Barcelona: az én Párizsom

MOLNÁR CSABAMOLNÁR CSABA
Vágólapra másolva!
2010.05.10. 00:14
null
Carlos Navarro (középen) a mezőny legjobbja volt a döntőben (Fotó: Reuters)
A Regal FC Barcelona magabiztosan verte meg a legrangosabb európai kupasorozat döntőjében az Olympiakosz együttesét, s 2003 után másodszor léphetett a kontinens trónjára.

Ricky Rubio már tizenöt másodperccel a párizsi döntő lefújása előtt Fran Vázquez nyakában ült, és fülig érő szájjal egy ollót csattogtatott. Aki járt már igazi bajnoki döntőn, az tudja, hogy a kosárlabdapályán a győztesek joga levágni a gyűrű alól a hálót.

A katalánok 19 éves ifjú irányítójánál – az Európa-bajnoki címvédő spanyol válogatott kezdő játékmestere – gyorsabban senki nem vágta még le a hálót jelentős cím megszerzése után. A Barca tinisztárja nem szűnő mosollyal konstatálhatta játékostársa nyakában, hogy remekül döntött, amikor a nyáron Badalonából nem költözött az NBA-be, még akkor sem, amikor az őt draftoló Minnesota Timberwolves elnöke kifejezetten miatta jött Európába. Valamint nem a Real Madrid, hanem a Barcelona ajánlatát fogadta el, s a katalán klubbal máris felért a kontinens csúcsára.

Jó lehet Barcelonában a világ egyik legnépszerűbb klubja szurkolójának lenni. Gondoljanak csak bele. A kosárlabdacsapat a trónra ült az európai elitligában, a kézilabdázók még versenyben vannak ezért. Azok után, hogy tavaly a labdarúgók is minden elérhető címet besöpörtek. Az egyesület jelszavához igazodóan – „mes que un club", azaz „több, mint egy klub" – a futballcsapat tagjai csaknem teljes létszámban ott ünnepeltek együtt a Bercy Sportpalota lelátóján a kosárlabdázókkal.

Azok után, hogy szombaton még Sevillában a pályán tettek azért, hogy a következő szombaton a Camp Nou-ban újabb bajnoki címet köszönthessenek. Carles Puyol arcán ugyanolyan földön túli érzelmekkel üdvözölte a serleggel felé tartó kapitány-társát Roger Grimau-t, mint amikor négy éve ugyancsak Párizsban az Arsenal legyőzését követően felemelte a maga BL-trófeáját.

A Barcelona–Olympiakosz döntő gyakorlatilag az első negyedben eldőlt. A görögök nem tudták megállítani a katalán expresszt, amely átszáguldott rajtuk. Xavier Pascual tanítványai remekül védekeztek, nem engedték, hogy a pireusziak hatalmas testű centerei labdához jussanak a palánk alatt. Fran Vázquez egymás után osztotta ki a látványosabbnál látványosabb blokkokat.

A megszerzett labdákból pedig a futballisták tavalyi sikereinek lemásolására törő – a Szuper Kupa és a Király Kupa már megvan, a bajnoki címvédésre is hatalmas az esély – Barca még a „sapkáknál" is látványosan támadott, 12 hármast szórt. Az Olympiakosz előtt egyszer csillant fel az esély a közeledésre – a harmadik játékrész elején zárkózott a piros-fehér társulat öt pontra, ám Juan Carlos Navarro elképesztő kosarakat dobott fontos pillanatokban.

Az NBA-ből visszatérő hátvéd lett a finálé legértékesebb játékosa, de az egész csapat megérdemelte a sikert. Nem csak a vasárnapi, hanem az egész szezonban nyújtott teljesítménye alapján!

 EUROLIGA, DÖNTŐ
Regal FC Barcelona (spanyol)–Olympiakosz Pireusz (görög) 86–68 (28–19, 19–17, 17–14, 22–18)
Párizs, 14 768 néző. V: Brazauskas (litván), Bachar (izraeli), Chambon (francia)
BARCELONA: RUBIO 9/3, NAVARRO 21/12, MICKEAL 14/3, LORBEK 8/3, Ndong 7. Csere: Basile 6/6, VÁZQUEZ 6, MORRIS 8/3, SADA 7/3, Grimau, Trias, Lakovic. Edző: Xavier Pascual
OLYMPIAKOSZ: Penn, CHILDRESS 15/9, TEODOSZICS 10/6, Kleiza 13/3, Szkorcianitisz 6. Csere: PAPALUKASZ 12, Vujcic 2, Buruszisz 9/3, Halperin, Mavrokefalidesz 1, Beverley. Edző: Panajotisz Jannakisz
 EUROLIGA
A 3. HELYÉRT
CSZKA Moszkva (orosz)–Partizan Beograd (szerb) 90–88 (25–20, 22–24, 14–18, 17–16, 12–10 – hosszabbítás után). Legjobb dobók: Langdon 32/12, Hrjapa 17/3, Siskauskas 13/9, Holden 12/12, Voroncevics 10, ill. Roberts 16/9, Kecman 15/9, Marics 15, McCalebb és Vesely 12-12, Rasics 10/6
A VÉGEREDMÉNY: 1. Barcelona, 2. Olympiakosz, 3. CSZKA, 4. Partizan
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik