Férfi kosárlabda NB I: az aranykapu küszöbén áll a Körmend

Vágólapra másolva!
2022.06.23. 08:48
null
A Körmend szerb légiósának, Sztefan Szavicsnak (balra) is hihetetlen, ami vele és a piros-feketékkel történik a döntőben (Fotó: Szendi Péter / Vas Népe)
Az NB I fináléjában a Falco ellen 2–1-re vezető Körmend szerb magasbedobója, Sztefan Szavics szerint a harmadik győzelmet nehezebb lesz megszerezni, mint az előző kettőt.

Egyetlen győzelemre került a klub negyedik bajnoki címétől a férfibajnokságban szereplő Egis Körmend, miután kedd este 81–78-ra nyert idegenben a Falco-Volvo Alpok Autó KC Szombathely ellen, és amellett, hogy elvette a bajnok pályaelőnyét, 2–1-re fordított. Az először 1987-ben bajnok (akkor a Dózsa megtörte a fővárosi csapatok hegemóniáját, és első vidéki együttesként lett aranyérmes), majd 1997-ben és 2003-ban is élen végző klub szenzációs eredmény közelébe került, hiszen a hat magyar válogatottat sorai­ban tudó, a Bajnokok Ligájában a második csoportkörbe jutó, toronymagas favoritnak számító címvédő elleni sikere a magyar kosárlabdázás egyik legnagyobb meglepetése lenne.

„Felejthetetlen és hihetetlen meccs volt, de még nem nyertünk meg semmit – mondta a Nemzeti Sportnak Sztefan Szavics, a Körmend 26 éves szerb magasbedobója, aki az utolsó percben kulcsfontosságú hárompontost dobott, és nyolc ponttal, valamint öt lepattanóval zárta a találkozót. – A Falco nagyon erős, játékosai tudják, hogyan kell fordítani. Elég, ha csak a tavalyi döntőt idézzük fel, amikor ugyanitt, a saját csarnokukban a Szolnok ellen egy kettőről, az utolsó negyedben tízpontos hátrányból álltak fel, egyenlítettek, és végül idegenben lettek bajnokok. Természetesen nagyon-nagyon boldogok vagyunk, hogy elvettük a pályaelőnyüket, de úgy érzem, még egyszer megverni őket nehezebb lesz, mint ahogyan az előző két győzelmet megszereztük.”

A forgatókönyv nem változott kedden sem, a Falco többször is elhúzott – a 22. percben 14 ponttal –, a Körmend pedig újra meg újra visszakapaszkodott, s döbbenetes, elemi hibákkal fűszerezett végjáték után győzött.

„Nem foglalkoztunk vele, mert arra figyeltünk, hogy az edzőnk taktikáját megvalósítsuk, és közben ha lehet, élvezzük, hogy egyáltalán a döntőben vagyunk – folytatta Szavics. – Azt tudjuk, ha jól védekezünk és betartjuk az utasításokat, lehet san­szunk. A második és a harmadik meccsen volt is, s mindkétszer éltünk vele. Ezúttal rám jött ki a dobás, most bement, aminek roppantul örültem. Sajnos nekem eddig nem ment a játék a döntőben, gyengén kosaraztam, de a csapattársak kisegítettek – én leginkább védekezésben tudtam az együttes hasznára lenni. Csák Tamás halála megrázott minket, alapból is nagyon motiváltan vártuk a finálét, de ez a sajnálatos eset még jobban összekovácsolta az egész klubot. Eleve rengeteg gonddal küszködtünk az idényben, családi problémák, sérülések, hiányzások, s amikor jött a halálhír, úgy éreztük, ez már túl sok, ezt nem lehet ép ésszel bírni – mégis, erősebbek lettünk, mint valaha. Tamásért is játszunk, meg persze fantasztikus szurkolóinkért, akik olyan pluszenergiákat adnak nekünk, amit mi, akik csak ebben az évadban érkeztünk ide, nehezen tudunk felfogni, függetlenül attól, hogy mennyire jólesik nekünk az a szeretet, amit kapunk. A kulcspillanatokban hihetetlenül sokat jelent, hogy tudjuk, mekkora támogatás van mögöttünk.”

KOSÁRLABDA NB I, FÉRFIAK
DÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
Június 24., péntek
18.30:
Körmend–Falco
 5. MÉRKŐZÉS (ha szükséges)
Június 26., vasárnap
18.30:
Falco–Körmend
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása 2–1 a Körmend javára.
A mérkőzéseket az M4 Sport+ (Duna World) élőben közvetíti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik