Kilenc éve kettős zakót hozott az ETO Bayern elleni gálahétvégéje

Vágólapra másolva!
2013.08.09. 11:33
null
Igor Nicsenko (jobbra) küzd Willy Sagnollal a 2004-es ETO–Bayern gálameccsen (Fotó: Szabó Miklós)
2004-ben rosszul sült el a Győri ETO jubileumi hétvégéje, a Bayern München elleni gálamérkőzés után egy nappal Békéscsabán kikapott a csapat. Az ETO most is a Bayernnel gálázik, míg egy nappal korábban a Ferencvárossal vív rangadót – jobban jönnek-e most ki a győriek a dupla mérkőzésből? Mumusát fogadja az MTK, az Újpest pedig a századik bajnoki sikerét vadássza a kispestiek ellen. Érdekességek a labdarúgó NB I 3. fordulója elé.

MTK–HALADÁS

♦ Az MTK szakmai igazgatója, Garami József – az NB I valaha volt legidősebb aktív szakvezetője – a mérkőzés napján ünnepli a 74. születésnapját. Az MTK legutóbb pont Garami születésnapján tudta legyőzni a mumusának számító Haladást, 2009. augusztus 9-én (Szombathelyen 4–2-es fővárosi siker).

♦ A két csapat eddig százszor csapott össze, 46–24–30 az örökmérleg, az MTK javára.

♦ Fölény ide, fölény oda, az MTK hazai pályán a legutóbbi öt tétmérkőzésén gólt sem szerzett a Haladás ellen, ráadásul négyszer kikapott a Hidegkuti-stadionban a szombathelyiektől. A két csapat előző öt bajnokiján ugyanilyen lehangoló a mérleg kék-fehér szempontból: nulla gól, négy vereség, egy döntetlen.

♦ Az MTK 2004. március 6. óta próbálja otthon megverni a Haladást, akkor Lengyel duplájával 2–0-ra nyertek a fővárosiak. Azóta semmi sikerélmény.

♦ Illés Béla mindkét klubnál legendának számít, a Haladás egyik tulajdonosa a szombathelyi csapatban 128, az MTK-ban 317 bajnoki mérkőzést játszott. Még Haladás-futballistaként, 1991-ben mutatkozott be a válogatottban.

♦ Az MTK százszázalékos a legutóbbi négy hazai bajnokiján. Az előző nyolcból hetet megnyertek saját pályájukon a kék-fehérek, és mindössze kétszer kaptak gólt eközben.

♦ A Haladás még májusban győzött legutóbb magyar bajnokin, az Újpest otthonában, azóta két döntetlen és egy vereség a mérlege.

♦ A szombathelyiek az előző idényben jók voltak a fővárosban, az MTK-t és az Újpestet megverték, a Honvéddal ikszeltek, csupán a Ferencvárostól kaptak ki.

♦ A Haladás a 2012–2013-as idényben oda-vissza verte az MTK-t, a Rohondi úton 3–0-ra, a Hungária körúton 1–0-ra. A 2010–2011-es szezonban szintén oda-vissza verték az MTK-t, akkor se kaptak gólt (2–0, 3–0). Ebből és a fentiekből kitűnik: ha valaki ellen nem szeret játszani az MTK, az a Haladás...

♦ A két csapat legutóbbi négy meccsén a Haladás már a félidőben vezetett. Aztán nyert is.

♦ A Haladásnál a nyáron létszámfölöttivé váló – a magyar élvonalban amúgy MTK-játékosként bemutatkozó – Kenesei Krisztián a két csapat legutóbbi négy meccséből háromszor betalált.

KECSKEMÉT–MEZŐKÖVESD

♦ Az abszolút újonc Mezőkövesd még sem gólt, sem pontot nem szerzett az NB I-ben, a KTE ellenben eddig százszázalékos.

♦ A Kecskemét az előző kilenc bajnokiján mindig szerzett gólt. A legutóbbi „nullázás" 2013. április 20-ra esik, a KTE akkor a Honvéddal végzett 0–0-ra.

♦ A KTE a legutóbbi hat hazai bajnokijából ötöt megnyert, ráadásul négyen legalább három gólt szerzett. A vereség mondjuk mázsás pofon volt, a Videoton osztotta ki (1–5).

♦ A KTE jó szezonkezdete egyben azt is jelenti, hogy Bekő Balázs még százszázalékos NB I-es edzőként.

♦ Az egész NB I-es mezőnyből egyedül a Mezőkövesdnek kellett pályára lépnie a Magyar Kupa 1. fordulójában, a borsodiak szerdán Balajti Ádám góljával 1–0-ra nyertek a Szolnok ellen.

LOMBARD–KAPOSVÁR

♦ A Lombard még veretlen az idényben, a Rákóczi viszont nulla pontos és sereghajtó. A kaposváriak a tavaszt is két vereséggel kezdték, aztán 3–0-ra megverték a pápaiakat.

♦ A Kaposvár a legutóbbi három bajnokiján mindig legalább két gólt kapott. Legrosszabb esetben pedig hetet...

♦ A Lombard a legutóbbi öt bajnoki mérkőzéséből egyszer sem tudott egynél több gólt szerezni. 1–2, 0–1, 1–1, 1–1, 1–0 az eredménysor – az előző körben a pápaiak négyes nyeretlenségi sorozatot törtek meg.

♦ A Lombard az előző nyolc hazai bajnokijából négyszer nem tudott a kapuba találni – ráadásul ezt a négy meccset mindig el is vesztette. A pápaiak a DVSC elleni, áprilisi siker óta nem hoztak le hazai pályán kapott gól nélkül mérkőzést.

♦ Pápára nem nyerni jár a Kaposvár, legalábbis bajnokikon: a Lombard a Perutz Stadionban hat meccse veretlen az NB I-ben a Rákóczi ellen, négy győzelem, két döntetlen a vonatkozó mérleg. Másképpen: NB I-es mérkőzésen a Kaposvár még sosem nyert Pápán.

PAKS–PUSKÁS AKADÉMIA

♦ A Puskás Akadémia a másik abszolút újonc Mezőkövesdhez hasonlóan még NB I-es győzelem nélkül várja a 3. fordulót. A Paks meg két győzelemmel.

♦ A paksiak a legutóbbi négy hazai bajnokijukon mindig kaptak gólt, és háromszor vereséget is szenvedtek. A szezonbeli egyetlen eddigi hazai találkozójukon viszont 2–1-re nyertek a Pécs ellen.

♦ Elvileg a Puskás Akadémiának (a Mezőkövesdhez hasonlóan) NB I-es újoncként már az 1. fordulóban, ezen a héten be kellett volna kapcsolódnia a Magyar Kupa küzdelmeibe, ám a felcsútiak megúszták, mert erőnyerőként a 2. körbe sorolták őket.

♦ A Puskás Akadémia az előző három idegenbeli tétmérkőzésén nem tudott győzni, az NB II-ben egy döntetlennel (Veszprém) és egy vereséggel (BKV Előre) zárta vendégként a szereplését, míg az élvonalbeli debütáláson ikszelt Pápán.

GYŐRI ETO–FERENCVÁROS

♦ Patinás NB I-es párosítás, ez a 130. ETO–Fradi bajnoki, Győrben hatvanötödször találkoznak a felek. 61–32–36 az örökmérleg a Ferencváros javára, Győrött kiegyensúlyozott a mutató (24–18–22), amely picit a hazaiaknak kedvez.

♦ A Ferencváros bajnoki mérkőzéseken eddig 99 gólt ért el Győrben, az első Fradi-gól tehát egyben jubileumi is lesz a pesti zöld-fehérek számára – írja a tempofradi.hu.

♦ Az ETO 2010 óta veri a Fradit hazai pályán, négyből négy győri siker (1–0, 2–0, 1–0, 2–1). A győriek veretlenek a Fradi elleni legutóbbi öt hazai bajnokijukon.

♦ Ezt megelőzően a Ferencváros épített remek sorozatot, 2002 és 2004 között négy Fradi-siker volt a mérleg.

♦ Fradi-játékosként bajnokin legutóbb Liban Abdi talált be az ETO Parkban, több mint három éve.

♦ Az ETO az előző 34 bajnokijából mindössze négyet veszített el, és mindössze egyet fővárosi csapat ellen – a Honvéd győzte le május 19-én.

♦ A győrieket a Honvédon kívül más fővárosi csapat legutóbb 2011 márciusában verte meg, akkor a Vasas volt a „tettes".

♦ A Ferencvárosnak 2010 óta nem sikerült legyőznie NB I-es mérkőzésen a Győri ETO-t. Azóta három győri siker és két döntetlen a mérleg.

♦ Pintér Attila az egyetlen edző, aki a Ferencvárossal és a Győri ETO-val is bajnoki címet tudott szerezni. Mindkét csapat Pintérrel nyerte meg legutóbb az élvonal küzdelmeit.

♦ Az ETO az előző három meccsén veretlen otthon, a legutóbbi tizenhétből pedig csak egyet veszített el (a Paks ellen 3–4). A Ferencváros megnyerte a legutóbbi két idegenbeli bajnokiját, előtte viszont kikapott – pont Győrben. Az ETO azzal az 1–0-s győzelemmel biztosította be a bajnoki aranyérmét.

♦ A Győr vasárnap a Bayern München ellen játszik gálamérkőzést. 2004. május 18-án is a bajor sztárklubbal mérkőzött az ETO (1–4), és a mostanihoz hasonlóan akkor is egy napon belül bajnokit is vívott, igaz, akkor az volt időben később. A győriek ráadásul jó messzire, Békéscsabára utaztak, ahol ki is kaptak 2–0-ra, Reszeli Soós István meg „nagyon tompának" minősítette a csapatát.

DVSC–DVTK

♦ Rudolf Gergely először játszik bajnokit ellenfélként a debreceni stadionban. A diósgyőri támadó 2007 és 2009 között 52 bajnokin 26 gólt szerzett a DVSC színeiben.

♦ Vasárnap negyvenedik alkalommal találkozik NB I-es bajnokin a két csapat, és hatalmas a DVSC fölénye. A Loki az eddigi 39 mérkőzésből 24-et megnyert, nyolc döntetlen és hét diósgyőri siker mellett.

♦ A DVTK 2011-ben jutott vissza az NB I-be, s azóta nem tudta legyőzni a Debrecent: három DVSC-győzelem és egy döntetlen a mérleg. Az előző szezonban a Loki 2–0-ra nyert az Oláh Gábor utcában, a diósgyőri meccs pedig gólzáporos, 3–3-as döntetlent hozott. A hajdúságiak a legutóbbi öt, Diósgyőr elleni mérkőzésükön mindig eljutottak legalább két gólig.

♦ A DVTK legutóbb 2008. november 8-án nyert bajnokit Debrecenben, 2–1-re. A DVSC gólját Rudolf Gergely szerezte. Ez volt a Diósgyőr első – és mai napig egyetlen – élvonalbeli győzelme Debrecenben.

♦ A DVTK négyes nyeretlenségi szériában van, május 19. óta nem győzött. A diósgyőriek amúgy sem mutattak nagy formát az előző szezon végén, a legutóbbi tizenegy bajnokijukból csak egyet nyertek meg. Ugyanakkor három bajnoki óta veretlenek is, hiszen a legutóbbi három NB I-es meccsükön ikszeltek.

♦ A diósgyőriek március 1. óta nem tudtak kapott gól nélkül lehozni bajnoki meccset, akkor az Eger ellen nyertek 1–0-ra. Az volt egyben a DVTK legutóbbi idegenbeli sikere is – az egyetlen a 2012–2013-as élvonalbeli szezonban.

♦ A DVSC a legutóbbi hat hazai bajnokijából ötöt megnyert, és ugyanebből a hat meccsből ötön legalább két gólt szerzett.

♦ A DVSC az előző három hazai bajnoki vereségét fővárosi csapatok ellen szenvedte el (MTK 0–2, Újpest 0–1, FTC 2–3). Nem fővárosi csapatként legutóbb a Paks nyert Debrecenben, 2012 novemberében (0–1).

VIDEOTON–PMFC

♦ A Videoton eddig százszázalékos az idényben, még gólt sem kapott. Legutóbbi vereségét pont a Pécs ellen szenvedte el, a 2012–2013-as szezon utolsó fordulójában, és ekkor kapott legutóbb gólt is.

♦ Ez lesz a 35. élvonalbeli mérkőzés a két rivális között Fehérváron, összesen pedig a 72. tétmérkőzés. A Pécs csupán ötször nyert eddig Székesfehérváron.

♦ A Videoton a legutóbbi tíz hazai bajnokijából csak kettőt veszített el, mindkettőt 2–1-re – a Ferencváros és a Pécs ellen. Hetet megnyertek a fehérváriak, valamint egy döntetlen tarkítja a képet.

♦ A Pécs előző négy bajnoki mérkőzése 2–1-es eredményt hozott. A PMFC a Diósgyőrt és a Videotont 2–1-re megverte, majd 2–1-re kikapott a Ferencvárostól és a Pakstól.

♦ Pécsi sorminta az idegenbeli bajnokikon 2013-ban: vereség, győzelem, vereség, győzelem, vereség, győzelem, vereség. Győzelem jön?

♦ Az előző idényben a pécsiek több pontot szereztek vendégként (22), mint hazai pályán (15).

ÚJPEST–HONVÉD

♦ Lassan kétszáz felé közelít a két tradicionális fővárosi csapat élvonalbeli meccseinek száma: ez lesz a 195. összecsapásuk.

♦ Az újpestiek az előző szezonban hiába űzték a 100. bajnoki sikert a kispesti rivális ellen: a Bozsik-stadionban 2–2-re végeztek a felek, a Szusza-stadionban pedig 4–2-re nyert a Honvéd. Az örökmérleg így 99 újpesti sikert, 41 döntetlent és 54 kispesti győzelmet számlál. Az összgólkülönbség 441–277 az Újpestnek.

♦ A két együttes 1916. szeptember 19-én játszotta az egymás elleni első bajnoki meccsét, a KAC Sárkány utcai pályáján 2:0-ra az Újpest győzött. A tavaszi szezonban a lilák pályaválasztásával is megmérkőztek a felek, a Hungária úti találkozón a vendégek nyertek 2:1-re.

♦ Az újpestiek a Megyeri úti Stadionban 1923. június 3-án látták először vendégül a Kispestet, és a három gólt szerző Priboj István vezérletével 4:1-re győztek. A hatszoros magyar válogatott Pribojnak nagyon ment a KAC ellen, hiszen egy évvel korábban négy góllal vette ki részét a 8:0-s újpesti sikerből.

♦ Érdekesség, hogy a második világháború utáni első összecsapásukon, 1945. május 31-én úgy győzött az Újpest 8:0-ra, hogy a Kispestben pályára lépett Puskás Ferenc, Bozsik József és a később Újpesten játszó, majd az olasz Interben csodás karriert befutó Nyers István is. Nekik sem volt azonban ellenszerük a bombaformában futballozó Szusza Ferenc, Zsengellér Gyula csatárkettőssel szemben, előbbi négyszer, utóbbi kétszer volt eredményes.

♦ A Megyeri út nem kedvenc vadászterepe a Honvédnak: 73 mérkőzésen 48–8–17 a hazai fölény. Igaz, legutóbb a kispestiek nyertek, Leandro Martínez triplázott. Most sem az azóta Győrbe szerződő szélső, sem a negyedik gólt szerző Ivan Lovric (ő az eltiltását tölti) nem fenyegetheti az újpesti kaput.

♦ Borzalmas hazai Újpest-széria: a lilák drukkerei április 19. óta nem látták nyerni a Megyeri úton kedvenceiket. Azóta egy döntetlen és zsinórban négy vereség a mérleg, a lilák az ETO-tól, a Honvédtól, a Haladástól, majd a Pakstól kaptak ki.

♦ Időtlen idők óta nem volt egymást követő négy újpesti bajnoki vereség hazai pályán, nemhogy öt – Újpesten nagyon nem szeretnék, hogy újabb „nullázás" jöjjön otthon.

♦ Az előző idényt szárnyalással befejező Honvéd a legutóbbi három bajnokiján nyeretlen, sőt a legutóbbi kettőt elvesztette.

♦ A kispestiek elveszítették az előző négy tétmeccsüket – a két El-selejtezőt a Vojvodina ellen (0–2, 1–3) és a két bajnokit is (KTE 1–3, Lombard 0–1).

NB I, 3. FORDULÓ – PROGRAM, JÁTÉKVEZETŐK
Időpont Mérkőzés (Tv)
Játékvezető
Augusztus 9., péntek
19.00 MTK Budapest–Haladás (tv: Duna Tv) Kassai Viktor
Augusztus 10., szombat
16.30 KTE-Phoenix Mecano–Mezőkövesd-Zsóry (tv: Sport 1)
Farkas Ádám
19.00 Lombard Pápa–Kaposvári Rákóczi Becséri Dániel
19.00 MVM Paks–Puskás Akadémia FC (tv: Sport 1) Solymosi Péter
21.00 Győri ETO–Ferencváros (tv: m2) Andó-Szabó Sándor
Augusztus 11., vasárnap
16.30 Debreceni VSC-Teva–Diósgyőri VTK (tv: Duna Tv) Szabó Zsolt
18.30 Videoton–Pécsi MFC (tv: Sport 2)
Bognár Tamás
20.30 Újpest–Bp. Honvéd (tv: Sport 2)
Vad II István
TABELLAGÓLLÖVŐLISTA, JÁTÉKOSSTATISZTIKÁKMENETRENDEREDMÉNYEK
AZ NB I ÁLLÁSA
1. DVSC-Teva 2 2 8–1 +7 6
2. Videoton FC 2 2 4–0 +4 6
3. Kecskeméti TE 2 2 5–2 +3 6
4. MVM Paks 2 2 4–2 +2 6
5. MTK Budapest 2 1 1 5–2 +3 4
6. Lombard Pápa FC 2 1 1 2–1 +1 4
7. Újpest FC 2 1 1 3–3 0 3
8. Ferencváros 2 1 1 2–3 –1 3
9. Diósgyőri VTK 2 2 3–3 0 2
9. Győri ETO 2 2 3–3 0 2
11. Puskás Akadémia FC 2 1 1 2–3 –1 1
12. Haladás 2 1 1 2–4 –2 1
13. Pécsi MFC 2 2 2–4 –2 0
14. Budapest Honvéd 2 2 1–4 –3 0
15. Mezőkövesd 2 2 0–4 –4 0
16. Kaposvári Rákóczi 2 2 2–9 –7 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik