszabb sikerszériája csak a párharc kezdetén, 1905 és 1916 között volt a zöld-fehéreknek, amely 15 találkozón át tartott. A széria 1917. június 24-én egy 4:1-es újpesti sikerrel tört meg, majd a lila-fehérek először 1920-ban tudtak bajnokit nyerni az FTC otthonában is (1:3). Az Újpest leghosszabb diadalsorozata 2005 és 2010 között jött össze, amikor megszakítás nélkül öt győzelmet aratott a bajnoki meccseiken (az FTC közben három idényen át az NB II-ben szerepelt).

♦ A Szusza Ferenc Stadionban lassan nyolc éve, 2014. szeptember 21-én született legutóbb Újpest-siker. Akkor Dusan Vasziljevics és Simon Krisztián góljával 2–1-re győzött a lila-fehér csapat. Azóta ötször nyert a Ferencváros, háromszor döntetlennel zárult a IV. kerületben rendezett derbi. Az előző három Megyeri úti találkozó kivétel nélkül a zöldek győzelmével zárult, ráadásul ezeken egyetlen gólt sem tudott összehozni az újpesti csapat (0–1, 0–4, 0–1). A lila-fehérek legutóbbi gólját is Simon lőtte a Szuszában, de annak is már szinte napra pontosan három éve, hogy a korábbi újpesti csapatkapitány a 93. percben egyenlítette ki Varga Roland találatát.

♦ Meglehetősen eltérő formát mutat a két csapat: miközben a Ferencváros eddigi négy bajnokiján még pontot sem vesztett, addig az Újpest szereplése a tavalyi őszt idézi: öt meccs után még nyeretlen, ráadásul sereghajtó Milos Kruscsics együttese (3 döntetlen, 2 vereség).

♦ A IV. kerületiek otthon legutóbb április közepén a ZTE ellen győztek (4–0), utána sorozatban négy döntetlen, majd legutóbb a Paks ellen egy 2–3 következett.

♦ Az FTC vendégként már kilenc bajnoki óta veretlen (7 győzelem, 2 iksz), az előző négy idegenbeli találkozóját kivétel nélkül egy góllal nyerte meg. Vendégként 2022-ben csak a nyitó, január 27-i, felcsúti meccsét bukta el (0–1).

♦ A Ferencváros az előző hét bajnokijából ötön úgy győzött, hogy már a szünetben is vezetett.

NB I, 2022–23, 7. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Szeptember 2., péntek
20.00: Mezőkövesd–Zalaegerszeg (Tv: M4 Sport)
Mezőkövesd, városi stadion
Erdős József
Szeptember 3., szombat
14.00: Kecskeméti TE–Paks FC (Tv: M4 Sport +)
Kecskemét, Széktói Stadion
16.15: Vasas FC–Puskás Akadémia FC (Tv: M4 Sport+)
Budapest, Illovszky Rudolf Stdion
18.15: DVSC–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Szeptember 4., vasárnap
14.45: Kisvárda–Honvéd (Tv: M4 Sport+)
Kisvárda, Várkerti Stadion
17.30: Újpest–Ferencváros (M4 Sport)
Budapest, Szusza Ferenc Stdion
NB I-ES EDZŐVÁLTÁSOK A 2022–2023-AS IDÉNY KÖZBEN
2022. 08. 31.
DVSC
Joao Janeiro helyett ? (Megbízott: Dombi Tibor)

AZ ÁLLÁS
1. Kisvárda 6 4 2 16– 8 +8 14
2. Ferencvárosi TC 4 4 9– 1 +8 12
3. Kecskeméti TE 6 2 3 1 7– 5 +2 9
4. Puskás Akadémia 6 2 3 1 6– 4 +2 9
5. Paksi FC 5 2 2 1 11–10 +1 8
6. Zalaegerszegi TE 5 2 1 2 8– 9 –1 7
7. Mol Fehérvár 5 2 3 7–10 –3 6
8. Mezőkövesd 6 1 2 3 8–10 –2 5
9. Budapest Honvéd 6 1 2 3 6–12 –6 5
10. Vasas FC 6 4 2 5– 7 –2 4
11. Debreceni VSC 6 4 2 9–13 –4 4
12. Újpest FC 5 3 2 4– 7 –3 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik