Kikkel támad Pintér? Lesz-e váratlan húzása Moniznak?

Vágólapra másolva!
2013.08.10. 11:30
Szakmai szempontból több érdekes kérdést is tartogat a labdarúgó NB I ma esti rangadója, a Győri ETO–Ferencváros találkozó. Beharangozó írásunkban ezeket vesszük sorra, ezek fényében nézzük meg, miken múlhat a 21 órától kezdődő összecsapás.

Böde Dániel (középen) ebben a szezonban még nem szerzett gólt – vajon a győri védők is meg tudják állítani? 
(Fotó: Czerkl Gábor, archív)
Böde Dániel (középen) ebben a szezonban még nem szerzett gólt – vajon a győri védők is meg tudják állítani? (Fotó: Czerkl Gábor, archív)
Böde Dániel (középen) ebben a szezonban még nem szerzett gólt – vajon a győri védők is meg tudják állítani?
(Fotó: Czerkl Gábor, archív)
Böde Dániel (középen) ebben a szezonban még nem szerzett gólt – vajon a győri védők is meg tudják állítani? 
(Fotó: Czerkl Gábor, archív)
Böde Dániel (középen) ebben a szezonban még nem szerzett gólt – vajon a győri védők is meg tudják állítani? (Fotó: Czerkl Gábor, archív)

 

MELYIK A LEGJOBB GYŐRI TÁMADÓSOR?

EDZŐI NYILATKOZATOK A MECCS ELŐTT
Pintér Attila (Győri ETO): – Csak a Ferencvárossal foglalkozunk most. Ezt a feladatot kell megoldani, a vasárnapi összecsapással ráérünk azután foglalkozni – utalt a szakember a Bayern elleni vasárnapi találkozóra, és tért rá a mai rangadóra. – A csapat mindent meg fog tenni azért, hogy a három bajnoki pontot megszerezze, és szerintem meg is fogja. Nagy szükségünk lesz a szurkolóink támogatására, akik a Diósgyőr és a Haladás elleni mérkőzésen is nagy erőket mozgósítottak a játékosokban, az ő segítségük is kellett ahhoz, hogy az emberhátrányt és a mérkőzést is ki tudjuk egyenlíteni. Ma este még nagyobb szükség lesz rájuk, ezért bízom abban, hogy sokan kijönnek majd, és szurkolnak nekünk. Új játékosainknak erőnlétileg és taktikailag is utol kell érni a csapatot, hiszen csak Martínez van itt velünk a felkészülés kezdetek óta, a többiek vagy később kapcsolódtak be a munkába, vagy, mint Lázok János esetében, nem volt velünk végig. Azt gondolom, mind az öt labdarúgó (Martínez, Burgos, Lázok, Wolfe és Mevoungou) hasznos tagja lehet a csapatnak, bízom benne, hogy minél előbb elsajátítják játékrendszereinkben azokat a mozgásokat, ami az eredményességhez kell. (Forrás: eto.hu)
Ricardo Moniz (Ferencváros): – Az eredmény mindenki hangulatát meghatározta. Ha azonban profi vagy, akkor az ilyen vereségek után azonnal fel kell, hogy állj – nyilatkozta a szakvezető a Videoton elleni vereség kapcsán, majd előre tekintett. – Ez az én felelősségem, de ígérem, mi sosem maradunk a padlón. A mérkőzés első öt perce nagy csalódás volt, de rögtön meg tudtunk újulni, és már a félidőig három nagy helyzetet kialakítottunk. Ezekből a lehetőségekből legalább egy gólt szereznünk kellett volna. Egyet ígérhetek a jövőre nézve: minket senki sem állíthat meg. A Ferencváros a múltban is mindig, mindenhonnan visszatért az élre, és ez most is így lesz. Nagyon tiszteljük a Győrt. Az ETO az előző szezonban megérdemelten nyert bajnokságot, hiszen a lehető legtöbbet hozta ki a csapatból. Hasonló mérkőzésre számítok, mint amilyet tavaly játszottunk velük, de most nem lehetünk gyengék, gólokat kell szereznünk. Nagyon sokat kell tennünk azért, hogy a gólhelyzeteinket belőjük: rengeteget edzeni és koncentrálni. Ha megszerezzük a kellő önbizalmat, akkor nem tartok a jövőtől. Nagyon nagy érzelmek lesznek a pályán a Győr ellen, de azért leszünk ott, hogy kétszáz százalékot nyújtsunk, és győzzünk (Forrás: fradi.hu)

Az nem kérdés, hogy a vasárnapi, Bayern München elleni gálameccstől függetlenül a Győri ETO vezetőedzője, Pintér Attila vezetőedző a lehető legerősebb összeállításban küldi majd pályára csapatát. A kérdés az, Lázok János és Rafael Burgos érkezését követően hogyan fest a legerősebb győri csapat támadószekciója.

Betonbiztos helye talán csak a jobbszélső Varga Rolandnak van a kezdőcsapatban. A bal szélen várhatóan Leonardo Martínez, középen Tarmo Kink rohamoz majd – a győriek hivatalos honlapjának tanúsága szerint. Ugyanakkor ha Pintér Attila megpróbál váratlant húzni, és Burgost beteszi a csapatba, akkor ez többféleképpen is módosulhat, hiszen a salvadori a szélről és középről indulva is tud futballozni. Az biztos, hogy a legutóbbi Ferencváros elleni bajnokin tavasszal kiállított és Leonardo lábtörése után októberig eltiltott Marek Strestíkre nem számíthat a szakember.

Némileg szűkítheti a variációs lehetőségeket a támadószekcióban Koltai Tamás csonthártyagyulladása, viszont így is ott van még a kalapban Lázok, Rok Kronaveter és Nemanja Andrics mint támadó középpályás, és akkor a fiatal Kalmár Zsoltról még nem is beszéltünk, vagyis gólerős középpályásokból tele a padlás a Győrnél.

Bármelyikük is játszik azonban az említettek közül, az ETO játékstílusán ez kevésbé változtat majd. A győriek hazai pályán a legutóbbi négy alkalommal bajnokin megverték a Ferencvárost, és az ebben a szezonban első bajnoki győzelmükre törő Vargáéknak a Fradi jelenlegi játékfelfogása is fekszik.

Ricardo Moniz csapata ugyanis a két védekező középpályás ellenére is nyílt támadófutballt játszik. Ez többek között abban nyilvánul meg, hogy a szélső védők is – játsszon akár Somália, Aleksandar Jovanovic vagy Hidvégi Sándor (várhatóan ebből a trióból kerül majd ki a két szélső védő, esetleg Gyömbér Gábor jöhet még szóba) – támadnak, igyekeznek felzárkózni az akciókhoz. Ezzel azonban nagy terület nyílik mögöttük a Fradi középpályáján, és egy labdavesztés után problémát jelenthet a visszazárás.

Márpedig a Győr magyar szinten éppen ebben a legerősebb, a labdaszerzés utáni visszatámadásban. Az említett ETO-támadók mindegyikének erőssége a gyors kontra, vagyis az lesz a mérkőzés egyik kulcskérdése: mennyire nyílik ki a Fradi, érvényesülni tudnak-e a győri szélsők.

HÚZ-E VÁRATLANT MONIZ? HOGY ÁLL FEL A FRADI-VÉDELEM?

Ezzel némileg már át is tértünk a Ferencváros játékára. Kérdés, hogy ezúttal milyen meglepetéssel készül Ricardo Moniz. A holland szakvezető ugyanis bátran, olykor már-már vakmerően alakítgatja csapatát, a játékosok posztjait. Múlt héten a Videoton ellen ilyen meglepetésnek számított, hogy a Fradiban eddig középhátvédként szereplő, de eredeti posztját tekintve védekező középpályás Muhamed Besic visszakerült eredeti pozíciójába, míg az alapvetően támadó Somália balhátvédként kezdett.

Az most kevésbé várható, hogy Besic feljebb lép, hiszen az amúgy is védőgondokkal küzdő csapatból négy hónapos eltiltásával kivált Alekszandar Alempijevics, így nem is igazán maradt klasszikus belső védő az együttesben.

Azt még nem tudjuk megítélni, hogy a héten szerződtetett trinidadi Akeem Adams erősítést jelent-e, de a Győr ellen még nagyon kockázatos lenne a kezdőcsapatba jelölése. Így valószínűleg marad a védelem közepén a tavasszal is együtt muzsikáló Besic, Gyömbér kettős. Ennek a párosnak azonban gyengéje a fejjáték, márpedig a Győr Lipták Zoltán vagy éppen az első fordulóban a DVTK ellen gólt fejelő korábbi ferencvárosi Rafe Wolfe révén képes légi veszélyt jelenteni a kapura.

A védelem mellett érdekes kérdés a támadósor összetétele is, főképp az, hogy Böde Dániel és Jack Tuijp milyen szereposztásban tud egyszerre támadni. Böde a felkészülési időszakban futószalagon gyártotta a gólokat, de akkor klasszikus center játszott (Tuijp csak a felkészülés utolsó szakaszában szállt be), a társak őt keresték a labdákkal, Jennerrel remekül megértették egymást már az előző szezonban is, és Besic is sokszor megtalálta őt felívelésekkel.

SZAVAZÁS

Ön mit vár a Győri ETO–Ferencváros mérkőzéstől?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Igen ám, de ha Tuijp a center, akkor Bödének hátrábbról kell indulnia – hacsak nem vált tisztán kétcsatáros játékra Moniz, de ez eddig nem volt jellemző –, így pedig már távolabb kerül a kaputól, nem lesz annyira gólveszélyes. Másrészt az is kérdés, lesz-e klasszikus irányítója a Fradinak. Ez alapvetően a sérült Leonardo posztja, az ő hiányában Böde is képes lehet osztogatni, de akkor, ahogy azt már kiveséztük, kevésbé ér fel a kapu elé a befejezésekhez. Ott van még a rutintalanabb Holman Dávid vagy az előző szezonban inkább védekező szerepben játszó Józsi György, de azért Leonardo kreativitásához egyiküket sem lehet hasonlítani.

Mindezek fényében kíváncsian várjuk az esti mérkőzést. Érvényesülnek-e a győri szélsők, vagy tud-e váratlant húzni Ricardo Moniz, esetleg megrázza magát a holland másodosztály gólkirálya, a múlt héten három ziccert is elpuskázó Jack Tuijp? 21 órától kiderül!

A TÖBBI MAI MÉRKŐZÉSRŐL

A Puskás Akadémia a másik abszolút újonc Mezőkövesdhez hasonlóan még NB I-es győzelem nélkül várja a 3. fordulót, a két győzelemmel álló Paks elleni idegenbeli találkozót. A felcsútiakhoz a héten érkezett két védő, a volt debreceni Mamadou Wagué és a Videotontól kölcsönbe Szekeres Adrián, de utóbbi sérüléssel bajlódik, csakúgy, mint Vasziliosz Aposztolopulosz, Margitics Andor, Uros Nikolics és Szakály Dénes.

A másik újonc Mezőkövesdnek még pontja sincs (ellentétben a pápai döntetlennel kezdő felcsútiakkal), és ugyancsak egy, két győzelemmel rajtoló csapathoz, a Kecskeméthez látogat a matyóföldi alakulat. Véber György együttesének annak ellenére nehéz dolga lesz, hogy a kecskeméti vezetőedző, Bekő Balázs szerint a Kövesd játéka a Barcelonáéhoz hasonlít.

A Lombard Pápa a Honvéd elleni idegenbeli siker után fogadja ma a két vereséggel (a DVSC ellen 1–7, majd a KTE ellen 1–2) rajtoló Kaposvárt.

NB I, 3. FORDULÓ – PROGRAM, JÁTÉKVEZETŐK
IdőpontMérkőzés (Tv)
Játékvezető
Augusztus 9., péntek
19.00MTK Budapest–Haladás 0–1Kassai Viktor
Augusztus 10., szombat
16.30KTE-Phoenix Mecano–Mezőkövesd-Zsóry (tv: Sport 1)
Farkas Ádám
19.00Lombard Pápa–Kaposvári RákócziBecséri Dániel
19.00MVM Paks–Puskás Akadémia FC (tv: Sport 1)Solymosi Péter
21.00Győri ETO–Ferencváros (tv: m2) Andó-Szabó Sándor
Augusztus 11., vasárnap
16.30Debreceni VSC-Teva–Diósgyőri VTK (tv: Duna Tv)Szabó Zsolt
18.30Videoton–Pécsi MFC (tv: Sport 2)
Bognár Tamás
20.30Újpest–Bp. Honvéd (tv: Sport 2)
Vad II István
TABELLAGÓLLÖVŐLISTA, JÁTÉKOSSTATISZTIKÁKMENETRENDEREDMÉNYEK

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik